Σύντομα θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργεί το Διοικητικό Δικαστήριο

{loadposition ba_textlink}

Η απόφαση αυτή από τη μία θα αποφορτίσει το Ανώτατο Δικαστήριο που λειτουργεί σε οριακά επίπεδα και από την άλλη η Δημοκρατία να συμμορφωθεί με την οδηγία για το άσυλο που προβλέπει ότι η διοικητική προσφυγή κατά απόφασης για το άσυλο πρέπει να συζητείται και επί τους ουσίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών υπενθύμισε ότι για να καταστεί δυνατή η σύσταση του Διοικητικού Δικαστηρίου απαιτείται τροποποίηση του Συντάγματος και είναι αναγκαία η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Οπως αναφέρθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέστειλε επιστολή τόσο προς τον ίδιο όσο και τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία ζητά επίσπευση της συζήτησης του νομοσχεδίου και ψήφισης του νόμου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε δήλωση μετά τη συζήτηση, ανέφερε ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το Διοικητικό Δικαστήριο, προσθέτοντας ότι η επιτάχυνση στη ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο επιβάλλεται τόσο για λόγους που σχετίζονται με την ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης και του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων, όσο και για λόγους που αφορούν το μεγάλο αριθμό των προσφυγών που κατατέθηκαν που κατατέθηκαν και εκκρεμούν.

Πρόσθεσε ότι το 2013 κατατέθηκε τριπλάσιος αριθμός προσφυγών από το μέσο όρο και στο τέλος του 2013 ο αριθμός των προσφυγών που ήταν σε εκκρεμότητα ήταν τριπλάσιος από τον αριθμό των υποθέσεων που παρέμεναν σε εκκρεμότητα τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που άφησε εκκρεμότητα στο Ανώτατο στην οποία όπως φαίνεται δεν μπορεί να ανταποκριθεί εντός των χρονικών πλαισίων που επιβάλλονται για σκοπούς δίκαιης δίκης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι η θεσμοθέτηση Διοικητικού Δικαστηρίου εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλεται για βελτίωση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης και γενικότερα μέσω αυτής την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης.

Συνεχίζοντας βεβαίωσε ότι η ρύθμιση που επιχειρείται με τη θεσμοθέτηση του Διοικητικού Δικαστηρίου σε καμία περί περίπτωση δεν στοχεύει σε υποβάθμιση του Δικαστηρίου.

Αντίθετα, πρόσθεσε το Υπουργείο είναι έτοιμο να ακούσει τις εισηγήσεις για τα προσόντα των Δικαστών που θα εκδικάζουν τις υποθέσεις αυτές, πέρα από αυτά που προτείνονται στο νομοσχέδιο.

Τόνισε επίσης εμφαντικά την αναγκαιότητα να προωθηθεί το νομοσχέδιο ώστε να υλοποιηθούν δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για την οδηγία της ΕΕ που αφορά την εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με αιτητές ασύλου και άτομα διεθνούς προστασίας.

Για να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν πρέπει το Διοικητικό Δικαστήριο να συσταθεί και να είναι έτοιμο να αρχίσει εκδίκαση τον προσεχή Ιούνη με Ιούλη, εξήγησε αναφέροντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεχθεί προειδοποιητική επιστολή επειδή δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως οι πρόνοιες της οδηγίας για το πολιτικό άσυλο σε σχέση με τη διάταξη για εξέταση και επί της ουσίας.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι εάν το Φεβρουάριο ψηφιστεί ο νόμος, το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει επαρκή χρόνο για προκήρυξη των θέσεων και πρόσληψη των Δικαστών.

Ερωτηθείς σε ποιους λόγους αποδίδει την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο είπε ότι παρατηρήθηκαν κάποιοι ενδοιασμοί από μέλη της Επιτροπής Νομικών και από τότε μένει σε εκκρεμότητα η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Τόνισε οι προβληματισμοί που εκφράζουν τα κόμματα είναι σεβαστοί και επανέλαβε την
ετοιμότητα της Κυβέρνησης να τους συζητήσει και να ακούσει τις οποίες προτάσεις σύντομα ώστε εντός Φεβρουαρίου να υπάρξει κατάληξη.

Ο κ. Σαμψών σε δήλωση μετά τη συνεδρία ότι το 2013 κατατέθηκαν 6.063 προσφυγές και στο τέλος του 2013, εκκρεμούσαν 8.130 προσθέτοντας ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με τη λειτουργία Διοικητικού Δικαστηρίου, που θα έχει πέντε δικαστές.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών είναι έτοιμη να συζητήσει αύξηση των προσόντων των πέντε Δικαστών για εξαλειφθεί η όποια υπόνοια για υποβάθμιση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι ενδοιασμοί για το Διοικητικό Δικαστήριο δεν εκφράζονται μόνο από πολιτικούς κύκλους αλλά και νομικούς που κρίνουν ότι απομακρυνόμενο από τη εξουσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δικαστικός έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας υποβαθμίζεται.

Ερωτηθείς εάν το ζητούμενο είναι οι τύποι ή ποιότητα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι η ποιότητα είναι πρόσθετο ζήτημα. Κατέληξε λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε να μην υποβαθμιστεί ο δικαστικός έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