Ομήρου: Δεν θα αποκοπεί ο 13ος όσων έχουν εισοδήματα κάτω από 2,500 ευρώ

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ ανέφερε πως η πρόταση του Κινήματος “είναι πρόταση συνεισφοράς στο πλαίσιο της φιλαλληλίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης που είμαι βέβαιος ότι διέπει την κοινωνία μας”, και σημείωσε ότι σε αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου μεγάλες ομάδες του πληθυσμού δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, “είναι καθήκον μας και των πολιτικών κομμάτων και των οργανωμένων φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας να συμπαρασταθεί σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού”.

“Έχουμε διαμορφώσει μια πρόταση νόμου και θα την καταθέσουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με βάση την οποία θα υπάρξει συνεισφορά των υψηλών μισθών και συντάξεων, είπε και εξήγησε ότι μέχρι 2,500 ευρώ θα απαλλάσσονται όλοι οι μισθοί και οι συντάξεις, ενώ από 2,500 ευρώ μέχρι 4,500 ευρώ θα υπάρχει μια συνεισφορά 30 ευρώ “και μετά θα υπάρχει μια κλιμάκωση αυτής της συνεισφοράς”.

Δηλαδή, συνέχισε, “θα υπάρξει μια ελάχιστη, ανεπαίσθητη επίδραση πάνω στους μεσαίους και υψηλούς μισθούς και συντάξεις, το οποίο ακριβώς μέσω της Κυβέρνησης, με διασφαλισμένες διαδικασίες θα διανεμηθεί στους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας”.

Αναφερόμενους σε όσους κάνουν λόγο για ανυπαρξία κοινωνικού διαλόγου, ο κ. Ομήρου διερωτήθηκε “από πότε ο διάλογος γίνεται εκτός Βουλής ή εκτός επιτροπών;” Και σημείωσε πως “ο διάλογος πάντα γίνεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όταν κατατεθεί πρόταση νόμου, συνεπώς και οι άλλες θεωρητικού χαρακτήρα ανέξοδες προσεγγίσεις είναι υπεκφυγές”.

Άρα λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, να επιδείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση μας προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή η πρόταση νόμου περιλαμβάνει και τους βουλευτές, ο Γιαννάκης Ομήρου απάντησε θετικά, λέγοντας πως “οι βουλευτές σήμερα είναι από τους πιο χαμηλά αμειβόμενους στη δημόσια υπηρεσία, έχουν αποκόψει από τους μισθούς τους 36%”, υπενθυμίζοντας πως οι Έλληνες βουλευτές λαμβάνουν διπλάσιο μισθό.

Είπε ακόμη πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να επικρίνει τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές ότι ευθύνονται για την οικονομική κρίση ή ότι δεν έλαβαν έγκαιρα μέτρα “αλλά θα πρέπει να υπάρχει προσοχή, για να μην τραυματίζεται η Δημοκρατία, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει η Δημοκρατία χωρίς ύπαρξη και λειτουργία κομμάτων, τα οποία ασφαλώς θα πρέπει να εξυγιανθούν”.

“Αυτή η ισοπέδωση που γίνεται, όχι μόνο ενδεχομένως από κάποιους ανώνυμους αλλά και από τα ΜΜΕ πολλές φορές, ότι φταίνε όλοι για την οικονομική κρίση, εξυπηρετεί τους ενόχους και είναι κρίμα, διότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”, συμπλήρωσε.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανέλαβε τη θέση του Κινήματος πως θα πρέπει να γίνει μετοχοποίηση και όχι ιδιωτικοποίηση σε ΑΗΚ και ΑΤΗΚ, με το κράτος να διατηρεί την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ τόνισε πως δεν τίθεται θέμα εκχώρησης της Αρχής Λιμένων σε ντόπιους ή ξένους ιδιώτες, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

 “Χρειάζεται οι ημικρατικοί οργανισμοί να πάψουν να είναι προέκταση της κεντρικής εξουσίας και να έχουν τα προβλήματα της αβελτηρίας και τις αγκυλώσεις που έχει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας πως “πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να υποστούν μεταρρύθμιση για να είναι ανταγωνιστικοί μέσα στο νέο ανταγωνιστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον”.

Η ΕΔΕΚ, συνέχισε, είναι εναντίον της ιδιωτικοποίησης με την έννοια ότι το κράτος θα πάψει να έχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και “ναι θα πρέπει να υπάρξουν μετοχοποιήσεις αλλά αυτές οι μετοχοποιήσεις δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αποξένωση το κράτος και κατ` επέκταση τον κυπριακό λαό από τον έλεγχο αυτών των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών”.

Υπενθυμίζοντας την πρόταση που το Κίνημα κατέθεσε, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε πως “οι μετοχές πρέπει να δοθούν και σε στρατηγικούς επενδυτές αλλά και στους εργαζόμενους και στα νοικοκυριά, διατηρουμένου τουλάχιστον του 51% του μετοχικού κεφαλαίου από το κράτος”.

Σε ό,τι αφορά την Αρχή Λιμένων, τόνισε πως “για λόγους εθνικής ασφάλειας έχουμε πει και επιμένουμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καν σκέψη για να εκχωρήσουμε τα λιμάνια είτε σε ιδιώτες είτε σε ξένους ιδιώτες”, υπενθυμίζοντας πως το 1974, μετά την καταστροφή του αεροδρομίου Λευκωσίας, η Κύπρος επικοινωνούσε με τον έξω κόσμο μόνο με πλοία.

 Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι η πρόταση της ΕΔΕΚ είναι ολοκληρωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη, για το πώς θα εξασφαλιστούν μέχρι το 2016 το ένα δισεκ. ευρώ και μέχρι το 2018 τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια ευρώ που απαιτεί η Τρόικα.

“Έχουμε εισηγηθεί πέραν της μετοχοποίησης και τη δημιουργία Αρχής Κρατικής Περιουσίας στην οποία θα εγγραφούν τα ακίνητα του κράτους και όχι μόνο, και των ημικρατικών οργανισμών, των δήμων και των κοινοτήτων και με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να εξασφαλιστούν με κατάλληλες ενέργειες τα χρήματα τα οποία ζητά ή απαιτεί η Τρόικα”, συμπλήρωσε.

Ανεργία

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ.ΕΔΕΚ σχολίασε και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Eurostat για την ανεργία, λέγοντας πως αυτά “μόνο κλιμακούμενη ανησυχία μπορούν να προκαλούν γιατί μπορεί να υπήρξε αναβάθμιση από τους Standard and Poor`s χθες, όμως αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε ενθουσιασμούς, ούτε σε εφησυχασμό”.

“Αντίθετα είναι φανερό πως όσο παραμένει η Κύπρος κάτω από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, η ύφεση θα βαθαίνει, η ανεργία θα αυξάνεται και η κοινωνική δυστυχία θα επιτείνεται”, είπε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι “χωρίς αναπτυξιακά έργα, χωρίς προσέλκυση επενδύσεων, χωρίς αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση για να υπάρξει στοιχειώδης ανάπτυξη η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν πρέπει να αναμένουμε ουσιαστική βελτίωση”.

Θα πρέπει, κατέληξε στις δηλώσεις του, “να αφήσουμε τα λόγια, να περάσουμε σε έργα, να δρομολογηθούν έργα ανάπτυξης και λυπούμαι να πω ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός, δεν είναι απλώς προϋπολογισμός λιτότητας σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι αντιαναπτυξιακός, υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει διάθεση χρημάτων, κονδυλίων για να προχωρήσουν έργα ανάπτυξης για να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της ανεργίας”.

Πηγή: ΚΥΠΕ