Η σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία

Ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ρωσίας προς την Κύπρο προέκυψε, μετά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα στις 24/10. Να σημειωθεί πως επί της παρούσας προεδρίας η συγκεκριμένη κατ ’ιδίαν συνάντηση των δυο προέδρων είναι η τρίτη συνολικά.

Του Μιχάλη Παναγιώτου

Στη συνάντηση αφού αντηλλάγησαν εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, υπεγράφησαν και διμερείς συμφωνίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Το κυριότερο και σημαντικότερο από αυτή τη συνάντηση, είναι η επαναβεβαίωση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντιμίρ Πούτιν «με την προσήλωσή μας στη θέση αρχής προς μια δίκαιη και συνολική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ψηφισμάτων του Σ.Α ΟΗΕ».

Και αν σε γενικό επίπεδο υπάρχει μια δικαιολογημένη ευφορία για την εξέλιξη αυτή, καλό θα ήταν να μη λησμονούμε ως λαός, πως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί μια σχετική δυσφορία έναντι της ρωσικής κυβέρνησης. Αιτία είναι η πιθανή πώληση των πύραυλων S-400 στην Τουρκία. Μια ενδεχόμενη κατάληξη του θέματος θα σήμαινε επιπρόσθετη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας έναντι, τόσο της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα Πούτιν και Ερντογάν βρίσκονται σε φάση διαρκούς επίλυσης των όποιων θεμάτων είχαν δημιουργηθεί τον Νοέμβριο του 2015 με την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16 στην περιοχή της συροτουρκικής μεθορίου. Μεταξύ των δυο χωρών έχει υπάρξει και πλήρης συνεννόηση και συνταύτιση για το συριακό ζήτημα.

Αυτό που γεννάται ως ερώτημα είναι γιατί τη μια τους θεωρούμε εχθρούς και την άλλη φίλους. Καλό είναι να αντιληφθούμε πως κάθε χώρα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με βάση τα δικά της συμφέροντα και επιδιώξεις. Για την Κύπρο η διατήρηση καλών σχέσεων με μια παγκόσμια πολιτική δύναμη έχει τη δική της σημασία. Η Ρωσία παραδοσιακά είχε καλές σχέσεις με την Κύπρο ειδικά σε θέματα ασφαλείας. Υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποτελεί ένα εχέγγυο φίλιας φωνής στον Οργανισμό.

Από την άλλη, η Ρωσία έχει τους δικούς της λόγους να επιθυμεί τις καλές σχέσεις με την Κύπρο. Από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και εντεύθεν, η Δύση αντιμετωπίζει με σχετική δυσπιστία την κάθε κίνηση ή επιδίωξη της Ρωσίας. Λογικό είναι να επιθυμεί τη δημιουργία συμμαχιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία της παρέχει τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα.

Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Πούτιν (πέραν του εθνικού θέματος) είναι τα όποια οφέλη θα επιφέρουν στην Κύπρο οι υπογραφείσες συμφωνίες, οι οποίες αφορούν το θαλάσσιο εμπόριο, τη ναυτιλία, τεχνολογία και οικονομία. Είναι τεράστιας σημασίας για την οικονομία του τόπου να διασφαλιστούν οι καλές σχέσεις με μια χώρα που αποδεικνύεται οικονομικά αξιόπιστη, ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής στενότητας που διανύει ο τόπος.