«Πρόεδρε να σταματήσουμε να κλέφκουμε» – Έξω από τα δόντια στη διερευνητική ο Αρχιεπίσκοπος

Σε μία ακρόαση που τα είχε όλα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε σήμερα στις ερωτήσεις της ερευνητικής επιτροπής για τις πολιτογραφήσεις με επίκεντρο την υπόθεση του διαβόητου μαλαισιανού φυγόδικου επιχειρηματία Τζο Λόου.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΖΟ ΛΟΟΥ

«Τον γνώρισα στο τραπέζι για λίγη ώρα. Μάλιστα εγώ δεν είδα ποτέ την επιταγή. Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι δεν χρειαζόταν η Αρχιεπισκοπή εισφορά, εσχάτως έκανα την Θεολογική Σχολή. Εγώ πίστευα ότι θα δώσει όπως έδιναν κι άλλοι Κύπριοι, 10-15 χιλιάδες. Έπειτα μου είπαν ότι η εισφορά του ήταν 300 χιλιάδες», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Σύμφωνα με το Omega ερωτηματικό παρέμεινε ωστόσο το όνομα του επιχειρηματία ανάπτυξης γης που μεσολαβούσε καθώς ο Αρχιεπίσκοπος δεν θυμόταν το όνομα του και τον κατονόμασε με το υποκοριστικό… Χαρτούμπαλος.

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος στην προσπάθεια του να καταδείξει πως οι τράπεζες ήταν ο φορέας ελέγχου της καθαρότητας των χρημάτων, αποκάλυψε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής πως η επιταγή εκδόθηκε μέσω κυπριακής τράπεζας,  από εταιρεία του Τζο Λόου στην Κύπρο, η οποία είναι εγγεγραμμένη στον έφορο εταιρειών και συνεχίζει να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

ΔΕΝ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΣΑΚΟΥΛΑ

«Τα χρήματα που έδιδαν περνούσαν και από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το τσέκι που πήρα εγώ, το πήρα από την Τράπεζα Κύπρου, δεν τα έφεραν στην σακούλα, αλλιώς δεν θα τα έπαιρνα», σημείωσε.

Σε ένα άλλο σημείο ο Μακαριότατος παραδέχθηκε πως ως Αρχιεπισκοπή δεν προχώρησε με την απαραίτητη δέουσα επιμέλεια για τον μαλαισιανό επενδυτή, καθώς η δική τους θέση παρέμενε στο δούναι και λαβείν με τον επιχειρηματία ανάπτυξης γης.

“ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ”

«Ήταν εντελώς αδύνατο για εμένα να κάνω κάτι τέτοιο. Ούτε στην Αστυνομία μπορούσα να αναφερθώ. Θα μου έλεγαν “ποιός είσαι εσύ και μας ρωτάς;”. Ούτε στην Ευρώπη μπορούσα να απευθυνθώ, ούτε στην ΚΥΠ. Δεν είχα εξουσία να ζητήσω από όργανα υπεύθυνα να με ενημερώσουν, άλλοι ήταν υπεύθυνοι», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Και συμπλήρωσε ωστόσο πως τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπήρχαν στοιχεία ότι ο Μαλαισιανός ήταν απατεώνας. Όλα αυτά συμπλήρωσε, τα μάθαμε έπειτα από πέντε χρόνια μέσα από τις εφημερίδες.

“Η ΦΤΩΧΗ ΚΥΠΡΟΣ”

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Μακαριότατος διασύνδεση το ζήτημα των πολιτογραφήσεων με το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και την οικονομική κρίση που ακολούθησε από την οποία όπως αποκάλυψε, η Αρχιεπισκοπή μέτρησε ζημιές 128 εκατομμυρίων ευρώ.

ΤΟ “ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ” ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

«Όταν έγινε το κούρεμα είχαμε πρόβλημα. Μάλιστα εγώ παρακολουθούσα τον Πρόεδρο που ήταν σε αδιέξοδο τότε. Κάποιοι μου είπαν “πήγαινε πάνω στο Προεδρικό και ο Πρόεδρος θα πάθει εγκεφαλικό.  Πήγα και “φώναζα” τότε ότι η πρώτη απόφαση της Βουλής ήταν η σωστή και όχι η δεύτερη. Μάλιστα του είπα ότι σατανάς ήταν και η πρώτη και η δεύτερη», είπε ο Μακαριότατος.

Ενώ δεν έκρυψε το παράπονό του για την στάση που τήρησαν οι ευρωπαίοι εταίροι.

“ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ;”

«Όλη αυτή η κακοδαιμονία που γίνεται, λέω καλά δεν ντρέπονται; Μεγάλες ευνομούμενες χώρες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αγγλία, δίνουν διαβατήρια και παίρνουν δισεκατομμύρια. Η φτωχή Κύπρος έμεινε τώρα και είναι μέγα αμάρτημα γιατί δίδει διαβατήρια και γίνεται τόσος θόρυβος και διασύρεται κάθε μέρα η Κυπριακή Δημοκρατία;», δήλωσε.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ

Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος άδραξε την ευκαιρία να σχολιάσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα δίνοντας διευκρινήσεις και σε σχέση με τις πρόσφατες του δηλώσεις για όσα φαίνεται να του εκμυστηρεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περί λύσης δύο κράτων.

“ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ”

«Έκανα λάθος και κακώς το χειρίστηκε ο δημοσιογράφος, γιατί κάτι που λέγαμε μεταξύ μας, δεν έπρεπε να το δημοσιοποιήσει. Αλλά του είχα πει, “ήταν σκέψεις του Προέδρου, σήμερα το απορρίπτει”. Έκανε μεγάλους τίτλους ότι ο Πρόεδρος θέλει δύο κράτη. Δεν θέλει κύριε, κάποτε έκανε μία σκέψη, σήμερα δεν θέλει», σημείωσε.

Ενώ αναφέρθηκε και στις προτεραιότητες που έθεσε και ενώπιον του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΦΚΟΥΜΕ”

«Πρέπει να σταματήσουμε να κλέφκουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα και τον εαυτό του και όλους. Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας, και να δούμε οπλικά συστήματα μοντέρνα. Δεν είναι αρκετοί που πολεμούν σήμερα, πολεμά το IQ του στρατιώτη που είναι ψηλό, γιατί τα παιδιά μας είναι μορφωμένα και το IQ τους είναι πιο ψηλό από τους Τούρκους», είπε ο Μακαριότατος.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να εκφράζει καταληκτικά την απορία του για το γεγονός ότι η ερευνητική επιτροπή ήθελε να του υποβάλει ερωτήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, χαρακτηρίζοντας το ως εξεζητημένο.