Προειδοποιήσεις και προτροπές για το μέλλον του Ευρώ και της ΟΝΕ απηύθυνε ο Πρόεδρος του EK

Μήνυμα προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα Κράτη Μέλη να “μην επαναπαυτούμε στις δάφνες μας”, έστειλε σήμερα, κατά την τελετή για τα 20 χρόνια του Ευρώ στην Ολομέλεια του ΕΚ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε “το κάλεσμα μου είναι να μην είναι σήμερα ημέρα εορτασμού, να αναγνωρίσουμε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ζητώ από τους ηγέτες της Ευρώπης να αναλάβουν την ευθύνη να ξεκινήσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, τη διαδικασία αλλαγών που απαιτείται για την ενίσχυση του ευρώ, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την απασχόληση”. Επεσήμανε δε ότι “είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό που έχουμε αρχίσει”, αναφερόμενος στην Τραπεζική Ένωση Η Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών που πρέπει να ολοκληρωθούν “το συντομότερο δυνατόν”, όπως και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. “Αν σταματήσουμε στα μισά του δρόμου, αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής θα μπορούσε να σβηστεί σε μια νέα κρίση”, προειδοποίησε.

Αφού ανέφερε πως προσωπικά πιστεύει ότι το project “ευρώ” ήταν ένα σωστό σχέδιο, δήλωσε ότι “το ευρώ δεν αποτελεί αυτοσκοπός”, αλλά, “πρέπει να ενισχύσει την κοινωνική οικονομία της αγοράς για να φέρνει ευημερία και να δημιουργεί θέσεις εργασίας για όλους”.

“Το ευρώ έκανε την εσωτερική μας αγορά πιο διαφανή και ανταγωνιστική, διευκόλυνε τις συναλλαγές, την κυκλοφορία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, εν μέρει χάρη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, το κοινό νόμισμα λειτουργούσε ως ασπίδα, αποτρέποντας την κατάρρευση των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρώπης”, επεσήμανε. “Ταυτόχρονα, η κρίση υπογράμμισε τις ελλείψεις του ευρώ και τα σφάλματα που έγιναν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων δημοσίου χρέους. Πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το ενιαίο νόμισμα αποτελεί επιτυχία. Στην αίθουσα αυτή υπάρχουν και αυτοί που επικρίνουν το ευρώ, όσον αφορά τη νομισματική ένωση και την επιθετική λιτότητα, ως φρένο για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

“Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης και της βιομηχανικής παραγωγής και τον κίνδυνο μιας νέας ύφεσης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Οι οικονομικές και κοινωνικές διαιρέσεις μεταξύ των διαφόρων μερών της ευρωζώνης διευρύνονται και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας στους δύο νέους είναι άνεργος”, σημείωσε. “Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά μέσα για την τόνωση των επενδύσεων, την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και την προώθηση της κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης. Επομένως, είναι επείγον να δοθεί απάντηση στο αίτημα του Κοινοβουλίου για έναν προϋπολογισμό ανάλογο με τις προκλήσεις αυτές”, κατέληξε.

Πηγή:ΚΥΠΕ