Συμμετοχή Πανεπιστημίου Κύπρου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τις επιπτώσεις της κρίσης

{loadposition ba_textlink}

Όπως αναφέρεται, σε σχετική ανακοίνωση το πρόγραμμα ξεκίνησε το Μάιο του 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2018.

Το έργο χρηματοδοτείται από τη δέσμη προγραμμάτων EURO-3-2014 ευρωπαϊκές κοινωνίες μετά την κρίση, μέσω του προγράμματος HORIZON 2020.

Προστίθεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €2.719.238 και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου στα €146.687.

«Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ερευνητές και ερευνητικά ιδρύματα από 12 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Μάλτα, Κύπρος, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ολλανδία, Εσθονία, Αγγλία, Ισπανία και Γερμανία», αναφέρεται.

Από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου το πρόγραμμα διαχειρίζεται «το Τμήμα Ψυχολογίας, υπό την καθοδήγηση της Επίκουρης Καθηγήτριας Ειρήνης Καδιανάκης και με τη συμμετοχή του Επίκουρου Καθηγητή Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Χάρη Ψάλτη και των ερευνητών: Μαρία Αβρααμίδου, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Μαρία Ιωάννου, PhD, Ειδική Επιστήμονας και Ελισάβετ Παναγιώτου, BA, Ειδική Επιστήμονας».

Στόχος σε ένα πρώτο επίπεδο είναι η «κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών και σε ένα δεύτερο επίπεδο η διαμόρφωση προτάσεων για χάραξη εφικτών αποτελεσματικών και αποδοτικών κοινωνικών πολιτικών για την περίοδο που ακολουθεί της κρίσης».

Βασική παραδοχή της έρευνας είναι ότι «η κατανόηση του κοινωνικού-πολιτισμικού πεδίου είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για τη μελέτη της αλλαγής της κοινωνικής ταυτότητας, όσο και για το σχεδιασμό κατάλληλων κοινωνικών πολιτικών».

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να διενεργηθούν μία ευρύτερη ανάλυση των κοινωνικο – πολιτισμικών πεδίων που χαρακτηρίζουν τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες, ανάλυση της αλλαγής των κοινωνικο-πολιτισμικών πεδίων στο χρόνο μέσα από τη μελέτη κεντρικών θεμάτων που αφορούν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ανάλυση περιπτώσεων πάνω σε ορισμένες κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε διαφορά κοινωνικό-πολιτισμικά πεδία και η διαμόρφωση γενικών κριτηρίων για τη χάραξη κοινωνικών πολιτικών και αξιολόγηση της σχετικότητας, αποτελεσματικότητας και εφαρμοσιμότητας των πολιτικών αυτών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα το κοινό μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.recrire.eu

Πηγή: KYΠΕ