Συμμεριζόμαστε ‘τη θλίψη των Κυπρίων εξαιτίας της διχασμένης πατρίδος τους’, δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας

 

Ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου αναφέρει ότι στη Ρωσία μετέβη και ο Αρχιεπίσκοππος Κύπρου, Χρυσόστομος ο ΙΙ ο οποίος συμμετείχε στους εορτασμούς της 70ης επετείου των γενεθλίων του Προκαθήμενου της ρωσικής Εκκλησίας στην και συναντήθηκε μαζί του στην Πατριαρχική κατοικία της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Δανιήλ Μόσχας.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας κατά τη συνάντηση είπε “κατά το διάστημα του διχασμού έχουν σημειωθεί μεγάλες αλλαγές σε ορισμένες πόλεις της Κύπρου, όπου παλαιότερα κατοικούσαν οι Έλληνες, και σήμερα σχεδόν δεν υπάρχει ο Ελληνικός πληθυσμός, ενώ έχουν καταστραφεί Ιεροί Ναοί και Μονές”.

“Γνωρίζουμε από τη φοβερή μας εμπειρία τι πάει να πει κατεστραμμένοι Ναοί και Μονές. Θλιβόμεθα μαζί με του Κυπρίους εξαιτίας των γεγονότων του παρελθόντος και επίσης ευελπιστούμε σε μία ειρηνική και δίκαιη λύση του Κυπριακού”, είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσσιών.

Ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός Ρώσων, κατοικούν στη νήσο, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία ενώ η Κύπρος αποτελεί ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για διακοπές των Ρώσων ενώ το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένας τόπος της Ορθοδοξίας, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τους Ρώσους να προσέρχονται για διακοπές.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας σημείωσε τον ιστορικό και σπουδαίο ρόλο της Εκκλησίας Κύπρου στη ζωή των Κυπρίων, οι οποίοι κράτησαν την εθνική τους ταυτότητα σε μεγάλο βαθμό χάριν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εξακολουθεί να ποιμαίνει και σήμερα τον Κυπριακό λαό.

Οπως είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσσιών “με θέρμη αναπολώ την επίσκεψή μου στην Κύπρο, όπου διαπίστωσα πολλούς νέους να βρίσκονται στις ακολουθίες και είδα ότι πολύς κόσμος να εκκλησιάζεται στην Κύπρο την ημέρα της Κυριακής”.

“Τούτο για άλλη μία φορά αποδεικνύει το σπουδαίο ρόλο της Ορθοδοξίας για τον Κυπριακό λαό” συνέχισε.

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την πρόσκληση στους εορτασμούς για την επέτειο των γενεθλίων του.

Είπε ότι “οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας έχουν μεγάλη ιστορία και αυτές οι σχέσεις ήταν αγαστές στο διάβα πολλών αιώνων και είμαστε πεπεισμένοι ότι οφείλουμε να τις συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε”.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου με ευγνωμοσύνη τόνισε την υποστήριξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας προς όλο τον λαό της νήσου και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Δραττόμενοι της ευκαιρίας θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για όσα έπραξε μέχρι σήμερα για τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο ΙΙ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνδρομή εκπροσώπων της ρωσικής κοινότητας της Κύπρου οι οποίοι τον στήριξαν και βοήθησαν στην ανέγερση νέου ναού στο χωριό του Μακαριωτάτου, διότι ο παλαιός του ΙΕ’ αιώνα, δεν ήταν πλέον ευρύχωρος”.

Ο Μακαριώτατος είπε ότι “ο Κυπριακός λαός με σεβασμό βλέπει τη Ρωσική Εκκλησία και το Ρωσικό λαό”.

“Θέλω να πω και για άλλη μία φορά στην Υμετέρα Αγιώτητα ότι τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η Ιερά Σύνοδος και η Εκκλησία Κύπρου, θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχισθούν οι σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας”, είπε, τέλος ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Προκαθημένων, συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θέματα σχέσεων μεταξύ των δύο λαών, η συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και οι επαφές στο πανορθόδοξο επίπεδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου προσέφερε στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο ένα ασημένιο δίσκο με αναπαράσταση των μορφών των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα.

Από την πλευρά του ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας προσέφερε στον Μακαριώτατο καρχιερατική στολή, αρχιερατική ράβδο και τα άπαντα του σε εννέα τόμους, ενώ στους συνοδούς Ιεράρχες, αρχιερατικούς ράβδους και τα άπαντα του.

Την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας στη συνάντηση εκπροσωπούσαν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σαχτίν και Μίλλεροβο Σίμων, ο Πρωθιερέας, Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ και ο Πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, Γραμματέας του ΤΕΕΣ επί διορθοδόξων υποθέσεων.

Την συνοδεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου, συναποτελούσαν ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας, ο Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος και ο Διάκονος, Κυπριανός Κουντούρης.