Πρόεδρος ΔΗΣΥ: “Η διαβούλευση Κυβέρνησης-Βουλής μπορούσε να ήταν καλύτερη”

{loadposition ba_textlink}

Πρέπει να βγούμε από την κρίση με ένα πιο ποιοτικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη , μια καλά θεμελιωμένη και αξιόπιστη οικονομία και με καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας όπου το περί δικαίου αίσθημα θα είναι ισχυρό και υψηλό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού.

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρουσιάστηκαν παραλείψεις και αδυναμίες και ότι η διαβούλευση Κυβέρνησης-Βουλής μπορούσε να ήταν καλύτερη.

“Και ναι, την ώρα που πετύχαμε την σταθεροποίηση της χώρας μέσα σε συνθήκες βαριάς καταιγίδας, την ίδια στιγμή παρουσιάσαμε αδυναμίες, παραλείψεις ή και κάποιες βεβιασμένες ενέργειες. Υπήρξαν περιπτώσεις που η διαβούλευση της κυβέρνησης με τη Βουλή θα έπρεπε να ήταν καλύτερη και πιο έγκαιρη. Υπήρξαν χειρισμοί, σε διαδικαστικά κυρίως ζητήματα, που θα έπρεπε να είναι πολύ πιο αξιόπιστοι. Ηγέρθησαν εύλογα πολλές φορές θέματα, που αποσπούσαν την προσοχή από την μεγάλη εικόνα και την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης της χώρας”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι καλούμαστε από τη διαχείριση της κρίσης, να περάσουμε στην νέα εποχή της δημιουργίας, τονίζοντας την ανάγκη αυτοκριτικής. Είπε ότι η δική του παράταξη δεν διεκδικεί ποτέ το αλάθητο και χρειάζεται την αυτοκριτική, γιατί μαζί με την Κυβέρνηση έχει την ευθύνη της εξυγίανσης της χώρας και της εξόδου από την οικονομική δυσπραγία.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ο δρόμος της ριζοσπαστικής αλλαγής είναι μονόδρομος και ότι η εκ των βάθρων αλλαγή είναι η μόνη επιλογή για τον τόπο. Σημείωσε την αναγκαιότητα επιτάχυνσης στον δρόμο των αλλαγών, των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πειθαρχίας λέγοντας ότι αυτές οι αλλαγές δεν περιορίζονται στις επιταγές του μνημονίου, αλλά επεκτείνονται και διευρύνονται για να καλύψουν και να πετύχουν το όραμα της καλύτερης Κύπρου.

Απάντηση έδωσε και στις φωνές που άρχισαν και πάλι να ισχυρίζονται, όπως είπε, ότι ευημερούν οι αριθμοί και δυστυχούν οι άνθρωποι.

“Ναι, υπάρχει δυστυχία σε αυτόν τον τόπο και το τόνισα και προηγουμένως. Η μεγάλη δυστυχία όμως, και οι τεράστιες δυσκολίες, και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε, προέκυψαν όταν εμείς εδώ στην Κύπρο δεν δίναμε την σημασία που έπρεπε στην καταπόντιση των αριθμών. Όσο και αν προειδοποιούσαμε ορισμένοι. Οι αριθμοί, οι δείκτες, το κύρος και η αξιοπιστία του κράτους μας, είναι προϋπόθεση”, είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήρε την συλλογική προσπάθεια στην ετοιμασία νομοθετημάτων και θεσμικών αλλαγών, λέγοντας ότι τιμά τα κόμματα και όλους τους βουλευτές τους “που παρά το ότι βρίσκονται στην αντιπολίτευση και παρά τις όποιες παλινδρομήσεις παρουσιάστηκαν, ανέλαβαν ευθύνη και κόστος πολλές φορές”.

“ Και αναφέρομαι πρωτίστως στο ΔΗΚΟ αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις στην ΕΔΕΚ. Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεν είμαστε αγνώμονες . Αναγνωρίζουμε ό,τι καλό έχει γίνει”, σημείωσε.

Ο κ. Νεοφύτου έστειλε μήνυμα και στις τράπεζες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, λέγοντας ότι η Βουλή έφτασε στα όριά της να ψηφίζει νομοσχέδια και ρυθμίσεις για να σωθούν οι τράπεζες.

“Υπάρχουν συμπολίτες και επιχειρήσεις μας που έχουν χάσει τους κόπους μιας ζωής σε καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, για να καλυφθούν οι αυθαιρεσίες των τραπεζών. Τώρα που σώθηκαν, είναι η δική τους ώρα. Να προβούν στις αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται, να μειώσουν τα δανειστικά επιτόκια, να διαγράψουν από τις πρακτικές τους τις παράνομες ενέργειες και υπερχρεώσεις, να τροφοδοτήσουν την υγιή ανάπτυξη. Και να γνωρίζουν καλά, ότι δεν πρόκειται ποτέ να ευημερήσουν, αν δεν ευημερήσει πρώτα ο λαός και η οικονομία αυτού του τόπου. Αλλά και να γνωρίζουν ότι δε θα παραμείνουμε απαθείς σε τυχόν αυθαιρεσίες τους”, τόνισε ο κ. Νεοφύτου.

