ΠτΔ και Αννίτα εξέτασαν τις σχέσεις κυβέρνησης – ΔΗΣΥ

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Βουλή και τα απανωτά «όχι» του ΔΗΣΥ σε κυβερνητικά νομοσχέδια από την μια, αλλά και το θέμα της παρουσίας υπουργών της Κυβέρνησης σε άτυπες εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αποτέλεσαν, όπως πληροφορούμαστε, αντικείμενο τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και της προέδρου του ΔΗΣΥ και Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου την περασμένη Τετάρτη. Οι πληροφορίες ως προς το αποτέλεσμα της επικοινωνίας των δύο διίστανται με κυβερνητικές πηγές να κάνουν λόγο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι, ενώ κομματικές πηγές από τον ΔΗΣΥ, τονίζουν τη διάσταση απόψεων και την ενόχληση τους τόσο για την δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όσο και για την στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της συμμετοχής Υπουργών στις εργασίες του ΕΛΚ.

Τα δύο αυτά ζητήματα, φαίνεται ότι αλληλοσυνδέονται και επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο μερών. Αποκορύφωμα της έντασης ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και κυρίως μετά τη συνεδρία, με αφορμή τη συζήτηση για το e- καλάθι. Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν έντονη για τη στάση κυρίως του ΔΗΣΥ, με την Πινδάρου να ενοχλείται για την ταύτιση που έγινε στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, της στάσης του ΔΗΣΥ με αυτή του ΑΚΕΛ. Από πλευράς ΔΗΣΥ, πηγές, σημειώνουν ότι ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί του, δεν αντιλαμβάνονται τις κοινοβουλευτικές πρακτικές και ότι η θέση του κόμματος δεν είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου, αλλά η διαβούλευση του τόσο με τα κόμματα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Από πλευράς Προεδρικού, επιμένουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν αυτό που και η Νατάσα Πηλείδου ως υπουργός του Νίκου Αναστασιάδη, θα έφερνε στην Βουλή και ότι ο Παπαναστασίου ανταποκρίθηκε στην έκκληση Χατζηγιάννη στην πρώτη παρουσία του στην Επιτροπή Εμπορίου, να φέρει άμεσα προς ψήφιση το e- καλάθι. Με την Πινδάρου από την πλευρά της να παραπέμπει στις αντιδράσεις τις επιφυλάξεις της ΕΠΑ και άλλων φορέων. Σημειώνεται μάλιστα, από πλευράς ΔΗΣΥ, πώς εάν η Κυβέρνηση θέλει να έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ, θα πρέπει να είναι σε συνεννόηση με την ηγεσία του κόμματος και να αποφεύγει προσβλητικές αναφορές  με σκοπό τη δημιουργία προβλημάτων. Στο κόμμα υπάρχουν και άτομα που προειδοποιούν ακόμα και για καταψήφιση του προϋπολογισμού.  Είναι πάντως γεγονός πώς και η Κυβέρνηση χωρίς τη στήριξη ΔΗΣΥ δεν μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο από τη Βουλή, αλλά από την άλλη, ο ΔΗΣΥ δεν μπορεί να τηρεί διαρκώς απορριπτική στάση με νομοσχέδια που εκφράζουν και δικές του πολιτικές θέσεις.

Η αφορμή του προχθεσινού τηλεφωνήματος ωστόσο δεν ήταν αυτό, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, αλλά η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Όπως γράφτηκε και στο προχθεσινό ρεπορτάζ μας, ο Κωνσταντίνος Κόμπος παρέστη μετά από πρόκληση που έλαβε. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόσκληση από  πλευράς ΕΛΚ, στάληκε πριν την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου στον Μάνφρεντ Βέμπερ με την οποία ζητούσε να μην συμμετάσχουν οι υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη στις εργασίες του ΕΛΚ, διότι ο ΔΗΣΥ είναι στην αντιπολίτευση.

Η δημοσίευση φωτογραφίας από το ΕΛΚ στην οποία εμφανιζόταν και ο Κωνσταντίνος Κόμπος, ενόχλησε την Πινδάρου, στο εσωτερικό της οποίας αναζωπυρώθηκε η συγκεκριμένη συζήτηση. Για την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, το συγκεκριμένο ζήτημα θωρείται, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, «casus belli» και θεωρούν ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα. Σημειώνουν μάλιστα πώς ενώ το κόμμα είναι στην αντιπολίτευση δεν μπορούν συμμετάσχουν στην ίδια πολιτική ομάδα, υπουργοί της Κυβέρνησης που θα εκφράζουν την πολιτικής του Νίκου Χριστοδουλίδη και όχι του ΔΗΣΥ, ενώ υποδεικνύουν πώς στην Κυβέρνηση μετέχουν και υπουργοί άλλων κομμάτων, τα οποία μετέχουν σε άλλες πολιτικές ομάδες.

Αλλιώς ο ΔΗΣΥ, αλλιώς το Προεδρικό και στην μέση ο Βέμπερ

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προχθές την Τετάρτη στην τηλεφωνική τους επικοινωνία, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια δέσμευση. Η θέση της Κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές από το Προεδρικό είναι ότι όταν λαμβάνουν πρόσκληση οι Υπουργοί δεν θα την αρνούνται, ενώ και ο Πρόεδρος, όπως αναφέρεται, είπε στην πρόεδρο του ΔΗΣΥ πώς είναι για το καλό του τόπου να συμμετέχουν στην ομάδα του ΕΛΚ που είναι η μεγαλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Πινδάρου ωστόσο θεωρεί ότι προκύπτουν πρακτικά ζητήματα από την παρουσία των υπουργών, σημειώνοντας πώς ο ΔΗΣΥ, είναι πρόθυμος να στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη για όλα τα ζητήματα που θα θέτει στο ΕΛΚ ο ίδιος, νοουμένου ότι θα υπάρχει συνεννόηση από προηγουμένως. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος συμμετέχει ως αρχηγός κράτους, με συναίνεση και του ΔΗΣΥ, αλλά και επιθυμία του Μανφρεντ Βέμπερ, στις εργασίες του ΕΛΚ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την επιστολή της Αννίτας Δημητρίου, ακολούθησε και τηλεφωνική επικοινωνία της προέδρου του ΔΗΣΥ με τον πρόεδρο του ΕΛΚ με τον οποίο συζήτησε το θέμα. Οι πληροφορίες από την Πινδάρου, αλλά και από τις Βρυξέλλες είναι ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντιλήφθηκε το θέμα. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ωστόσο ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ είναι ενοχλημένος με την πρόεδρο του ΔΗΣΥ διότι επιθυμεί τη συμμετοχή των υπουργών της Κυβέρνησης στις εργασίες του ΕΛΚ, ενισχύοντας το ακόμα περισσότερο. Για αυτό, σημειώνουν, οι υπουργοί δεν θα αρνούνται παρουσία όταν λαμβάνουν πρόσκληση.

πηγή: Philenews