Στη δημοσιότητα οι προτάσεις ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων

ΕΔΕΚ:

Το ΚΣ ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει, να συμφωνήσει, να υπογράψει ή να ψηφίσει στη Βουλή τις απαιτήσεις της Τρόικας για τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού προτού αυτός κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη συνδιαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο και την απαγόρευση υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων από τη Βουλή και την Κυβέρνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Λ. Ομήρου.

Η ΕΔΕΚ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις προτάσεις που κατέθεση χθες στη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για τη συνομολόγηση δανειακής σύμβασης με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με θέμα «Οι προτάσεις της ΕΔΕΚ», ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα η Κυβέρνηση θα πρέπει να εγείρει τα βάρη που επωμίζεται το κυπριακό κράτος ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής.

«Για το γεγονός ότι έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια για τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου, για τη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που δημιουργήθηκαν λόγω της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής. Για το γεγονός ότι λόγω της τουρκικής κατοχής επεβλήθη και εξακολουθεί να υφίσταται εμπάργκο για τα κυπριακά πλοία από την Τουρκία με αποτέλεσμα ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας να ζημιώνει με δεκάδες εκατομμύρια απώλεια εσόδων κάθε χρόνο. Για το γεγονός ότι ο εθνικός αερομεταφορέας υφίσταται ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων γιατί απαγορεύεται στα κυπριακά αεροπλάνα να υπερίπταται του εναέριου χώρου της Τουρκίας και για όλα γενικά τα βάρη που επωμίζεται το κυπριακό κράτος λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής», συμπλήρωσε.

Με αίσθημα ευθύνης, συνέχισε ο κ. Ομήρου, «για την αντιμετώπιση της δεινής θέσης της κυπριακής οικονομίας αλλά και με αδιαπραγμάτευτη βούληση να υπερασπίσουμε την κοινωνική συνοχή, τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα και τη διαφύλαξη της αναπτυξιακής προοπτικής της επίτευξης ρυθμών ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θέλω να καταστήσω σαφές ότι για μας υπάρχουν κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων δεν πρόκειται να μετακινηθούμε κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις».

«Πρώτη μας προτεραιότητα η υπεράσπιση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους. Γι’ αυτό δηλώνουμε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε, να συμφωνήσουμε, να υπογράψουμε ή να ψηφίσουμε στη Βουλή τις πιο κάτω απαιτήσεις της Τρόικας: 1. Τον έλεγχο του κρατικού προϋπολογισμού προτού αυτός κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων 2. Τη συνδιαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο 3. Την απαγόρευση υιοθέτησης φορολογικών κινήτρων από τη Βουλή και την Κυβέρνηση», ανέφερε.

Αυτά, είπε ο κ. Ομήρου, είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία σε καμία περίπτωση η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει να εκχωρηθούν στην Τρόικα.

Αναφορικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ομήρου είπε ότι υπάρχουν εντελώς απαράδεχτες απαιτήσεις από την πλευρά της Τρόικας που αν γίνουν αποδεκτές δεν θα οδηγήσουν απλώς σε αποδυνάμωση το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αλλά θα οδηγήσουν σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες αφού προβλέπεται η κήρυξη ως επισφαλών εκείνων των δανείων εντός 90 ημερών που δεν θα είναι σε θέση να τα εξυπηρετήσουν με τις δόσεις που συμφωνούνται και την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων περιουσιών σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ, είπε, είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια αποφασιστική, διεκδικητική διαπραγμάτευση της κυπριακής Κυβέρνησης με την Τρόικα προκειμένου να υπάρξει κατάληξη στους όρους της δανειακής σύμβασης μέσα στα χρονικά περιθώρια, τα ασφυκτικά πλέον, που υπάρχουν.

«Γι’ αυτά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια την ευθύνη δυστυχώς φέρει η Κυβέρνηση, η οποία με τις αναστολές, με τους δισταγμούς, με τις καθυστερήσεις, με την κωλυσιεργία που επέδειξε από τον περασμένο Ιούλιο μας έφερε μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα και σε μια πίεση που ήδη εκδηλώνεται και με παροτρύνσεις από πλευράς της κομισιόν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η συμφωνία προκειμένου στο Eurogroup που θα συνέλθει στις 12 Νοεμβρίου να κατατεθεί αυτό το μνημόνιο ή το προσχέδιο μνημονίου  προς έγκριση και στη συνέχεια να αποσταλεί στα εθνικά Κοινοβούλια για επικύρωση», πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας της Θεματικής Οικονομίας της ΕΔΕΚ Τάσος Γιασεμίδης ανέφερε ότι χθες κατέθεσαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το κείμενο με τις διαφωνίες, τις αντιπροτάσεις της ΕΔΕΚ σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης, αλλά και τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα.

