«Πολιτικός χαμαιλέοντας» ο Αναστασιάδης

 

«Αυτός που συνεχώς δραπετεύει από θέσεις, αυτοαναιρείται και μεταμορφώνεται ανάλογα με την περίσταση είναι ο κ. Αναστασιάδης. Συμπεριφέρεται όχι σαν λαγός, αλλά σαν πολιτικός χαμαιλέοντας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης ευκαιριακά προσαρμόζεται για να ξεγελάσει τους πολίτες και ότι ο κ. Αναστασιάδης και η ηγεσία του ΔΗΣΥ εφάρμοσαν αυτή την πολιτική το 1993, το 1998 και την εφαρμόζουν και τώρα.

«Χθες ετεροχρονισμένα είπε «mea culpa», γιατί το 2004 κατάγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον τότε πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στην Ε.Ε.. Προηγουμένως τα όσα τού καταλόγιζαν περί καταγγελιών τα απέδιδε σε συκοφαντίες. Επίκειται, βλέπετε, η συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ και θα πρέπει να αποσπάσει την υποστήριξή της και γι’ αυτό προσπαθεί να διαγράψει τα όσα μέχρι και πρόσφατα έλεγε για τον τέως πρόεδρο αλλά και για το ΔΗΚΟ. Τώρα έφυγαν και τα περί ‘χαλαρής ομοσπονδίας’ και οι ‘διευρυμένες συνομιλίες’», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ανέφερε επίσης ότι χθες ο κ. Αναστασιάδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο ότι δήθεν διαπραγματευόταν στη βάση του Σχεδίου Ανάν, όταν ο ίδιος υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν. Διερωτήθηκε γιατί υποστήριζε τις βασικές επιλογές της πολιτικής του Προέδρου στο Κυπριακό, αφού κατά αυτόν ίσχυε τέτοια εξέλιξη.

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι ο κ. Αναστασιάδης αυτοαναιρείται και στα θέματα της Τρόικας, αφού από τη μια ισχυρίζεται η Κυβέρνηση καθυστέρησε να απευθυνθεί στην Τρόικα και την ίδια ώρα κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι έφερε την Τρόικα. Πρόσθεσε παράλληλα ότι ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν μπορούν να κρύψουν την ικανοποίησή τους γιατί ήρθε η Τρόικα, αφού βλέπουν να υπάρχουν πιθανότητες να εφαρμοστούν τα όσα υποστηρίζουν για μείωση των μισθών, για μείωση των κοινωνικών παροχών, για κατάργηση της ΑΤΑ, για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Επέκρινε επίσης το ΔΗΣΥ ότι κατά τον ίδιο τρόπο που τόσα χρόνια προσπαθεί να αποκρύψει τις ευθύνες της ΕΟΚΑ Β’ για την καταστροφή του 1974, προσπαθούν τώρα να αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν τράπεζες και τραπεζίτες, που φόρτωσαν στους ώμους του κράτους και των πολιτών δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι με την ίδια επιμονή που συγκάλυψαν τις ευθύνες και τα σκάνδαλα που έγιναν στο Χρηματιστήριο. Τότε κάποιοι άλλαξαν όχι τις θέσεις τους, αλλά τα ονόματά τους για να αγοράσουν μετοχές», ανέφερε.       

Απαντώντας στις επικρίσεις Ομήρου και αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα για αυτό και κατέληξε στο Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι τους διαψεύδει η ΕΕ που σε μερικές περιπτώσεις δημόσια αναγνώρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πήρε μέτρα και μάλιστα μέτρα ικανοποιητικά.

«Παραπέμπουμε την αντιπολίτευση στην ανακοίνωση του ECOFIN στις 24 Ιανουαρίου 2012, με την οποία χαρακτήρισε τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση ικανοποιητικά και για αυτό αποφάσισε να βγάλει την Κύπρο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Φαίνεται ότι η ΕΕ κάνει τον υποστηρικτή της Κυβέρνησης και η αντιπολίτευση αρνείται να διαβάσει τις ανακοινώσεις της ΕΕ».

Πρόσθεσε η Τρόικα δεν θα ερχόταν στην Κύπρο αν δεν προέκυπτε το πρόβλημα της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Ζήτησε από την αντιπολίτευση να πει πού θα βρουν τα δισεκατομμύρια που χρειάζονται οι Τράπεζες και  όχι απλώς να αρκείται σε γενικόλογες και λαϊκίστικες τοποθετήσεις.

Διερωτήθηκε κατά πόσο η αντιπολίτευση, που σήμερα μιλά για την ανάγκη λήψης μέτρων, δεν αποφάσισε στη Βουλή νόμους που οδήγησαν σε μείωση των εσόδων του κράτους και καθυστέρησε για πάρα πολλούς μήνες την ψήφιση νομοσχεδίων που αφορούσαν την πάταξη της φοροδιαφυγής, αφαιρώντας τρεις πολύ κρίσιμους Νόμους που έχουν να κάνουν με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής πάταξης της φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε ότι η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε τα νομοσχέδια που έστειλε η Κυβέρνηση στη Βουλή που αφορούσαν τη φορολόγηση του συσσωρευμένου πλούτου και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Απαντώντας σε δηλώσεις του κ. Ομήρου και του κ. Λιλλήκα περί ανάγκης νέας πορείας στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι τώρα, ανεξαρτήτως Κυβέρνησης και Προέδρου, υπήρχε μια συγκεκριμένη πορεία στο Κυπριακό στη βάση μιας κοινά αποδεκτής βάσης λύσης του Κυπριακού και κοινά αποδεκτών διακηρυγμένων διαχρονικών στόχων, δηλαδή ο στόχος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο οποίος προέκυψε μέσα από ένα ιστορικό επώδυνο συμβιβασμό που έχει κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1977.

«Θα πρέπει να διερωτηθούν οι πολίτες, όταν ο κ. Ομήρου μιλά για ανάγκη νέας πορείας στο Κυπριακό και όταν διακηρύττει ότι θα πρέπει να σταθούμε στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Πώς αυτό μπορεί να ταιριάξει με τη θέση ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση; Αφού το ίδιο το κοινό ανακοινωθέν έχει ως πολύ βασικό καθοριστικό συστατικό τη βάση λύσης για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», είπε.  

Απαντώντας στις δηλώσεις Λιλλήκα πως η Κύπρος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ως προεδρεύουσα χώρα στο θέμα της Συρίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι θα πρέπει επιτέλους να γίνουν αντιληπτά κάποια πράγματα που αφορούν τη λειτουργία της ΕΕ, όπως ότι μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, αυτός που έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση και την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είναι η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάθριν Αστον, και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Με αυτή την Υπηρεσία, ανέφερε, όπως και με την Υπάτη Εκπρόσωπο, η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σε στενή επαφή και η Κύπρος, ως προεδρεύουσα χώρα, διαδραματίζει δραστήριο και ενεργό ρόλο στα ζητήματα που αφορούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.