Περαιτέρω υποχώρηση της Κύπρου σε θέματα Διεθνούς Διαφάνειας

Στην 31η θέση από 177 χώρες υποχώρησε η Κύπρος στον Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perception Index – CPI) για το 2013, που καταρτίζει η Οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International).

Σύμφωνα με την οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος, ο δείκτης CPI 2013 βαθμολογεί την Κύπρο με 63 βαθμούς και την κατατάσσει στην 31η θέση μεταξύ των 177 χωρών που περιλαμβάνονται στην έρευνα. Το 2012 η Κύπρος βρισκόταν στην 29η θέση ενώ το 2011, 2010 και 2009 στις θέσεις 30, 28 και 27 αντίστοιχα. Η μέτρηση για την Κύπρο βασίστηκε σε 5 διαφορετικές έρευνες.

Σε σχέση με τις υπόλοιπες 31 ευρωπαϊκές χώρες που περιλαμβάνονται στην έρευνα η Κύπρος βρίσκεται στη θέση 16 ενώ η Ελλάδα στη 31η θέση. Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει καταφέρει το τελευταίο έτος να ανέβει στην 80η θέση από την 94η που ήταν πέρσι σημειώνοντας θεαματική πρόοδο στα θέματα αντίληψης της διαφθοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τρεις είναι κύριοι λόγοι για την πτώση της Κύπρου: Η διαπλοκή των πολιτικών κομμάτων με το επιχειρηματικό περιβάλλον, η απουσία κανονισμών και η απουσία βούλησης θέσπισης ουσιαστικών κανονισμών πρόληψης, εξιχνίασης και επιβολής ποινών σε σχέση με τη διαφθορά, και η οικονομική κρίση η οποία ευνοεί την περαιτέρω αύξηση της διαφθοράς.

Ο οργανισμός «Διεθνής Διαφάνεια Κύπρος», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, έχει διαπιστώσει έγκαιρα τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και έχει επιδώσει στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε κατ’ ιδίαν συνάντηση τον Ιούνιο του 2013 κείμενο εισηγήσεων για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων. Οι προτάσεις έχουν αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα www.transparencycyprus.org.

Πρώτη η Δανία

Σύμφωνα με την έρευνα, τις καλύτερες πρώτες 6 θέσεις φέτος κατέχουν η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Σομαλία, Σουδάν, Βόρειος Κορέα και Αφγανιστάν.

Ο δείκτης CPI βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων μεγάλων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών και αποτυπώνει την εκτίμηση για την έκταση της διαφθοράς που διαμορφώνουν σημαντικές κοινωνικές ομάδες (επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων, δημοσιογράφοι) στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για την πιο έγκυρη και καταξιωμένη παγκοσμίως έρευνα αυτού του τύπου, στην οποία το 2013 μετείχαν 10 ανεξάρτητοι οργανισμοί με 13 διαφορετικές έρευνες.

Πηγή: KYΠΕ