«Βασικές αρχές είναι ότι συμφωνούμε και εμείς με τη μη κατάργηση του 13ου μισθού, με τον εξορθολογισμό της ΑΤΑ. Προτείνουμε διαφορετική κλιμάκωση των περικοπών στον ιδιωτικό τομέα, επέκταση της έκτακτης συνεισφοράς μέχρι το 2016 και ταυτόχρονα αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει οικονομικό θέμα και ρευστότητα στους εργοδότες προτείνουμε τη φοροαφαίρεση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής της εισφοράς για τους εργοδότες. Αναφερόμαστε στους τομείς της στόχευσης των κοινωνικών παροχών, στα περιθώρια που υπάρχουν για αποκοπές στο τομέα της υγείας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα τα οποία προτείνει η Τρόικα και τον τραπεζικό τομέα», ανέφερε.

Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Γιασεμίδης είπε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα, όπως η αύξηση του δείκτη ελάχιστων κεφαλαίων των τραπεζών.

«Το Κίνημα υπολογίζει ότι σε περίπτωση που η αναπροσαρμογή είναι βίαιη θα χρειαστούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον κεφάλαια να εξυπηρετηθεί ο ελάχιστος δείκτης κεφαλαίων. Υπάρχουν διάφορα άλλα ζητήματα στον τραπεζικό τομέα όπως η εκποίηση των ακινήτων, ο ελάχιστος δείκτης ρευστότητας για καταθέσεις κατοίκων του εξωτερικού σε ευρώ. Εκεί θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δανειοδότησης από τον τραπεζικό τομέα. Υπάρχει το θέμα των αξιογράφων. Η θέση του Κινήματος για διατήρηση του κοινωνικού ρόλου του Συνεργατισμού, φυσικά με την ενίσχυση της εποπτείας και του εποπτικού ρόλου της Κεντρικής Συνεργατικής και της εποπτείας των συνεργατικών Ιδρυμάτων», πρόσθεσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι το Κίνημα προτείνει μια σειρά αναπτυξιακών έργων τόσο φορολογικών κινήτρων όσο και κινήτρων πολεοδομικών τα οποία θα βοηθήσουν την ανάπτυξη και δεν χρειάζονται την εξεύρεση σημαντικών πόρων.

«Είναι κίνητρα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, όπως για παράδειγμα διαχειριστές οργανισμών συλλογικών επενδύσεων, μισθώσεων, τις κυψελοειδείς εταιρείες, αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα κίνητρα για να γίνει ο επαναπατρισμός κεφαλαίων στην Κύπρο, στην περίπτωση που υπάρχουν ξένες καταθέσεις, και διάφορά άλλα ζητήματα όσον αφορά τον αναπτυξιακό τομέα», κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ: 

Τις προτάσεις του για την κυπριακή οικονομία δημοσιοποίησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κόμμα, δηλώνοντας ότι μέσα από τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα πρέπει να προκύψει ένα μνημόνιο, με μέτρα που θα είναι κοινωνικά δίκαια και θα αποτελούν μια ολική λύση αντιμετώπισης των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών και τραπεζικών προβλημάτων του τόπου.

“Αποσπασματικά μέτρα και ημιτελές μνημόνιο σήμερα θα μας οδηγήσει σύντομα στην ανάγκη για δεύτερο και πιο επώδυνο μνημόνιο με δραματικές συνέπειες για την οικονομία και το λαό”, δηλώνει το ΕΥΡΩΚΟ σε ανακοίνωσή του, όπου παρατίθενται οι εισηγήσεις του για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τα μέτρα ανάπτυξης και τα μέτρα για τον τραπεζικό τομέα.

“Η Κύπρος”, όπως αναφέρει το ΕΥΡΩΚΟ, “έχει ανάγκη από ένα μνημόνιο, που να καθιστά την κυπριακή οικονομία βιώσιμη, να συμβάλλει στην πραγματική εξυγίανση και να διασφαλίζει όσο το δυνατό την κοινωνική ισορροπία”.

