Πόθος των Κυπρίων να ζήσουν χωρίς κατοχή & διαχωριστικές γραμμές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής στην ΚΣΣΕ

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ιδιαίτερα στον ανθρώπινο πόνο των προσφύγων από την Συρία και μίλησε για στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών «που προκαλούν δέος».

Στοιχεία, πρόσθεσε, «τα οποία αναδεικνύουν μια συνεχιζόμενη κατάφωρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών πολλών συνανθρώπων μας».

Κάτι, σημείωσε ο κ. Συλλούρης, «που δυστυχώς συνεχίζουμε να βιώνουμε και εδώ στην Κύπρο, μιας και οι πολίτες αυτής της χώρας, στην οποία βρίσκεστε σήμερα, εξακολουθούν να στερούνται του αναφαίρετου δικαιώματός τους να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής, με κατεχόμενο το 37% της γης τους και με εκμετάλλευση των σπιτιών και περιουσιών τους από τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους».

«Η Λευκωσία εξακολουθεί να παραμένει η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης», είπε.

«Θα ήθελα λοιπόν να επανατονίσω πως διακαής πόθος όλων των Κυπρίων, είναι να ζήσουν σύντομα σε μια χώρα, χωρίς στρατούς κατοχής, διαχωριστικές γραμμές και αβεβαιότητες», σημείωσε. Σε συνθήκες, πρόσθεσε, «πραγματικής ασφάλειας και ευημερίας».

Με πλήρη σεβασμό, είπε, «στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, σε μια ευημερούσα Κύπρο, περήφανη για τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, η οποία να αποτελεί και πάλι λαμπρό παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης, αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης»

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή «όπως το κλαδί της ελιάς, ως αειθαλές σύμβολο ειρήνης, μέρος του λογότυπου της Κυπριακής Προεδρίας, θα καταστεί σύντομα σύμβολο της ειρήνης και στην πολύπαθη Κύπρο και στον λαό της».

Έστειλε το μήνυμα ότι «για να καταστεί, όμως, το όραμα αυτό πραγματικότητα θα πρέπει να αποφεύγονται οι πολιτικές των δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Αναφερόμενος στο τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες ο Πρόεδρος της Βουλής μίλησε για «ασύλληπτα δραματικές σκηνές, με ανθρώπους και μικρά παιδιά, που και πάλι λόγω συγκρούσεων και δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών στις χώρες καταγωγής τους, αναγκάζονται να ξενιτευτούν».

«Στην αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, πολλές φορές χάνουν ακόμη και τη ίδια τους τη ζωή στο αμπάρι ενός σαπιοκάραβου ή στο βυθό της θάλασσας, τυγχάνοντας απόλυτης εκμετάλλευσης από σύγχρονους δουλεμπόρους», πρόσθεσε.

Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε παρατηρητές ή αφηγητές της τραγικής αυτής κατάστασης».

«Εμείς τουλάχιστον εδώ στην Κύπρο που ακόμα βιώνουμε τις συνέπειες της Τουρκικής εισβολής και του ξεριζωμού και που γειτνιάζουμε με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, επιδιώκουμε πρακτικούς τρόπους συμβολής, στην αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής κατάστασης», ανέφερε.

Ενημέρωσε τους συνέδρους ότι «μόλις πριν λίγες μέρες οι αρχές της Δημοκρατίας διέσωσαν στα ανοικτά της Πάφου 128 άτυπους μετανάστες, 42 εξ αυτών παιδιά και ένα νεογέννητο».

«Με βάση λοιπόν τα πιο πάνω, έχουμε βαρύτατη ευθύνη αλλά και ανθρωπιστική υποχρέωση να προβούμε σε εκείνες τις ενέργειες που θα απαλύνουν τον πόνο και την αγωνία όλων αυτών των ανθρώπων που αναγκάζονται για τον ένα ή τον άλλο λόγο να ξεριζωθούν», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «η αναθεώρηση των μέχρι σήμερα πολιτικών μας, όσο και ο σωστός καταμερισμός του βάρους της κρίσης αυτής, αποτελούν βασικά εχέγγυα της σωστής αντιμετώπισής της». Ο καταμερισμός, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να είναι μόνο αριθμητικός, αλλά και αναλογικός των πολιτικών ευθυνών».

Οι χώρες, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, «που είχαν τις πολιτικές επεμβάσεις φέρουν και μεγάλο βάρος της ευθύνης».

Αναφερόμενος στη Συρία είπε ότι «πρέπει επιτέλους να καταστεί απόλυτα κατανοητό, από όλους, πως αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος αυτός και αν δεν δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας στη χώρα αυτή, η τεράστια ανθρωπιστική κρίση δεν πρόκειται να τερματισθεί».

Ταυτόχρονα όμως, σημείωσε, «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αναζητήσουμε και τις ευθύνες τρίτων χωρών, οι οποίες προκάλεσαν τόσο την έκρυθμη κατάσταση στη Συρία όσο και σε άλλες χώρες της περιοχής».

Μόνο έτσι, είπε, «θα αποφευχθούν, στο μέλλον, λάθη που ενδεχομένως θα υπονόμευαν τις προσπάθειες επίτευξης μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Αναφερόμενος στον τίτλο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ενίσχυση της Δημοκρατικής Ασφάλειας στην Ευρώπη», ανέφερε ότι αποτελεί μία σύνοψη των προτεραιοτήτων της. Προτεραιότητες, πρόσθεσε, «οι οποίες αντικατοπτρίζουν, μεταξύ άλλων, τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η κοινωνία του σήμερα όσο και τα Κοινοβούλια μας, στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή ανάπτυξη και έμπρακτη εφαρμογή της έννοιας της δημοκρατίας, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών όλων των ανθρώπων, ανά την οικουμένη».

Ο κ. Συλλούρης συγχάρηκε επίσης τον Πρόεδρο της ΚΣΣΕ για την πρωτοβουλία του να εγκαινιάσει εκστρατεία ενάντια στο μίσος και το φόβο υπό το σύνθημα “No Hate No Fear” «που έχει ως στόχο μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση του αυξανόμενου αισθήματος ανασφάλειας, συνεπεία των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, όσο και την άρση του στιγματισμού συγκεκριμένων ομάδων συνανθρώπων μας ένεκα προκαταλήψεων, ρατσισμού και ξενοφοβίας».