Προϊόντα νοικοκυριού προκαλούν καρδιοπάθειες και εγκεφαλικό

Η πιο ενοχοποιητική ουσία φαίνεται πως είναι το υπερφθορο-οκτανοικό οξύ ή εν συντομία PFOA. Η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται στις γυαλιστικές κρέμες, σε συνθετικά υφάσματα, σε πλαστικά μπολ και ντυσίματα επίπλων. Η πιο γνωστή μορφή όμως του PFOA είναι η αντι-κολλητική ουσία TEFLON, που χρησιμοποιείται στα αντι-κολλητικά τηγάνια και άλλα μαγειρικά σκεύη.

Το POFA δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση και είναι καθαρά ανθρωπογενής οποιαδήποτε ανίχνευση του στο περιβάλλον. Δυστυχώς η ουσία αυτή δεν βιο-διασπάται και συσσωρεύεται. Επίσης έχει ήδη μπει στην τροφική αλυσίδα και ανιχνεύεται στο αίμα, όλων των πολιτών που κατοικούν στις ανεπτυγμένες χώρες και παραμένει για χρόνια, σημειώνει το smarthealth. Σε μια έρευνα που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ, η ουσία αυτή ανιχνεύθηκε στο αίμα του 98%, του πληθυσμού.

Η μελέτη που συσχετίζει τα καρδιο-αγγειακά προβλήματα με την έκθεση στο POFA, δημοσιεύθηκε προσφάτως στο Archives of internal Medicine. Σε αυτήν την έρευνα έγινε μια σύγκριση ατόμων που είχαν υψηλά επίπεδα POFA στο αίμα με άτομα που είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Επιλέχθηκαν 1200 άτομα με μέσο όρο ηλικίας 50 ετών με το ίδιο περίπου προφίλ υγείας και συνηθειών. Χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα την συγκέντρωση που είχαν στην ουσία POFA, στο αίμα και ελέγχθηκαν για καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που είχε υψηλότερες συγκεντρώσεις POFA στο αίμα, είχαν δύο φορές περισσότερα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος, εγκεφαλικού και περιφερικής αρτηριοπάθειας (στενώσεις των αρτηριών των ποδιών).

Τα παραπάνω δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά καθώς η ουσία αυτή και πιθανότατα άλλες παρόμοιες βρίσκονται ανάμεσα μας. Βέβαια η παραπάνω έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιολογική συσχέτιση, αλλά μόνο μια απλή ένδειξη και αυτό λόγω του σχεδιασμού της συγκεκριμένης έρευνας. Θα πρέπει δηλαδή να γίνουν περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

 

Για περισσότερες διεθνείς ειδήσεις διαβάστε στο 24h.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.