“Αυτό το οποίο απαιτείται σήμερα”, συνεχίζει το ΕΥΡΩΚΟ, “είναι ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κάτω από συγκεκριμένες στοχοθεσίες που θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, δυστυχώς και εξ ανάγκης νέες φορολογίες αλλά και διαρθρωτικά μέτρα εξυγίανσης και αναθέρμανσης της οικονομίας”.

“Το μνημόνιο πρέπει να στηρίζει έμπρακτα την ανάπτυξη”, δηλώνει το ΕΥΡΩΚΟ, υποδεικνύοντας ότι “κατά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, θα πρέπει να προταχθεί η ανάγκη να συμπεριληφθεί επιπρόσθετα με τα ποσά που θα διατεθούν για το δημοσιονομικό έλλειμμα και τις τράπεζες, συγκεκριμένο ποσό (ύψους 1 – 2 δισεκατομμυρίων ευρώ) το οποίο θα διατεθεί σε αναπτυξιακές δράσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και αποφέρουν έσοδα στο κράτος”.

“Το ποσό αυτό να κατατεθεί σε Ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο θα στοχεύει στην ενίσχυση τομέων της οικονομίας με προστιθέμενη αξία”, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ.

Θεωρεί, επίσης, ότι “το μνημόνιο πρέπει να υποστηρίζει με συγκεκριμένα μέτρα τη μείωση του διοικητικού φόρτου των κρατικών υπηρεσιών και την πάταξη της γραφειοκρατίας προς όφελος επιχειρήσεων, πρέπει να προωθεί την πάταξη της φοροδιαφυγής, να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και να προστατεύει την κοινωνική αποστολή του κράτους”.

“Επιπρόσθετα, για να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη, πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς και των επιχειρήσεων”, προσθέτει το ΕΥΡΩΚΟ.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:

Εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατον θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών την αποδοχή από την Τρόικα των όποιων προτάσεων κατατεθούν από κυπριακής πλευράς, ενώ αποδίδει αποκλειστικά την ευθύνη στην Κυβέρνηση, λόγω “αδράνειας, παλινωδίας και αναποφασιστικότητας” και θεωρεί ότι “διαπραγματευόμαστε τις απαιτήσεις ενός μνημονίου με το πιστόλι στον κρόταφο”.

Παρουσιάζοντας, σε διάσκεψη Τύπου τις προτάσεις του Κινήματος, η ΓΓ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου ανέφερε πως αυτές έχουν περισσότερο ιδεολογικό και διακηρυκτικό χαρακτήρα και πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση των προτάσεων της Τρόικας αλλά και “η απίστευτη καθυστέρηση στην ετοιμασία αντιπροτάσεων από μέρους της Κυβέρνησης μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στην οικονομία του τόπου και στην ουσιαστική μας δυνατότητα για διαπραγμάτευση”.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει το Κίνημα Οικολόγων στην ανάπτυξη και όπως είπε η κ. Παναγιώτου, “το μνημόνιο για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να περιλαμβάνει σχέδια ανάπτυξης”.

Οι εισηγήσεις των Οικολόγων, συνέχισε, κινούνται σε 4 βασικούς άξονες, που αφορούν στις ήπιες μεταβολές στα εισοδήματα και τα επιδόματα των εργαζομένων, με κλιμακωτή εφαρμογή και θεσμική προστασία των δικαιωμάτων τους, στη διατήρηση του κοινωνικού κράτους, μέσω επιτυχούς στόχευσης και εξειδίκευσης των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών, στην προώθηση της Πράσινης Ανάπτυξης και έργων παραγωγής νέων θέσεων εργασίας που να αντιστοιχούν στις δυνατότητες του άνεργου πληθυσμού του τόπου και, τέλος, στη ριζική αναδιάρθρωση του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα για εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, οι Οικολόγοι διαφωνούν με την αποκοπή του 13ου μισθού και με την κατάργηση της ΑΤΑ, η οποία κρίνουν πως χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση, ενώ συμφωνούν με επέκταση της παγοποίησης μισθών στο δημόσιο και των προσλήψεων, αλλά όχι κατά απόλυτο τρόπο. Συμφωνούν με τη φορολόγηση των επιδομάτων των αξιωματούχων και προτείνουν την επέκταση της φορολόγησης και στα επιδόματα όλων των υπαλλήλων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα. Θετικά αντικρίζουν, εξάλλου, την εισαγωγή μόνιμης εισφοράς κρατικών αξιωματούχων έναντι συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την  επέκταση της έκτακτης εισφοράς του δημόσιου τομέα και τη φορολόγηση επιδομάτων.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρούν την αύξηση των φόρων στα καπνικά προϊόντα χωρίς εξαιρέσεις, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για ενέργεια, αφού κατά την άποψη τους, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Συμφωνούν, παράλληλα, με την περιοδική αναθεώρηση των συντελεστών φόρων κατανάλωσης και ειδικότερα σε είδη πολυτελείας και στην αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων.

