Σιγουριά Λιλλήκα ότι θα βρίσκεται στο β’ γύρο: “Κοινωνικό ρεύμα”

Ταυτόχρονα καλεί το λαό να ψηφίσει μαζικά και όχι να απόσχει. Απαντά σε όσα του καταλογίζουν, αναφέροντας ότι το κριτήριο του πολίτη δεν θα επηρεαστεί. Τουναντίον, εκτιμά πως το κοινωνικό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του, μέχρι την Κυριακή, θα ενδυναμωθεί. Παρατηρεί, δε, πως συνήθως τον επικρίνουν όσοι δεν πιστεύουν στη διεκδίκηση τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομία όσο και στο Κυπριακό.

Εκφράζει την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές, φυσικό αέριο και Κυπριακό θα πλασαριστούν από κάποιους ενώπιον της νέας Κυβέρνησης ως πακέτο και εξηγεί πως μόνο με τη γρήγορη αξιοποίηση του ΦΑ, μπορεί να αντιμετωπιστεί η πολιτική και οικονομική εξάρτηση της Κύπρου. 

Αφήνει αιχμές για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των δραστηριοτήτων των υποψηφίων και αναφέρεται, τέλος, στο διαφημιστικό σποτ που «κόπηκε» από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, μιλώντας για επιστροφή σε άλλες εποχές.

Ερ. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το ερώτημα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι αν εσείς ή ο κ. Μαλάς θα είστε ο αντίπαλος του Νίκου Αναστασιάδη στο Β` γύρο…

Απ. Είμαστε βέβαιοι πως το κοινωνικό ρεύμα όπως εκφράζεται θα μας οδηγήσει στη δεύτερη Κυριακή έτσι εμείς θα είμαστε αντίπαλοι του Νίκου Αναστασιάδη γιατί οι πολίτες γνωρίζουν ότι μόνο εμείς μπορούμε να τον κερδίσουμε στο δεύτερο γύρο.

Ερ. Από το επιτελείο Αναστασιάδη πάντως εκπέμπεται μια αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει β’ γύρος. Ποιες οι δικές σας εκτιμήσεις;

Απ. Καμία δημοσκόπηση, καμία μέτρηση, καμία ένδειξη δεν υπάρχει που να το επιβεβαιώνει αυτό. Όλες οι εκτιμήσεις οδηγούν σε εκλογές δύο γύρων, αλλά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου θα κριθεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Ερ. Ποιο ρόλο θα διαδραματίσει η αποχή σε αυτές τις εκλογές; Σε ποια επίπεδα πιστεύετε ότι θα κυμανθεί;

Απ. Είναι η ώρα των πολιτών, οι πολίτες οφείλουν να σηκωθούν από τον καναπέ, να συμμετέχουν και να αλλάξουν όλα αυτά που τους οργίζουν και μας εξοργίζουν. Οι πολίτες που θέλουν αλλαγή, που θέλουν ανατροπή του κατεστημένου, θα πρέπει να αντιληφθούν πως η αλλαγή δεν έρχεται με την αποχή, η αλλαγή έρχεται με τη συμμετοχή.

Ερ. Σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, έχετε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με την ηγεσία του ΔΗΚΟ. Σας κατηγορούν ότι προσπαθείτε να καπηλευτείτε το όνομα του αείμνηστου ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου…

Απ. Σε καμία περίπτωση δεν γίνεται προσπάθεια καπηλείας του ονόματος του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου από εμένα. Έχω μεγάλη εκτίμηση προς τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο για να κάνω οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί ως καπηλεία του ονόματος του. Αντίθετα, με κάθε ευκαιρία υπερασπίζομαι το έργο και την προσφορά του. Η ηγεσία του ΔΗΚΟ είναι αυτή που κινείται πέραν των διαχρονικών αξιών και θέσεων του Δημοκρατικού Κόμματος και αυτό αποδεικνύεται  από τις δημοσκοπήσεις.

