Συνάντηση Υπ. Μεταφορών και Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας

{loadposition ba_textlink}

Θέματα της Λάρνακας που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπως το ενιαίο έργο λιμανιού και μαρίνας, η επίστρωση δρόμων, η δημιουργία κυματοθραυστών και η ανέγερση της νέας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης, συζήτησε ο αρμόδιος Υπουργός Μάριος Δημητριάδης σε συνάντηση που είχε στο Δημοτικό Μέγαρο με τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια της κατά τόπου ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων και συζήτησης μαζί τους προβλημάτων που αφορούν την πόλη τους. Εχουμε μελετήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν αυτό τον καιρό τον Δήμο Λάρνακας και προσπαθήσαμε μαζί να βρούμε κάποιες πρακτικές λύσεις».

Πρόσθεσε ότι στόχος του Υπουργείου είναι «πάντα να βοηθούμε τους Δήμους μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κράτους και η συζήτηση που είχαμε ήταν πολύ εποικοδομητική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει μια σειρά νέων έργων στα οποία περιλαμβάνονται και έργα που αφορούν το Δήμο Λάρνακας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι «το έργο του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας προχωρά κανονικά και ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη μέχρι τις 15 Ιουνίου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα». Τα πράγματα προχωρούν κανονικά, είπε ο Υπουργός και συνέστησε «υπομονή, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο για την πόλη της Λάρνακας».

Αυτό, συνέχισε, «ήταν και το πρώτο «καυτό» θέμα με το οποίο ασχολήθηκα, όταν ανέλαβα το Υπουργείο και αυτό που είπα από την αρχή είναι ότι εμείς τόσο σαν Υπουργείο όσο και ως κυβέρνηση θέλουμε να βοηθήσουμε το Δήμο για να προχωρήσει με τους σχεδιασμούς που είχε κάνει για την ανάπτυξη της πόλης».

Ερωτηθείς για κύριες οδικές αρτηρίες στη Λάρνακα, που χρήζουν βελτιώσεων όπως επίστρωσης, ο Υπουργός απάντησε πως «είναι γεγονός ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση αυτών των δρόμων, έχουμε προχωρήσει στην προκήρυξη των σχετικών προσφορών και ευελπιστώ ότι σύντομα θα προχωρήσουμε με τη βελτίωση των δρόμων. Οντως υπάρχει ανάγκη αυτή τη στιγμή, όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά και σε άλλους Δήμους τους οποίους έχουμε επισκεφθεί».

Για το θέμα της δημιουργίας κυματοθραυστών, λόγω της διάβρωσης της παραλίας τόσο στη Λάρνακα όσο και στις περιοχές Περβολιών και Ορόκλινης, ο κ. Δημητριάδης είπε πως «μέσα στα έργα που είναι επιπρόσθετα από τον προϋπολογισμό έχουμε συμπεριλάβει και κυματοθραύστες τόσο στα Περβόλια όσο και στη Λάρνακα. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Κοινότητα των Περβολιών και το Δήμο της Λάρνακας για να δούμε πως μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα έργα».

Ερωτηθείς για το θέμα της συγχρηματοδότησης από τους Δήμους για τη δημιουργία των κυματοθραυστών, δεδομένου ότι Δήμοι και Κοινότητες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ο Υπουργός απάντησε πως «έχουμε συζητήσει αυτά τα θέματα και θα δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Με καλή θέληση όλα μπορούν να λυθούν».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Δημητριάδης απάντησε πως οι κυματοθραύστες στην Κοινότητα Περβολιών είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ αυτοί της Λάρνακας δεν είναι συγχρηματοδοτούμενο έργο. “Οι κυματοθραύστες που θα δημιουργηθούν στη Λάρνακα είναι 5 και θα γίνουν στη περιοχή μετά τις εγκαταστάσεις των πετρελαιοειδών, ενώ στη Κοινότητα Ορόκλινης είναι 7, με το κόστος να κυμαίνεται μεταξύ 8 – 10 εκατομμύρια ευρώ» με το Δήμο Λάρνακας να συνεισφέρει 2,35 εκατομμύρια ευρώ.

