Δρ. Σταύρος Σταύρου: «Τσακίστε τα κυκλώματα»

{loadposition ba_textlink}

Η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, συνεπεία της δημιουργίας κυκλωμάτων στον ιατρικό χώρο, αλλά και της τραγικής καθυστέρησης που παρατηρείται σε ότι αφορά στην αυτονόμηση και την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση των κρατικών νοσηλευτηρίων και στο ξεπούλημά τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με τις ευλογίες βεβαίως του Υπουργείου Υγείας.

Τα κυκλώματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και λυμαίνονται τον τομέα της υγείας στη Κύπρο, έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την συνεχή και ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών από συγκεκριμένους γιατρούς που έρχονται από το εξωτερικό και όχι μόνο αλλά και την κατευθυνόμενη παραπομπή ασθενών σε διάφορα ιδιωτικά νοσοκομεία της Κύπρου, τη στιγμή που αξιόλογοι επιστήμονες, εξαναγκάζονται σε παραίτηση από τον δημόσιο τομέα, εξαιτίας των εργασιακών συνθηκών που επικρατούν , ενώ νεαρότεροι γιατροί περιθωριοποιούνται με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η επιστημονική τους ανέλιξη.

Χωρίς έλεγχο η αγορά υπηρεσιών

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες δεκάδων καταγγελιών, ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι επικρίσεις του Γενικού Ελεγκτή στην ετήσια έκθεσή του, αναφορικά με την ανεξέλεγκτη αγορά υπηρεσιών υγείας τόσο από συγκεκριμένους γιατρούς όσο και από ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Το θέμα παίρνει σκανδαλώδεις διαστάσεις, κυρίως για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, οι οποίες στις πλείστες περιπτώσεις δεν είναι οι ενδεδειγμένες, δηλαδή δεν προκηρύσσονται προσφορές όπως απαιτεί η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα γενικό αλαλούμ που οδηγεί αναμφισβήτητα στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Είναι ενδεικτική η έντονη προσπάθεια κάποιων , αλλά και χαρακτηριστική του τι συμβαίνει, η κάλυψη που δίνουν διευθυντές κλινικών των κρατικών νοσηλευτηρίων, προκειμένου να πετύχουν εκ νέου ανανέωση συμβάσεων για αγορά υπηρεσιών από συγκεκριμένου γιατρούς, για δικά τους προσωπικά συμφέροντα. Η αγορά ιατρικών υπηρεσιών αφορά κυρίως συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις που σχετίζνται με τη γενική χειρουργική ήπατος, χοληφόρων, παχέος εντέρου, οι οποίες ενώ  στο παρελθόν γίνονταν στα κρατικά νοσηλευτήρια, τωρά ξαφνικά καποιοι δηλώνουν ότι δεν μπορουν να τις κάνουν, μποϋκοτάροντας με αυτό τον τρόπο τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να επικαλούνται εκπαιδευτικούς λογους για την μετάκληση συγεκριμένων γιατρών από το εξωτερικό. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ενώ έχουν περάσει 6 ολόκληρα χρόνια από την δήθεν εκπαίδευσή τους, φαίνεται ότι κάποιοι είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αφού δηλώνουν ακόμη ανέτοιμοι να προχωρήσουν από μόνοι τους στην διενέργεια αυτών των επεμβάσεων. Συνεπώς διάφορα ερωτήματα γεννώνται για τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την αγορά των συγκεκριμένων ιατρικών υπηρεσιών.

Δυσαρεστημένοι πολλοί γιατροί

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί έντονη δυσφορία και δυσαρέσκεια μεταξύ των γιατρών, κυρίως των νεαρότερων, οι οποίοι δικαιολογημένα αισθάνονται να περιθωριοποιούνται και να υποβαθμίζονται από τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα αυτά,  οι διοικήσεις των διαφόρων κλινικών των Νοσοκομείων, αλλά και κατ’ επέκταση το Υπουργείο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου αξιόλογοι γιατροί που εργοδοτούνταν στο δημόσιο και έκαναν εξειδικευμένες επεμβάσεις, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση μετά από τον πόλεμο που δέχονταν από τους προιστάμενούς τους, και τώρα το κράτος αναγκάζεται να αγοράζει υπηρεσίες από αυτούς, καθώς οι προιστάμενοι είτε δεν πατούν στο Νοσοκομείο, είτε δεν μπορούν να κάνουν αυτές τις επεμβάσεις.