Ερ. Βλέπουμε στενούς συνεργάτες του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησής του να στηρίζουν την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη. Γιατί εσείς δεν καταφέρατε να τους πείσετε;

Απ. Πολλοί στενοί συνεργάτες και πρώην αξιωματούχοι της Κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου στηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνεται εάν κινείται πάντοτε στη βάση θέσεων και αρχών ή στη λογική της πολιτικής συναλλαγής.

Ερ. Εσχάτως, προβάλλετε το σύνθημα Αναστασιάδης-Καρογιάν ή Λιλλήκας-Πολίτες. Ποιος ακριβώς είναι ο συμβολισμός αυτού του διλήμματος;

Απ. Είναι ξεκάθαρος ο συμβολισμός. Σε περίπτωση που εκλεγεί ο κύριος Αναστασιάδης θα εκλεγεί μία νοοτροπία που θα φέρει λογικές συνομολόγησης ενός προγράμματος χάρη κομματικών σκοπιμοτήτων. Η διαφορά της δικής μας υποψηφιότητας με αυτή του κύριου Αναστασιάδη είναι ότι η δική μου υποψηφιότητα πηγάζει από την κοινωνία, ενώ η υποψηφιότητα του κ. Αναστασιάδη επιβάλλεται στην κοινωνία από κάποιους κομματικούς μηχανισμούς.

Ερ. Τα τρία μείζονα θέματα της προεκλογικής που απασχολούν τον πολίτη είναι η οικονομία, το φυσικό αέριο και το Κυπριακό. Τι μέλλει γενέσθαι σε αυτά τα ζητήματα μετά τις εκλογές;

Απ. Με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τη δεινή οικονομική κατάσταση που υπάρχει σήμερα για να εφαρμόσουμε διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό. Θα οδηγήσουμε την Κύπρο στην ανάπτυξη, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θα σταματήσουμε την κοινωνική δυστυχία. Μια χώρα που παραμένει οικονομικά εξαρτημένη οδηγείται και στην πολιτική εξάρτηση και ήδη κάποιοι αξιωματούχοι, αλλά και από τα δημοσιεύματα διεθνών εντύπων, όπως είναι το Economist αλλά και το Reuters, σε ρεπορτάζ του παρουσιάζουν σχέδια που θέλουν να πακετοποιήσουν τη δόση του δανείου μαζί με τη μεταφορά του φυσικού αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας, αλλά και με λύση του Κυπριακού στη βάση της χαλαρής Ομοσπονδίας όπως έγραφε το Reuters και όπως προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν. Γι’ αυτό επιβάλλεται άμεσα να αξιοποιήσουμε μέρος του φυσικού μας αερίου για να καταστούμε ξανά οικονομικά ανεξάρτητοι και να μπορούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δικαιώματα για μια αξιοπρεπή και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Ερ. Άμεση αξιοποίηση φυσικού αερίου, ανακλητό Προέδρου Δημοκρατίας, μηδενική βάση συνομιλιών στο Κυπριακό, είναι μερικές από τις σημαντικότερες προτάσεις σας. Σας κατηγορούν ότι είστε λαϊκιστής και πωλείτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες…

Απ. Αυτοί που με κατηγορούν ως λαϊκιστή είναι αυτοί που μπροστά στα προβλήματα σηκώνουν τα χέρια ψηλά, είναι αυτοί οι οποίοι όπως και το 2004 αργότερα, το 2006, έτσι και σήμερα δεν ξέρουν τι σημαίνει διεκδίκηση, δεν πιστεύουν στις δυνατότητες και στις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν πιστεύουν στο δίκαιο του αγώνα μας. Αυτή η σχολή σκέψης θεωρεί ρεαλισμό το να υποχωρούμε και να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις της Τουρκίας, αλλά και όποιων ξένων μας πιέζουν για να δεχτούμε λύσεις στα οικονομικά ή στα εθνικά μας θέματα που δεν εξυπηρετούν τον τόπο.

