ΠτΒ: Η Κύπρος γέφυρα για ενίσχυση συνεργασίας Ασίας – Ευρώπης

Η Κύπρος φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, χαιρετίζοντας στο Πισσούρι, την έναρξη των εργασιών της Συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στο νησί μας η Μόνιμη Επιτροπή Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, της οποίας προεδρεύει αυτή την περίοδο η Κύπρος, ενώ στη Συνεδρία, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιουνίου, συμμετέχουν περισσότεροι από 90 βουλευτές και γερουσιαστές από 20 ασιατικές χώρες.

Στο χαιρετισμό του, ο Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως η Κύπρος, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής, μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, αλλά και της Αφρικής.

“Η συμμετοχή μας στην ΕΕ, μας έχει δείξει ότι η οικονομική συνεργασία και η αλληλεξάρτηση, μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία”, είπε και σημείωσε ότι η Κύπρος, φιλοδοξεί ακόμη να καταστεί ενεργός παίκτης στην ώθηση της πρωτοβουλίας “Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος”, προωθώντας ενεργά και στο πλαίσιο της ΕΕ, τη διασύνδεση βασικών θαλάσσιων οδών και διασυνοριακών υποδομών μεταξύ Μεσογείου και “Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού”.

Ιδιαίτερα, συνέχισε, υπό το φως της ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει, τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή και ως διαπεριφερειακός ναυτικός και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και ως τροφοδότης της αγοράς ενέργειας της Ασίας, της μεγαλύτερης και μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι, είναι γι αυτό που η Κύπρος καταγγέλλει, ως απαράδεκτες, τις παραβιάσεις από την Τουρκία, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, “οι οποίες όχι μόνο αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά παράλληλα στοχεύουν στην άρση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή – μεταξύ τους και Ασιατικοί κολοσσοί – και στην υπονόμευση των προσπαθειών μας για περιφερειακή οικονομική συνεργασία”.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε πως, η Κύπρος, έχοντας εξέλθει πρόσφατα από την οικονομική κρίση, αποτελεί ξανά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και παραμένει διεθνής ναυτιλιακός κόμβος, διαθέτοντας μεγάλο νηολόγιο, το τρίτο σε δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δέκατο στον κόσμο, καθώς και σημαντικές υποδομές που συνεχώς αναβαθμίζονται.

Ο δε τουρισμός, είπε, συνεχίζει να ανθεί, ενώ και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Σημείωσε, ακόμη, πως σημαντικές συνεργασίες με επενδυτές από την Ασία αναπτύσσονται, ανάμεσα σ’ άλλα, στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, τις τηλεπικοινωνίες, τον ξενοδοχειακό τομέα, την ανάπτυξη μαρίνων και τις υποδομές και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ αύξηση παρουσιάζει η δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων από την Ασία, τα οποία χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

“Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών υποδομών με την Ασία αποτελεί και ο EuroAsia Interconnector, που σύντομα θα ενώνει την Ασία με την Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου”, ανέφερε και ο κ.Συλλούρης, προσθέτοντας πως, “ενδεικτική της δέσμευσής μας για προώθηση των οικονομικών σχέσεων με την Ασία, είναι η ένταξή μας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων”.

Σε σχέση με τα θέματα περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως η εφαρμογή των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ και η διαχείριση των υδάτινων πόρων, αποτελούν ζητήματα για τα οποία “τα Κοινοβούλιά μας εργάζονται μεθοδικά ώστε να ξεπεραστούν προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας”, ενώ τα θέματα ενέργειας βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των κρατών και η ενασχόλησή της Επιτροπής με αυτά, αναδεικνύει τη συμβολή που η κοινοβουλευτική οικονομική διπλωματία μπορεί να έχει στην όλη προσπάθεια.

Εξάλλου, στην εναρκτήρια τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, είπε πως η ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της Προεδρίας της συγκεκριμένης Επιτροπής τιμά ιδιαίτερα το Κυπριακό Κοινοβούλιο και αυξάνει το αίσθημα ευθύνης του.

“Αποτελεί προσωπικό και συλλογικό στόχο η ανάδειξη, μέσα από τις εργασίες της Επιτροπής, των προβληματισμών που μοιραζόμαστε και η αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που ορθώνονται μπροστά μας”, ανέφερε και υπογράμμισε ότι “μόνο μέσα από κοινή και στοχευμένη δράση μπορούμε να ελπίζουμε σε συγκρότηση ουσιαστικών προτάσεων προς τις Κυβερνήσεις μας, με απώτερο σκοπό τη συμπερίληψη των βασικών προνοιών της βιώσιμης και αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρο το φάσμα των εθνικών μας πολιτικών”.

Ο κ.Τορναρίτης αναφέρθηκε στη σημασία που η Κύπρος αποδίδει στον ενεργειακό της σχεδιασμό, υποδεικνύοντας ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη έχει δημιουργήσει αισιόδοξες προοπτικές για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα νέο ενεργειακό κόμβο.

“Οι προοπτικές αυτές είναι ακριβώς όλο και πιο ελπιδοφόρες χάρη στη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου που συνδέει την Ευρώπη με τις αγορές στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αλλά και χάρη στο ρόλο της ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφερε πως η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου είναι εναρμονισμένη με το στόχο του ΟΗΕ και της ΕΕ για τη μείωση της εκπομπής ρύπων και των συνεπακόλουθων φαινομένων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.

Η χώρα μας, συνέχισε, κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στη χρήση ηλιακής ενέργειας για θέρμανση νερού στα νοικοκυριά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 8,7% της συνολικής παραγωγής ενέργειας.

Πρόσθεσε δε πως, μέχρι το 2020, το 13% της ενέργειας στην Κύπρο αναμένεται να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με τον κ.Τορναρίτη, η ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών και εξέφρασε τη θέση ότι “μέσω αυτής της πλατφόρμας μπορούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της αειφόρου χρήσης της ενέργειας, για αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και για σύνδεση των ενεργειακών μας πολιτικών με τους παγκόσμιους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, βάσει και της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος”.

Επιπλέον, πρόσθεσε, πρέπει να ενισχυθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης σε περιβαλλοντικά θέματα μεταξύ των Μελών της Επιτροπής, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Νίκος Τορναρίδης τόνισε ότι η Κύπρος, εκτός από μια όμορφη χώρα στο ανατολικότερο σημείο της Μεσογείου, αποτελεί και ένα σταθερό κέντρο υπηρεσιών, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, “που μπορεί λειτουργήσει ως ο αξιόπιστος συνομιλητής και συνεργάτης σας”.

Είπε ακόμη ότι η αυξημένη συμμετοχή στη συνεδρία που φιλοξενεί η Κύπρος, αποτελεί απτή απόδειξη της σημασίας που προσδίδουν τα Κοινοβούλια των χωρών της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στην καλλιέργεια συνεργασίας “που εδράζεται στις θεμελιώδεις αξίες της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης”.

Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητα του ότι, οι ουσιαστικές συζητήσεις των επόμενων δύο ημερών, θα επικεντρωθούν στις κοινές προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ο κόσμος, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, “σε ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής και το μέλλον των πολιτών και του πλανήτη μας, αυτά που μας ενώνουν, που είναι πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν”.

Πηγή: ΚΥΠΕ