Είπε ακόμη ότι είναι θετική η θέση της Κυβέρνησης ότι δεν θα έχουμε νέες φορολογίες σημειώνοντας όμως ότι όταν τα δημόσια οικονομικά το επιτρέπουν, πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων και επιβαρύνσεων.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στα δεινά της κρίσης και στις θυσίες των πολιτών και εξήρε την στωικότητα και καρτερικότητά τους.
“Η κοινωνική ειρήνη στην Κύπρο δεν διαταράχθηκε, παρά την εύλογη απόγνωση. Πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στην φωτιά της αγανάκτησης, όπως και το ΑΚΕΛ, το απέφυγαν. Και αυτό το αναγνωρίζουμε. Αλλά και αναμένουμε την συνέχιση της συνετής αυτής θέσης”, συνέχισε.

Ανέφερε επίσης ότι στα θέματα διαφάνειας, λογοδοσίας και αξιοπιστίας των θεσμών, δεν επιτρέπεται καμία έκπτωση, ούτε σκιές και υπόνοιες, προσθέτοντας ότι απαιτείται μηδενική ανοχή και ότι το κόμμα του και ο ίδιος δεν πρόκειται ποτέ να χαριστούν σε κανέναν, ακόμη και αν είναι στέλεχος, φίλος ή αδερφός μας.

Είπε ακόμη ότι το κόμμα του ζητά να εξαντληθούν οι έρευνες για το τι μας οδήγησε στην οικονομική καταστροφή και την απόδοση ευθυνών, εκεί και όπου ανήκουν και όποιος και αν είναι αυτός που ευθύνεται.

Μίλησε ακόμη για την αναγκαιότητα θεσμικής θωράκισης λέγοντας ότι απαιτείται να καθορίσουμε που και τι είναι ασυμβίβαστο και να ταυτίσουμε το νόμιμο με το ηθικό. Αναγκαιότητα αποτελεί επίσης , είπε, η διαφάνεια και λογοδοσία ώστε να γνωρίζει ο πολίτης το σκεπτικό των αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των δικών του χρημάτων.

Ο κ. Νεοφύτου έκανε αναφορά στην ομιλία του και στο θέμα των υδρογονανθράκων λέγοντας ότι διευρύνεται η προοπτική να καταστεί η χώρα μας πυλώνας ειρήνης, ανάπτυξης, σταθερότητας και ευημερίας σε όλη τη γύρω περιοχή αλλά και όχημα απεξάρτησης της Ευρώπης από την μία και μόνη πηγή φυσικού αερίου.

“Βλέπουμε την κυβέρνησή του Νίκου Αναστασιάδη και να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιεί αυτή την προοπτική. Στην διεθνή πολιτική, θα το επαναλάβω, δεν υπάρχουν φίλοι. Υπάρχουν στρατηγικά συμφέροντα και η Κύπρος σήμερα αξιοποιεί συμφέροντα και συνέργειες που συνεχώς προκύπτουν στην περιοχή μας. Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή μας θέση”, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ασφαλώς και δεν γίναμε υπερδύναμη και θα παραμείνουμε προσγειωμένοι, όμως δεν είμαστε πια οι άγνωστοι, προβληματικοί γείτονες και διαδραματίζουμε ρόλο.

Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι υπάρχει ο δρόμος της έντασης και των προβλημάτων που ακολουθεί η Άγκυρα και αυτός της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας, ο δρόμος που προκαλεί συνθήκες νίκης για όλους, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους και όλους ανεξαίρετα τους λαούς της περιοχής, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.

“Αυτός ο δρόμος όμως, περνά μέσα από τη λύση του Κυπριακού. Και εδώ είναι που πρέπει να πειστεί η Τουρκία. Εδώ είναι που πρέπει να επικεντρωθεί η διεθνής κοινότητα. Για το πόσο ευεργετικές επιπτώσεις θα έχει και στην ίδια την Τουρκία η άρση της κατοχής και της επιθετικότητας της στην Κύπρο”, είπε.

Σημείωσε ότι πρέπει ταυτόχρονα να προσέξουμε, να μην αιχμαλωτιστούμε από μόνοι μας σε μια συζήτηση που θα αφορά αποκλειστικά στο θέμα των ενεργειακών πόρων και αντί να διαπραγματευόμαστε για το Κυπριακό θα συζητάμε για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την σημασία που έχει η συμβολή της Κύπρου και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της της ανατολικής Μεσογείου στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

“Να ξέρουμε βέβαια, ότι με τη Ρωσία είναι πιθανόν να έχουμε ανταγωνισμό σε αυτό το θέμα. Είναι και αυτό μια πραγματικότητα που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε. Είπα και θα το επαναλάβω. Στην εποχή μας δεν υπάρχουν φίλοι αλλά στρατηγικά συμφέροντα. Και στην πολιτική δεν χωράνε συναισθηματισμοί αλλά πραγματισμός”, σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε όλους σε ενότητα και συνεργασία καθώς όπως είπε, ο προϋπολογισμός που σήμερα έχουμε ενώπιον μας, μπορεί να αποτελέσει την αξιόπιστη βάση μιας μεγάλης συλλογικής προσπάθειας, τονίζοντας ότι η πολιτική σήμερα είναι οι πράξεις όπου κρινόμαστε όλοι, γινόμαστε αξιόπιστοι και υπηρετούμε την πατρίδα μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