Πρώτες βοήθειες στο 24Η: Μάθε και εσύ να σώζεις ζωές! (Βίντεο)

Της Μαρίας Χριστοδούλου

Το να γνωρίζει κανείς τη σήμερον ημέρα πρώτες βοήθειες είναι πέρα για πέρα χρήσιμο.

Λιποθύμησε ο διπλανός σου, έσπασε η μύτη του παιδιού, έπαθες κάταγμα και υποφέρεις, καρδιακό; Για μερικά και μόνο δευτερόλεπτα ο καθένας μας μπορεί να σώσει μια ζωή.

Η εκμάθηση της επείγουσας προνοσοκομειακής αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων ήταν, είναι και θα είναι για όλους μας πολύ σημαντική.

Ο Σάββας Ανδρέου, υπεύθυνος πρώτων βοηθειών και μέλος της επιτροπής ασφάλειας στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, πρώην εκπαιδευτής και πρώτος βοηθός εν ενεργεία για 28 χρόνια, μίλησε στην κάμερα του 24Η για την αναγκαιότητα του να γνωρίζει κάποιος πρώτες βοήθειες.

Καθημερινά, απλοί άνθρωποι που νομίζουν ότι γνωρίζουν πως να χειριστούν κρίσιμες καταστάσεις, στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πώς να δράσουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και μπορεί να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή.

“Δεν έχει πιο ωραίο συναίσθημα από το να ξέρεις ότι μπορείς να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου”, τόνισε  στο 24Η ο κ. Ανδρέου.

Η εκπαίδευση των Πρώτων Βοηθειών στην Κύπρο

Στην Κύπρο για να εκπαιδευτεί κάποιος και να αποκτήσει γνώσεις Πρώτων Βοηθειών, πρέπει να το κάνει με δική του πρωτοβουλία.

Ναι μεν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει εντάξει στο εκπαιδευτικό του σύστημα, μαθήματα πρώτων βοηθειών στο Γυμνάσιο, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Τα παιδιά δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μάθημα, κι αποκτούν ένα δίπλωμα πρώτων βοηθειών με μεγάλη ευκολία.

“Δεν είμαστε οργανωμένοι στην Κύπρο” σε σχέση με το εξωτερικό”, υποστηρίζει ο κ. Ανδρέου. “Στα σχολεία δεν υπάρχουν εξειδικευμένες ομάδες που θα δράσουν άμεσα σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης, και οι γονείς θέλουν να νιώθουν ασφάλεια όταν στέλνουν το παιδί τους στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο, στο κολυμβητήριο”. Χρειάζεται περαιτέρω εκπαίδευση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σας παρουσιάζουμε στο 24Η, παραδείγματα απλών καθημερινών περιπτώσεων που τα άτομα δε γνωρίζουν πρώτες βοήθειες κι αντιδρούν λανθασμένα με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Απλά παραδείγματα, όπως πνιγμός, λιποθυμία, αιμορραγία μύτης.

“Οι πρώτες βοήθειες, δεν είναι μάθημα στατικό, είναι επιστήμη που εξελίσσεται. Όπως κάθε επιστήμη, προχωρά, έτσι και οι πρώτες βοήθειες αναπροσαρμόζονται. Κάθε πρώτος βοηθός πρέπει να είναι γνώστης των νέων εξελίξεων”, είπε ο κ. Ανδρέου.

Αυτός που ενδιαφέρεται να μάθει πρώτες βοήθεις μπορεί να το κάνει μέσω των επιμορφωτικών προγραμμάτων που προσφέρει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας.  Πέραν αυτού, υπάρχει και το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη στο οποίο απευθύνονται εταιρείες και οργανισμοί που θέλουν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, θεωρίας και πρακτικής, των πρώτων βοηθειών.

Υπάρχει ακόμα και εθελοντική ομάδα διάσωσης Κύπρου.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το βαλιτσάκι των πρώτων βοηθειών

Κάθε εταιρεία, σπίτι, αυτοκίνητο πρέπει να διαθέτει ειδικό βαλιτσάκι με τα αναγκαία των πρώτων βοηθειών, διότι “οτιδήποτε μπορεί να μας συμβεί και όπουδηποτε”.

Το βαλιτσάκι – φαρμακείο πρώτων βοηθειών πρέπει να βρίσκεται σε ειδικό κουτί και να διαθέτει ειδική σήμανση συνήθως ένα κόκκινο σταυρό.

Πρέπει να το τοποθετούμε μακριά από υψηλές θερμοκρασίες και έντονες οσμές, σε μέρος  εμφανές αλλά δυσπρόσιτο στα μικρά παιδία.

Να γίνεται τακτικός έλεγχος της ημερομηνίας λήξεως των φαρμάκων και συχνή ανανέωση τους.

Ένα φαρμακείο περιλαμβάνει φάρμακα που μπορούν να σώσουν μια ανθρώπινη ζώη και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αλόγιστη και άσκοπη χρήση τους μπορεί να αποβεί μοιραία. – Δείτε λίστα με φάρμακα 

Απινιδωτής και πυροσβεστήρας, “όπλα” που σώζουν ζωές

Εκτός από το βαλιτσάκι Πρώτων Βοηθειών, καλό θα ήταν οι πολίτες να γνωρίζουν πως να χρησιμοποιήσουν έναν απινιδωτή καρδιάς ή έναν πυροσβεστήρα για να αποβούν τα χειρότερα.

Για παράδειγμα, σε περιπτώση ανακοπής καρδίας αν δεν γίνει στο θύμα άμεση παρέμβαση, υπάρχει κίνδυνος θανάτου. Κάθε λεπτό καρδιακής ανακοπής αντιστοιχεί και αναλογεί σε μείωση του ποσοστού επιβίωσης.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής καρδίας είναι μια συσκευή που χορηγεί ηλεκτρικό ρεύμα σε ένα θύμα με καρδιακή ανακοπή. Είναι ιδιαίτερα μικρός και πολύ εύκολος στη χρήση του.

Στην Κύπρο έχει εφαρμοστεί ήδη η Ευρωπαϊκή πολιτική και η στρατηγική εφαρμογής του απινιδωτή σε δημόσιους χώρους, φτάνει να μπορούμε και εμείς να τον χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Τα περισσότερα περιστατικά καρδιακής ανακοπής γίνονται εκτός νοσοκομείων και ιατρείων και χρειάζεται άμεση προνοσοκομειακης φροντίδα. Το ίδιο και πολλά περιστατικά τραυματισμού, γι’ αυτό θα ήταν καλό, όλοι οι πολίτες να διαθέσουν κάποιο χρόνο για να διδαχτούν και να εκπαιδευτούν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και τη χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή αλλά και τα βασικά βήματα προσφοράς πρώτων βοηθειών.

Με απόλυτη ψυχραιμία και γνώση, όλοι μας μπορούμε να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια διάσωσης ή ανακούφισης του πόνου μέχρι την άφιξη εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας.