Όλι Ρεν: “Απαράδεκτα υψηλή η ανεργία στην Κύπρο”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτημα που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, σημειώνει πως, «χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια και προβλέπεται ότι η οικονομική ανάκαμψη θα παραμείνει αργή και η ανεργία θα κινηθεί σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, σημειώνει την ανάγκη να επιδιωχθεί ευνοϊκή για την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, αποκατάσταση της κανονικής δανειακής ροής στην οικονομία, προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, αντιμετώπιση της ανεργίας και των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης και εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Ο κ. Ρεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης 2013, όπου η Κομισιόν αξιολογεί την κατάσταση και καταγράφει απόψεις για την ανάληψη ενδεδειγμένων δράσεων, ώστε να τονωθούν η οικονομική μεγέθυνση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημειώνει πως «η περαιτέρω οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των πολιτών της ΕΕ για το μέλλον, όπως προβλέπεται στο Σχέδιο στρατηγικής για μια βαθιά και ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση». Προσθέτει πως πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για εξισορρόπηση της αυξημένης ευθύνης, με την ενίσχυση της αλληλεγγύης εντός της Ευρωζώνης, ενώ υποδεικνύει πως στη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν προβλέπεται διαδικασία για έξοδο χωρών, μελών από την ζώνη του ευρώ .

Η Ευρωβουλευτής είχε υποδειξει προς την Κομισιόν ότι παραμένει ορατός ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Έκανε αναφορά στις αυταρχικές πολιτικές του παρελθόντος αλλά και τα σημερινά αυστηρά μέτρα λιτότητας, αντί ανάπτυξης που πιθανώς να οδηγήσουν κάποιες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης. Σημείωσε, επίσης, πως ήδη η ΕΕ τριχοτομείται: α) στο γερμανικό άξονα που συμπαρασύρει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά και της Κεντρικής Ευρώπης, β) στον Ευρωπαϊκό Νότο και γ) στη Μεγάλη Βρετανία με το δικό της νομισματικό μονόδρομο.