Ερωτηθείς για την ανεγειρόμενη πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως «έγινε μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια από πλευράς του Υπουργείου για να μπορέσει να ξαναξεκινήσει το έργο. Ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει, αλλά πολλές φορές δημιουργούνται προβλήματα που δεν αφορούν μόνο το Υπουργείο αλλά και τις εταιρείες που αναλαμβάνουν κάποιο έργο, τα οποία έχουν δημιουργηθεί λόγω αυτού που βιώσαμε το 2013 και της οικονομικής κρίσης».

Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών απάντησε πως τώρα «δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα και ούτε πλέον μιλούμε για μια τρύπα στο έδαφος όπως λεγόταν παλιά».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης ευχαρίστησε τον Υπουργό Μεταφορών για την επίσκεψη του στη πόλη και χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ παραγωγική, η οποία έδωσε πρακτικές λύσεις και έθεσε ορισμένα χρονοδιαγράμματα και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για τα διάφορα θέματα, ορισμένα από τα οποία χρονίζουν και έφτασε πλέον ο καιρός να αρχίσουμε να βλέπουμε τις λύσεις τους».

Πρόσθεσε πως «το πιο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν το ενιαίο έργο του λιμανιού και της μαρίνας» και σημείωσε πως «είμαστε αισιόδοξοι και από την ενημέρωση που είχαμε, ότι θα έχουμε μια θετική κατάληξη στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί».

Αναφορικά με το θέμα της βελτίωσης των κύριων οδικών αρτηριών της Λάρνακας ο Δήμαρχος είπε πως «το Υπουργείο Μεταφορών έχουν βγει σε προκήρυξη και αξιολόγηση των προσφορών οι οποίες συμπεριλαμβάνουν πέντε χιλιόμετρα περίπου επαλείψεων κύριων αρτηριών στη Λάρνακα. Ευελπιστούμε ότι αυτές οι επαλείψεις για τις Λεωφόρους Γρίβα Διγενή, Αρτέμιδος και Γρηγόρη Αυξεντίου θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους λίγους μήνες».

Πρόσθεσε πως «η τρίτη και τέταρτη φάση του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, ο παρακαμπτήριος δρόμος της Λεωφόρου Αλέξανδρου Παναγούλη και ο δρόμος Λύσου Σανταμά είναι οι δρόμοι που θα συμπληρώσουν το οδικό δίκτυο της Λάρνακας. Συζητήσαμε και πώς το Τμήμα Δημοσίων Εργων προχωρεί με τις μελέτες των κατασκευαστικών σχεδίων αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα συγκεκριμένα έργα μέσα στους προϋπολογισμούς του κράτους ως πολεοδομικά έργα πλέον, στα επόμενα χρόνια».

Οσον αφορά τους κυματοθραύστες ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως «από τεχνικής άποψης είναι ένα έργο που έχει να κάνει με την ωφελιμότητα της πατρίδας μας διότι η διάβρωση επηρεάζει γενικά τις παραλίες της Κύπρου. Εχουμε κάνει ορισμένες εισηγήσεις στον Υπουργό αναφορικά με τη συμμετοχή, με το 50% του κόστους για το Δήμο Λάρνακας, στη χρηματοδότηση του έργου και αναμένουμε το αποτέλεσμα».

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, με τον Υπουργό συζητήθηκε το θέμα της βιώσιμης κινητικότητας «αφού η Λάρνακα αναγνωρίζει ότι για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα όσον αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα πρέπει να έχει τις απαραίτητες μελέτες. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει βάλει στον προϋπολογισμό του για τα επόμενα χρόνια, 400 χιλιάδες ευρώ, για μελέτες βιώσιμης κινητικότητας που θα είναι το εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για το συγκεκριμένο θέμα».

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε είναι «αυτό του αλιευτικού καταφυγίου Λάρνακας το οποίο συνδυάζεται με την Λεωφόρο «Τάσου Μητσόπουλου». Το Υπουργείο έχει βάλει στους προϋπολογισμούς του ένα ποσό 150 χιλιάδων ευρώ για τα θαλάσσια έργα, ενώ ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει μέσω του Προγράμματος Αλιείας για την αναδιαμόρφωση του χερσαίου χώρου».

Ωστόσο, πρόσθεσε για να γίνει αυτό «πρέπει να υπάρξει μια παράλληλη αλληλοενημέρωση μεταξύ των δύο μελετών και συντονισμός για τα θαλάσσια και τα χερσαία έργα».

Πηγή: KYΠΕ