Σιζόπουλος: «Ο Ομήρου να δώσει απαντήσεις…»

 

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ συνεδριάζει σήμερα στις 7 για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου, με το ερώτημα να τίθεται εάν θα οι αλλαγές θα αφορούν μόνο τη θέση του προέδρου μετά την παραίτηση Ομήρου, ή γενικότερες αλλαγές για τη λειτουργία ολόκληρου του κόμματος. 

Του Νέαρχου Κουρσάρου

Η κυριακάτικη “24” φιλοξένησε δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, ενός από τους φερόμενους υποψηφίους για την προεδρία της ΕΔΕΚ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους, που φέρονται να διεκδικούν τον προεδρικό θώκο της ΕΔΕΚ, είναι τα ονόματα του Αναπληρωτή Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου. Εκτιμάται επίσης πως μέσα στους ενδιαφερόμενους θα είναι ο Α΄ Αντιπροέδρος Γιώργος Βαρνάβα και ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης. Κάποιοι θεωρούν πως δεν αποκλείεται να ενδιαφερθεί και ο Διομήδης Διομήδους Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ.

Μιλώντας στην «24» ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος μας είπε: «Βασικός στόχος είναι, ως ηγεσία του κόμματος και στελέχη να διαχειριστούμε αυτό το μεγάλο κενό, το οποίο αφήνει η απουσία του Γ. Ομήρου από την προεδρία του κόμματος με συναίνεση, με ψυχραιμία, λογικό πνεύμα και να το καλύψουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα, το οποίο ουσιαστικά έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, γι’ αυτό ακριβώς πρέπει όλοι να φροντίσουμε να διατηρήσει την εκλογική της δύναμη αλλά πολύ περισσότερο την πολιτική της αξιοπιστία».

Σ’ ερώτησή μας, σχετικά με τις αιχμές περί υπόσκαψης, που άφησε με την επιστολή της παραίτησής του ο Γ. Ομήρου αλλά και για το ποιοι είναι αυτοί που υποσκάπτουν μας απάντησε: «Δεν μπορώ να ξέρω τι εννοεί και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνω τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες πάνω στα θέματα που αφορούν το γιατί ο πρόεδρος λειτούργησε με αυτόν τον τρόπο. Δε γνωρίζω ποια είναι τα βαθύτερα υποκειμενικά του κριτήρια, διότι εδώ πρόκειται για υποκειμενικά κριτήρια και όχι για αντικειμενικά, ώστε να μπορώ να τα σχολιάσω. Ο ίδιος λέει ότι δέχτηκε υπόσκαψη, υπονόμευση και ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις και εισηγήσεις που έκανε ένα στέλεχος. Από εκεί και πέρα ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Ο ίδιος να πει ποιοι κατά την άποψή του τον υπονόμευσαν και πώς».

Σχετικά με τα σενάρια που τον θέλουν να βάζει υποψηφιότητα για την προεδρία της ΕΔΕΚ, μας τόνισε ότι: «Είναι πάρα πολύ νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο και θα ήταν βεβιασμένη κίνηση. Αν δεν ξεκαθαρίσουν οι καταστάσεις, δεν πρόκειται να πάρω καμία απολύτως απόφαση». Ο κ. Σιζόπουλος είπε, μάλιστα, ότι ο κ. Ομήρου δεν θα παραμείνει αναξιοποίητος, προσθέτοντας ότι: «Στις προθέσεις όλων είναι να αξιοποιηθεί ο Γιαννάκης Ομήρου στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Είναι ένα κεφάλαιο το οποίο δεν μπορεί να μείνει αναξιοποίητο λόγω και της μακράς πολιτικής του διαδρομής, λόγω του ήθους του, της εμπλοκής του όλα αυτά τα χρόνια στη διαχείριση του Κυπριακού και όχι μόνο».

Λόγοι παραίτησης: Υπόσκαψη και υπόγειες διαβουλεύσεις 

Σύμφωνα με την επιστολή, οι λόγοι παραίτησης είναι η υπόσκαψη και οι υπόγειες διαβουλεύσεις ενάντια στο πρόσωπό του από μερίδα στελεχών του κόμματος. Έντονη είναι, επίσης, η αναφορά και οι αιχμές που άφησε απέναντι στον ήδη παραιτηθέντα Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα του Κινήματος, Γιάννη Ευσταθίου, ο οποίος με την επιστολή παραίτησής του ημερομηνίας 5 Ιανουαρίου 2015, περιέγραφε, ως προβληματική την κατάσταση στο Κίνημα και θεωρούσε ότι για όλη αυτή την κατάσταση η ηγεσία του κόμματος «υποδεικνύει υπόγεια» ότι «για όλα την ευθύνη έχει ο πρόεδρος».

Αναμφισβήτητα, οι τελευταίες εξελίξεις με το σκάνδαλο ΣΑΠΑ και την ενδεχόμενη εμπλοκή του βουλευτή του κόμματος και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Φειδία Σαρίκα, αλλά και η καθοδική πορεία των ποσοστών και της δημοτικότητας του Κινήματος αποτέλεσαν ισχυρά πλήγματα και αξιόπιστο επιχείρημα για τις συνεχείς αποχωρήσεις στο κόμμα. Επιπρόσθετα, η αδυναμία για ισχυρή στήριξη του υποψηφίου στις δημαρχιακές εκλογές Πάφου σε συνδυασμό με τα τραγικά για την ΕΔΕΚ αποτελέσματα των εκλογών αυτών, αφού η συσπείρωση του κόμματος έφτασε μόλις το 36% (!), δείχνουν και την εσωτερική αδυναμία του ν’ αντιδράσει άμεσα, αλλά και την έλλειψη ομοθυμίας, κάτι που αντανακλάται και στους ψηφοφόρους του ιστορικού κόμματος, οι οποίοι σταδιακά φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτό.

* Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της “24”, την Κυριακή στα περίπτερα και στην ψηφιακή έκδοση της “24” στο www.24newspaper.com.cy, κάνοντας like και εγγραφή μόνο με το e-mail σας