Σκάνδαλο χωρίς… Leptoτητα!

{loadposition ba_textlink} 

Τα κτήματά τους είναι μεταξύ δυο οικιστικών ζωνών, αλλά παραμένουν αγροτικά (!), ενώ η γη του Λεπτού με την οποία εφάπτονται, υπάχθηκε σε οικιστική ζώνη σε δυο δόσεις!

Όσο ψάχνεις τα πολεοδομικά «μαγειρέματα» στην Πάφο βρίσκεις και σκάνδαλα με… δόντια. Μετά την ανακίνηση του θέματος με τις πολεοδομικές αδικίες σε βάρος κόσμου την περασμένη Κυριακή (26/10), δεν αργήσαμε να αντιληφθούμε ότι το μέγεθος του σκανδάλου δύσκολα το συλλαμβάνει ο νους. Το δημοσίευμα αποτέλεσε το έναυσμα για καταγγελίες πολιτών στην εφημερίδα μας, σε σχέση με υποθέσεις που σε κάνουν να θέλεις να βγεις από τα ρούχα σου, να… αλλάξεις εθνικότητα, να κάψεις το εκλογικό σου βιβλιάριο!

Η στενή λωρίδα…

Μπαίνουμε στο ψητό: Οι αθεόφοβοι, σε δυο δόσεις, ενέταξαν τις εκτάσεις γης εταιρείας ομίλου Leptos στην Κοίλη, σε οικιστική ζώνη (αριστερά στην κύρια φωτογραφία με βέλος)! Το θέμα είναι ότι τα κτήματα της εταιρείας μαζί με την οικιστική ζώνη της κοινότητας Τάλας (δεξιά στην κύρια φωτογραφία) είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Τις χωρίζει μια στενή λωρίδα γης. Το τραγικό και το σκανδαλώδες είναι ότι σ΄ αυτή την στενή λωρίδα γης υπάρχουν εκτάσεις που ανήκουν σε άτομα καταγόμενα από την Τάλα, αλλά ως εκ θαύματος δεν εισήλθαν στις οικιστικές ζώνες! Και το χειρότερο, χωρίς να τους δοθεί εξήγηση, παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας τους και τις ενστάσεις που υπέβαλαν.

Η περίπτωση του Κ.Δ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κ. Δ. από την Τάλα. Όπως κατήγγειλε στην «24», ο ίδιος και τα δυο αδέρφια του που έχουν τα τεμάχια γης (βλ. φωτογραφία) με αρ. «258» και «262», αδικήθηκαν κατάφορα. Αυτά τα κτήματα, είναι μεταξύ των δυο οικιστικών ζωνών, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από το τοπικό σχέδιο που παρουσιάζουμε. Όμως, τα δικά τους κτήματα κρίθηκαν ακατάλληλα για να ενταχθούν σε οικιστική ζώνη!

Το τραγελαφικό είναι ότι το τεμάχιο που συνορεύει με το υπ. αριθμόν «262» κομμάτι γης του Κ.Δ., κι ανήκει στην γνωστή εταιρεία, έχει αναπτυχθεί. Έχει οικία. Με απλά λόγια, αποτελεί μια ζωντανή πρό- κληση γι΄ αυτόν. «Γιατί ο άλλος να δικαιούται κι εγώ όχι;» διερωτάται ο καταγγέλλων, κι άντε να βρεις απάντηση να του δώσεις…

Καμιά εξήγηση από Συλικιώτη

Αν έδιναν στον κ. Κ.Δ. και μια εξήγηση γι΄ αυτό, ίσως ένοιωθε και διαφορετικά. Οι αρχές, ωστόσο, τον απαξίωσαν, όπως και άλλους 26 συμπολίτες μας που κατάγονται από την Τάλα. Συγκεκριμένα, το 2011, 27 συνολικά ιδιοκτήτες γης που βρίσκεται γύρω από τις συγκεκριμένες ζώνες, υπέβαλαν έν- σταση ομαδικά.