Ερ. Εναντίον σας αφήνονται υπονοούμενα και διατυπώνονται ισχυρισμοί για αθέμιτο κέρδος μέσω της οικογενειακής σας επιχείρησης, την περίοδο που διατελούσατε Υπουργός στην Κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου. Τι να πιστέψει ο πολίτης; Θα επηρεαστεί η κρίση των εκλογέων από τέτοια δημοσιεύματα;

Απ. Έδωσα στη δημοσιότητα την επιστολή του Υπουργού Εμπορίου κ. Συλικιώτη και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού που απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα και αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ασύστολα ψεύδη και λασπολογία. Έχω κινήσει αγωγή λιβελλου κατά της εφημερίδας «Πολίτης» και αυτή την φορά δεν θα αρκεστώ με απλή απολογία, αλλά έχω δηλώσει πως θα διεκδικήσω τις αποζημιώσεις που θα κρίνει το δικαστήριο και θα τις διαθέσω σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Εμείς εμπιστευόμαστε τις ανεξάρτητες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δικαιοσύνη και αναμένουμε τα πορίσματα. Εμπιστευόμαστε επίσης απόλυτα την κρίση των πολιτών, η οποία πιστεύω δεν θα επηρεαστεί από τέτοια δημοσιεύματα. Οι πολίτες έχουν ψηλό κριτήριο και κριτικό πνεύμα και ξέρουν να διακρίνουν την αλήθεια από τη λάσπη. Προς επίρρωση αυτού που λέω είναι και το γεγονός ότι παρόμοια δημοσιεύματα υπήρξαν σε μεγαλύτερη ένταση, με διάρκεια τριών μηνών στις βουλευτικές εκλογές του 2001 όταν ήμουν υποψήφιος βουλευτής και στο τέλος πήρα πάνω από 20000 ψήφους αντί 9500 περίπου που είχα πάρει στις εκλογές του 1996.

Ερ. Ποια η γνώμη σας για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτών των εκλογών; Ακούγονται παράπονα από όλες τις πλευρές. Υπήρξε τελικά δίκαιη ή άδικη; Δεν είδαμε πάντως κανέναν υποψήφιο να επικρίνει ιδιωτικά κανάλια…

Απ. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν αν υπήρξε δίκαιη και αμερόληπτη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη αυτών των εκλογών. Ποιοι υποψήφιοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, ποιοι αδικήθηκαν, αλλά οι πολίτες έχουν κρίση και αυτό θα φανεί και την πρώτη αλλά και τη δεύτερη Κυριακή. Με την ευκαιρία αυτή αγαπητέ Γιώργο, θέλω να εκφράσω την ευαρέσκεια μου για τον τρόπο κάλυψης της έντονης προεκλογικής περιόδου από το ΚΥΠΕ.

Ερ. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε να «κόψει» ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ υπέρ της δικής σας υποψηφιότητας. Εχετε το σκεπτικό αυτής της απόφασης;

Απ. Δεν έχω το σκεπτικό. Με στεναχώρησε η απόφαση, φαίνεται κάποιοι θέλουν να επιστρέψουμε σε άλλες εποχές. Η ίδια η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης όταν πριν πέντε χρόνια το επιτελείο του κ. Κασουλίδη παρουσίαζε τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο ως Πινόκιο, δεν έκανε τίποτα. Το φιλμάκι που κόπηκε ετοιμάστηκε από την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών. Το έχω δει και δεν κατονομάζει κανέναν υποψήφιο. Είμαι περίεργος να ακούσω το σκεπτικό της Αρχής,  μάς επιστρέφουν στην εποχή της λογοκρισίας. Μπορούν να σκαρφιστούν πολλά για να αναστρέψουν τη δυναμική της υποψηφιότητας μας, αλλά με τέτοια τεχνάσματα δεν πρόκειται να αναχαιτιστεί η κοινωνική δυναμική που έχει δημιουργηθεί, αντίθετα είμαι πεπεισμένος ότι το ρεύμα της αλλαγής θα ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο μέχρι την Κυριακή.

Πηγή: ΚΥΠΕ