Πάντως είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί ενώ στο πρόσφατο παρελθόν δήλωναν ότι μπορούν να διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις, τώρα ξέχασαν φαίνεται τις γνώσεις τους και απάντησαν αρνητικά στο ίδιο ερώτημα που τους υπέβαλε εκ νέου η διοίκηση του Υπουργείου. Οπως πληροφορούμαστε, μόνο ένας γιατρός εξέφρασε την ετοιμότητά του να διενεργεί τέτοιου είδους επεμβάσεις, από τον δημόσιο τομέα, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα δεν προσεγγίστηκε κανένας γιατρός. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχείς τρίβες μεταξύ των γιατρών του δημοσίου, ενώ ευνοείται η άσκηση ιδιωτικής ιατρικής και καλλιεργείται ένα κλίμα ανασφάλειας και φοβίας μεταξύ των ασθενών οι οποίοι με αυτό τον τρόπο ωθούνται προς τον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν εμπιστεύοντα τα κρατικά νοσηλευτήρια.

Δρ. Σταύρος Σταύρου. «Τσακίστε τα κυκλώματα»

Για το όλο θέμα ζητησαμε την παρέμβαση του πρώην Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινική των Γ.Ν. Λευκωσίας-Λεμεσού και πρώην Προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Δρα. Σταύρου Σταύρου.

Ο Δρ. Σταύρου, ανέφερε ότι το θέμα προυπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όταν για πρώτη φορά ήρθε στη Κύπρο από το εξωτερικό, ο εν λόγω γιατρός προκειμένου να διενεργήσει την πρώτη επέμβαση που αφορά στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο Δρ. Σταύρου σε επιστολή που απέστειλε τότε προς τους αρμοδίους, επεσήμανε ότι αυτές οι επεμβάσεις διενεργούνται και στα κρατικά νοσηλευτήρια αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, και συνεπώς ήταν αχρείαστη εκ νέου η μετάκληση του συγκεκριμένου γιατρού.

Ο Δρ. Σταύρου εξαπέλυσε επίσης τα πυρά του κατά των συγκεκριμένων γιατρών, οι οποίοι ενώ στο παρελθόν δήλωνων ότι ήταν σε θέση να διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις, τώρα αποστασιοποιούνται, και υπογράμμισε ότι αυτό είναι απαράδεκτο με τραγικές συνέπειες στον δημόσιο τομέα της υγείας. Χαρακτήρισε επίσης προκλητική την ανοχή γιατρών στα κυκλώματα που δημιουργούνται, και απαράδεκτη την νοοτροπία κάποιων αξιωματούχων να παρουσιάζουν τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ως ανίκανους να διενεργούν τέτοιους είδους επεμβάσεις. Αυτό, υπογράμμισε αποβαίνει σε βάρος των νέων γιατρών οι οποίοι,  όπως είπε, «Είμαι σε θέση να γνωρίζω καλά ότι με τη συμπαράσταση παλιών συναδέλφων τους, μπορούν να αποκτήσουν την ανάλογη εμπειρία έτσι που το δημόσιο να προσφέρει αυτού του είδους τις υπηρεσίες».

Ο Δρ. Σταύρου ζήτησε  επίσης την άμεση εμπλοκή και τοποθέτηση επί του θέματος, τόσο του ΠΙΣ όσο και της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί επανειλημμένα να παραγνωρίζονται και να περιθωριοποιούνται αξιόλογοι επιστήμονες και κυρίως οι νεότεροι οι οποίοι, κατά την έκφρασή του, παροπλίζονται επιστημονικά. Αισθηση προκαλεί επίσης η προσωπική εμπειρία που μας περιέργραψε, όπου στο παρελθόν το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού μετά από πιθανή καταγγελία, έθεσε θέμα για την παρουσία του σε χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε κατόπιν παράκλησης συναδέλφου του, τη στιγμή που στα κρατικά νοσηλευτήρια, γιατροί που έρχονται από το εξωτερικό για συγκεκριμένες επεμβάσεις, αλωνίζουν και αλιεύουν ασθενείς οδηγώντας τους στον ιδιωτικό τομέα. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου γιατροί που ήρθαν από το εξωτερικό, μετέτρεψαν τα κρατικά νοσοκομεία, σε ιδιωτικές κλινικές.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!