Μάλιστα, με επιστολή τους προς τον τότε υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη έθεταν το θέμα και εξηγούσαν γιατί ένοιωθαν αδικημένοι: «Η συγκεκριμένη περιοχή την οποία προτείναμε είναι γη άγονη, πετρώδης, ακατάλληλη για οποιαδήποτε άλλη χρήση, συνορεύει στα νότια και ανατολικά με την κατοικημένη περιοχή Τάλας, στα βόρεια με την παραθεριστική ζώνη Κοίλης και στα δυτικά με κύριο δρόμο. Έχει εξαιρετική θέα, είναι σχετικά ομαλή και προσφέρεται για οικιστική ανάπτυξη.

Κατά τις τελευταίες αναθεωρήσεις του τοπικού σχεδίου Τάλας από το 1993 και εντεύθεν δεν λήφθηκαν υπόψη τα αιτήματα πολλών ιδιοκτητών που είχαν υποβληθεί για τη συγκεκριμένη περιοχή και τούτο είχε ως αποτέλεσμα, η οικιστική ανάπτυξη της Τάλας να γίνει προς άλλες περιοχές και να παραγνωριστεί η προτεινόμενη περιοχή. Μια απλή σύγκριση των οικιστικών ζωνών της Τάλας το 1993 και το 2011 το αποδεικνύει περίτρανα. Αλήθεια Κύριε Υπουργέ, μήπως το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιδιοκτητών γης στη συγκεκρι- μένη περιοχή είναι κάτοικοι άλλης κοινότητας;». Αυτά αναφέρονταν σε επιστολή προς τον τότε Υπουργό στις 17 Οκτωβρίου του 2011. Επιστολή που έμεινε αναπάντητη.

Βέβαια, κάποιες απαντητικές επιστολές από το Υπουργείο σε σχετικές ενστάσεις υπήρξαν. Αλλά ήταν γενικές κι αόριστες. Υπόσχονταν εξέταση του ζητήματος. Ως εκεί όμως. Τίποτε παραπάνω.

Δεν αρνείται ο Leptos

Δεν είναι μυστικό, πάντως, ότι η έκταση στη λωρίδα γης (αριστερά του σχεδίου), που υπάχθηκε σε δυο δόσεις σε οικιστική ζώνη, ανήκει στον όμιλο εταιρειών Leptos.

Όπως είχαμε σημειώσει και στην έκδοσή μας την περασμένη Κυριακή (26/10), σε μια περίπτωση, είχαν γίνει καταγγελίες από τους κατοίκους της περιοχής Κοίλης, για την ευνοιοκρατική μετα- χείριση. Συγκεκριμένα, όπως είχε καταγγείλει και ο τότε κοινοτάρχης Κοίλης, Μιχάλης Ευσταθίου, κτήματα που ανήκαν στην εταιρεία Leptos εντάχθηκαν όλα σε οικιστική ζώνη σε δυο μάλι- στα δόσεις, ενώ κτήματα των κατοίκων της Κοί- λης (συνορεύει με την Τάλα στο επίμαχο σημείο) έμειναν –όλως παραδόξως- εκτός αυτής…

Τότε είχε εκδοθεί και ανακοίνωση από τον όμιλο Εταιρειών «Λεπτός». Δεν υπήρξε καμία διάψευ- ση, παρά μόνο τονιζόταν ότι τα κτήματά του ήταν ήδη αξιοποιημένα όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά (το 1990) το Τοπικό Σχέδιο Πάφου στην περιοχή. Τώρα, τι σχέση είχε με την καταγγελία, αν τα κτήματά του ήταν αξιοποιημένα ή όχι, δεν μπορούμε να καταλάβουμε.

Δάνειο 510 εκ. στην Τράπεζα Κύπρου

Σημειώνεται πως το όνομα τού συγκροτήματος εταιρειών «Λεπτός» συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τα «κόκκινα» δάνεια της Τράπεζας Κύπρου. Η εν λόγω λίστα είχε δημοσιοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2013 και παρουσίαζε τον όμιλο να έχει οφειλή στην Τράπεζα ύψους 510 εκατομμυρίων, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2013. Βλέποντας, κάτι τέτοια φαινόμενα διαμαρτύρεται ο κόσμος και κάνει λόγο για πολίτες δυο κατηγοριών.

 

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 2/11/2014