Πρόεδρος Βουλής: “Εντυπωσιακά χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής της Κύπριας γυναίκας στην πολιτική”

{loadposition ba_textlink}

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συμμετοχής της Κύπριας γυναίκας στην πολιτική ζωή και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, το ποσοστό συμμετοχής της εξακολουθεί να παραμένει εντυπωσιακά χαμηλό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο με θέμα

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως η γυναικεία εκπροσώπηση στην Κύπρο αντιστοιχεί μόλις στο 9,1% του συνόλου του Υπουργικού Συμβουλίου (1 γυναίκα και 10 άνδρες), στο 12,5% του συνόλου των μελών της Βουλής των Αντιπρόσωπων (7 γυναίκες και 49 άνδρες), στο 20% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1 γυναίκα και 5 άνδρες), στο 44% του συνόλου του δικαστικού σώματος, στο 8% του συνόλου του ανώτατου δικαστικού σώματος (4 γυναίκες και 13 άνδρες), στο 28,28% του συνόλου των ανώτερων διοικητικών θέσεων.

“Σε ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο παραμένει και ο διορισμός γυναικών σε ανεξάρτητες θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η γυναικεία εκπροσώπηση στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια είναι μόλις 18%, ενώ δεν υπάρχει καμία γυναίκα δήμαρχος”, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η παράθεση των στοιχείων υποβάλλει την ανάγκη για λήψη δραστικότερων μέτρων, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της ενδυνάμωσης της θέσης της γυναίκας, της κατάργησης των στερεοτύπων των φύλων, της εφαρμογής της νομοθεσίας σε θέματα ίσων ευκαιριών και της συμμετοχής της στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Σημείωσε ωστόσο παράλληλα πως “η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα κατά τα τελευταία χρόνια στην πρόοδο στον τομέα της ισότητας των φύλων και στην πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες, μέσα από μια σειρά νομοθεσιών, πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων, τα οποία αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των διακρίσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας, αλλά και τη δημιουργία προοδευτικότερων αντιλήψεων για το ρόλο της γυναίκας και την εμπέδωση της αρχής της ισότητας των φύλων”.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως με τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, φιλοδοξούμε να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να προβληματίσουμε, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων, για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της ισότητας και το ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η γυναίκα, αλλά και η κοινωνία γενικότερα. “Με αυτό το τρόπο, αποσκοπούμε στο να συμβάλουμε σε μια ουσιαστική αλλά και δημιουργική συζήτηση γύρω από τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριες γυναίκες, ευελπιστώντας ότι τα θέματα που θα παρουσιαστούν σήμερα και ο προβληματισμός που θα αναπτυχθεί γύρω από αυτά, θα παράσχει προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σημαντικά εφόδια επί του υπό συζήτηση θέματος”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Υπογράμμισε την ανάγκη να συστρατευθούν όλοι “πολιτεία, πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί φορείς, γυναικείες οργανώσεις, άνδρες και γυναίκες, για να βελτιώσουμε τη θέση της Κύπριας γυναίκας στην κοινωνία μας”.

“Η επιτυχία της συλλογικής προσπάθειας για επίτευξη ισότητας των φύλων και παροχής ίσων ευκαιριών σε γυναίκες και άνδρες, δεν αποτελεί απλά απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, των γνώσεων, των εμπειριών και των ταλέντων των γυναικών, που αποτελούν πέραν του ήμισυ του πληθυσμού, τόσο στην πολιτική, οικονομική και δημόσια ζωή, όσο και σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλουμε στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου, που ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους, άνδρες και γυναίκες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως σημαντικό εργαλείο στη προσπάθεια αυτή αποτελεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών (2014-2017). Είπε πως ένας από τους βασικούς άξονες – στόχους του νέου Σχεδίου Δράσης, αφορά την προώθηση της ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα και προτείνει πληθώρα θετικών δράσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ευρύτερου υποστηρικτικού πλαισίου, μέσα στο οποίο οι γυναίκες θα μπορέσουν να διεκδικήσουν ισότιμα τη θέση τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αποφασιστικής σημασίας είναι η δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων, οι οποίες θα αποσυμφορήσουν τις γυναίκες από το βάρος των πολλαπλών τους ρόλων, συνέχισε.

Διαβεβαίωσε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να διαδραματίζει το δικό της ουσιαστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της συστηματικής προσπάθειας προώθησης της ίσης συμμετοχής και εκπροσώπησης των δύο φύλων, καθώς και της καταπολέμησης όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως στην κυπριακή έννομη τάξη, η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται από το Άρθρο 28 του Συντάγματος και από τις σχετικές Συμβάσεις που έχει κυρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επεσήμανε πως η Σύμβαση των ΗΕ. για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών, προωθεί την ίση συμμετοχή γυναικών και αντρών στην εξουσία και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και είναι ένας από τους δώδεκα κρίσιμους τομείς προβληματισμού της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνου του 1995.

“Παρόλο που οι γυναίκες αποτελούν το 50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας φθάνει σχεδόν το 60%, η Ευρωπαία γυναίκα υποεκπροσωπείται στην πολιτική, οικονομική, δημόσια ζωή, καθώς και σε θέσεις λήψης αποφάσεων”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως στην Ευρώπη των 28 κρατών μελών, η γυναικεία εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φθάνει μόλις στο 37%, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο 32%, ενώ στα εθνικά κοινοβούλια ο μέσος όρος γυναικείας εκπροσώπησης αντιστοιχεί μόλις στο 28%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικείας εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν η Φιλανδία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία, η Ολλανδία και η Γερμανία, ενώ τα μικρότερα ποσοστά, η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Λιθουανία, ανέφερε.

Είπε πως το χάσμα στην αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών αντανακλά τις συνεχιζόμενες διακρίσεις και ανισότητες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. “Η γυναίκα εξακολουθεί να υπερεκπροσωπείται στους χαμηλότερα αμειβόμενους τομείς, παρόλο που υπερτερεί σε θέματα εκπαίδευσης. Η κρίση που πλήττει ιδιαίτερα έντονα τη γυναίκα, πολλαπλασίασε τα εμπόδια ισότιμης ένταξής της στην αγορά εργασίας, διευρύνοντας σε ανησυχητικά επίπεδα την ανεργία, την επισφαλή απασχόληση, το χάσμα μισθών, αλλά κυρίως, τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: KYΠΕ