ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Ωστόσο τίποτα νέο δεν ακούσαμε δυστυχώς! Τα ίδια ερωτήματα έχουν τεθεί ξανά και ξανά. Τα επαναλαμβάνει φορτικά ο απλός πολίτης, που άδικα φορτώθηκε στους ώμους τα ασύγνωστα λάθη,τις παραλείψεις και την κακοδιαχείριση των τραπεζών και τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Στο καθημερινό του ερώτημα «ποίος φταίει», δεν παίρνει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Η αλυσίδα των διαχρονικών σκανδάλων και τραγωδιών στον τόπο μακραίνει φορτικά.Ποτέ οι αίτιοι δεν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Ποτέ δεν τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Ατιμώρητοι παραμένουν οι πραξικοπηματίες και όλοι όσοι ευθύνονται για τα σκάνδαλα του ΧΑΚ ,των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, την κακοδιαχείριση, τις μίζες και τη διαπλοκή στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα,το απαράδεκτο κούρεμα καταθέσεων. Ο λαός βαρέθηκε ατέρμονες συζητήσεις και μεγάλα λόγια που ρίχνουν στάκτη στα μάτια και υποτιμούν τη νοημοσύνη του. Ξέρει πια, πως κανένας μεγαλόσχημος της κυπριακής κοινωνίας δεν ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί για πράξεις ή παραλείψεις. Κανένας δεν τιμωρήθηκε παραδειγματικά για όσα εγκληματικά και απαράδεκτα συμβαίνουν .

Το τραγικό είναι πως και αυτοί ακόμη οι εκπρόσωποι του λαού, αναπαράγουν νοοτροπίες . Αλληλοεκτοξεύουν μύδρους, χωρισμένοι σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα . Οι μεν κατά των δε. Οι κατήγοροι των πρώην κυβερνώντων και συνηγόρων υπεράσπισης της παρούσας κυβέρνησης κατά των συνηγόρων των πρώην κυβενώντων και κατηγόρων της παρούσας διακυβέρνησης.

Ωστόσο το ζητούμενο είναι άλλο . Να λάμψει αντικειμενικά η αλήθεια. Η δουλειά των βουλευτών είναι να αναζητήσουν και να διαπιστώσουν αν υπήρξε ανεξάρτητη, σε βάθος και με πλήρη υπευθυνότητα άσκηση εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, από τον εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αφού για τις ποινικές ανακρίσεις και τις ποινικές έρευνες η ευθύνη βαραίνει την αστυνομία.
Αν ήταν σωστή η διαδικασία που δρομολογήθηκε στη Βουλή, θάπρεπε να αξιολογηθεί πρώτιστα, ο ρόλος και η δράση του συγκεκριμένου Κεντρικού τραπεζίτη, των προκατόχων και διαδόχων του στην επίμαχη θέση και πάντα στη βάση στοιχείων. Στην προκειμένη περίπτωση να γίνει αντικειμενική ανάλυση στην βάση αριθμών και γεγονότων για την επάρκεια ή όχι στον τρόπο άσκησης του εποπτικού ρόλου. Τα κρίσιμα ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν είναι αν ο κεντρικός τραπεζίτης :

1. Έκλεισε ή όχι τα μάτια μπροστά στην ανεξέλεκτη και άναρχη ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος.

2. Αν επέτρεψε ή όχι τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης ,σε μια περίοδο που η οικονομία βρισκόταν σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης και παρουσίαζε σημάδια υπερθέρμανσης.

3. Αν άφησε ή όχι (π.χ. το 2008), να σημειωθεί πιστωτική επέκταση (αύξηση του δανεισμού) της τάξεως του 33% τροφοδοτώντας τη φούσκα που ακολούθησε και σκάζοντας στη συνέχεια με τα γνωστά αποτελέσματα.

4. Αν ανέχθηκε ή όχι τα δυσβάστακτα ψηλά επιτόκια που εφάρμοζαν οι τράπεζες σε μια περίοδο πλήρους επάρκειας κεφαλαίων . Σημειωτέον πως κατά την κρίσιμη περίοδο τα επιτόκια δανεισμού από κυπριακές τράπεζες ήταν υπερδιπλάσια άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ καταθετικών και δανειακών επιτοκίων) ήταν δυσθεόρατο.

5. Αν ο Κεντρικός τραπεζίτης συνειδητοποίησε ότι η πραγματική οικονομία , οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες δανειολήπτες επιβαρύνονταν με περισσότερο από ένα δισεκατομύριο ευρώ τον χρόνο, λόγω των ψηλών επιτοκίων,κι αν έπραξε κάτι για να σταματήσει αυτήν την κατάσταση.

6. Αν επέτρεψε ή απότρεψε την καταστροφική επενδυτική πολιτική των τραπεζών και ιδιαίτερα σε σχέση με την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και την εξαγορά ξένων τραπεζών και επενδύσεων..
Είναι πολλά τα συναφή ερωτήματα που δύσκολα μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα σύντομο άρθρο.

Δικαιολογημένα -άνκαι όψιμα- η Νομική Υπηρεσία και οι ανακριτές για την καταστροφή της οικονομίας παρακολουθούν τις δηλώσεις Ορφανίδη και άλλων αξιωματούχων για να κινηθούν αναλόγως . Ωστόσο οι ανακρίσεις καθυστερούν. Οι φάκελοι με τις ολοκληρωμένες έρευνες για υποθέσεις πρέπει να σταλούν άμεσα στη Δικαιοσύνη και να ασκηθούν ποινικές διώξεις όπου ενδείκνυνται. Ας μην μας διαφεύγει η γνωστή ρήση πως «η δικαιοσύνη που καθυστερεί είναι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται» (justice delayed is justice denied).

Στην Κύπρο θα συνεχίσει η δικαιοσύνη να είναι τυφλή και να μην απονέμεται ποτέ;

 

 

det_2_1.jpg

 

skandala-san-laiko-anagnosma.jpg