Σ. Μαλάς: Ο Αναστασιάδης κρύβεται πίσω από την δανειοδότηση

 

Ο κ. Μαλάς, μετά από επετειακή για το Πολυτεχνείο εκδήλωση της ΕΔΟΝ στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ερωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό «νεοφιλελεύθερος» τον οποίο του απέδωσε την Παρασκευή το βράδυ ο Νίκος Αναστασιάδης και απαντώντας είπε πως «όταν κάποιο πολιτικό πρόσωπο δεν έχει να προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για τα πολλά προβλήματα τα οποία απασχολούν την χώρα αποφάσισε ότι ο κ. Μαλάς είναι νεοφιλελεύθερος».


 

Διαβάστε επίσης για την νέα υποβάθμιση Moodys. Διαβάστε ακόμα τα γρουσούζικα εξώφυλλα που έκλεισαν οχτώ περιοδικά.


 

«Δεν ξέρω από πού εξάγει αυτά τα συμπεράσματα. Αυτό το οποίο μπορώ να πω με αντικειμενικά επιχειρήματα είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης, κρύβεται πίσω από την ανάγκη του κράτους να δανειοδοτηθεί στο να επιβάλει ένα μνημόνιο στο οποίο εκείνος ουσιαστικά πιστεύει και θέλει να το υπογράψει η Κυβέρνηση για να επιβάλει αυτά τα οποία είχε εκείνος κατά νου και εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που εύχομαι να μην εκλεγεί, να επιβάλει στους πολίτες και να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους», είπε ο κ. Μαλάς.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «ένα πολιτικό πρόσωπο με τόσα χρόνια πείρα στην πολιτική, όπως είναι ο κ. Αναστασιάδης, αυτό το οποίο πρέπει να κάμει είναι να δίνει προοπτική εις τον Κύπριο πολίτη και όχι να κτίζει μέσα από την ισοπεδωτική προσέγγιση και να κτίζει αρνητική ψήφο και να οδηγεί τον κόσμο στην αποχή» προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο πολιτικό πρόσωπο, θα πρέπει να δίνει προοπτική» ενώ διερωτήθηκε, «τι έχει να προτείνει ο κ. Αναστασιάδης ότι η λύση της ανάπτυξης της Κύπρου είναι μέσα από το μνημόνιο;».

Όπως είπε ο κ. Μαλάς, «εμείς απαντούμε ότι με τέτοιο μνημόνιο που βρίσκεται ενώπιον μας, δεν μας δίδεται προοπτική για επίλυση του προβλήματος» και ο κ. Αναστασιάδης πρέπει να κληθεί «να μας δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις» ενώ από την πλευρά της «η Κυβέρνηση, θα πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα να διερευνήσει, αν είναι δυνατόν και άλλες πιθανότητες χρηματοδότησης του κράτους, έτσι ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε καλύτερους όρους ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας».

Στις δηλώσεις του ο Σταύρος Μαλάς θέλησε να αναδείξει και την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος αλλά και προς απάντηση του Νίκου Αναστασιάδη, είπε ότι «ο Αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, δεν ασπάζεται αυτές τις απόψεις που αποδίδονται σε εμένα ως δήθεν φιλελεύθερος».

Σημείωσε ότι «είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα της προσέγγισης για αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους και εδώ φαίνεται ότι αντιπαλεύονται ο ορθολογισμός με τον δογματισμό, ο οποίος δογματισμός εκφράζεται από κάποιες χώρες στην ΕΕ που προσανατολίζονται στον επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του κράτους και του ρόλου του κράτους και αυτά είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Ο κ. Μαλάς, αναφέρθηκε στην επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973 και είπε ότι «μας δείχνει ακριβώς εκείνους τους παραλληλισμούς που έκαναν τότε εκείνοι οι φοιτητές που διεξήγαγαν κοινωνικούς αλλά και πολιτικούς αγώνες για να φύγει η χούντα από την Ελλάδα γιατί ακριβώς διεκδικούσαν ένα καλύτερο αύριο. Και με αυτή την αποφασιστικότητα θα πρέπει οι νέοι να διεκδικήσουν αυτό το καλύτερο αύριο, όχι με τις πολιτικές του χθες», ανέφερε ο κ. Μαλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