Το Κίνημα Οικολόγων συμφωνεί με τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και την ύπαρξη οροφής στο ποσό που δικαιούται να λαμβάνει κάθε οικογένεια ανά έτος και προτείνει την άμεση αναπροσαρμογή στον τρόπο που απολαμβάνουν κοινωνικές παροχές οι αιτητές ασύλου, τα άτομα με καθεστώς προστασίας, οι αλλοδαποί, οι κοινοτικοί και οι τουρκοκύπριοι. Συμφωνεί δε με την αύξηση των τελών άδειας κυκλοφορίας για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πολυτελείας και εισηγείται την εισαγωγή της φορολόγησης αυτοκινήτων, με βάση την κατανάλωση καυσίμων και την εκπομπή ρύπων. Εκφράζει επίσης διαφωνία στην περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, καθώς κρίνει πως μια τέτοια αύξηση θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και την κατανάλωση, οδηγώντας στη μείωση των εσόδων του κράτους.

Στην πρόταση της Τρόικας για διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων για αποπληρωμή του χρέους, η Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε πως το Κίνημα διαφωνεί και πιστεύει πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα κέρδη αυτής της διαχείρισης πρέπει να κατατίθεται σε ειδικό επενδυτικό ταμείο που θα εξασφαλίζει μακροχρόνια κέρδη για την Κυπριακή Δημοκρατία. Όσον αφορά στην πρόταση της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση μη κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, οι Οικολόγοι εκφράζουν επιφυλάξεις και θεωρούν πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους και να συζητηθεί το μέλλον όλων των ημικρατικών οργανισμών.

Καταθέτοντας τις εισηγήσεις του Κινήματος, η κ. Παναγιώτου είπε πως υποβάλλονται με κάθε επιφύλαξη με την επισήμανση ότι αποτελούν εισηγήσεις για περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση, ενώ σημείωσε ως θετικό τη συμπερίληψη στην κυβερνητική πρόταση έργων ανάπτυξης που αποτελούν εισηγήσεις των Οικολόγων.

Το Κίνημα προτείνει, μεταξύ άλλων, τον εκσυγχρονισμό του θεσμού της άδειας ασθενείας για να αποφεύγεται η εκμετάλλευση της, την εισαγωγή επιπλέον βαθμίδας φορολογίας των υπέρεισοδημάτων, την ορθολογιστική αξιοποίηση των κυβερνητικών και  τουρκοκυπριακών περιουσιών, την επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία για τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, την προώθηση της κατασκευής κυβερνητικών κτιρίων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, τη διεκδίκηση των οφειλών των Βρετανικών Βάσεων και επιβολή τέλους για προϊόντα και υπηρεσίες που καταναλώνουν οι ΒΒ και τέλος την αύξηση της εισπρακτικής δυνατότητας των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημοσίων Υπηρεσιών, με την ανάθεση εργασίας σε επιθεωρητές, βάση συμβολαίων εργασίας.

Ζωτικής σημασίας για το Κίνημα Οικολόγων αποτελούν τα μέτρα ανάπτυξης και ιδιαίτερα  πράσινης ανάπτυξη  και προτείνουν τη χρηματοδότηση επενδύσεων με αναπτυξιακά ομόλογα, τα οποία θα απευθύνονται στην εσωτερική αγορά και θα χρηματοδοτούν συγκεκριμένα έργα, τη δημιουργία «πράσινου ταμείου ανάπτυξης», το οποίο θα χρηματοδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις – επενδύσεις και τις φορολογικές απαλλαγές σε επιχειρήσεις που θα αναλάβουν συγκεκριμένα έργα ενεργειακής ή περιβαλλοντικής αναβάθμισης των υπηρεσιών και εγκαταστάσεων τους ή που θα προσλάβουν νέους εργαζόμενους.

Ακόμη, προσθέτουν, θα πρέπει να γίνει περιβαλλοντική αξιοποίηση των εσόδων από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων ρύπων, να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις και χορηγίες για την ανακαίνιση κατοικιών, με έμφαση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, να ενισχυθούν τα προγράμματα του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών σε τομείς που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και την πράσινη ανάπτυξη, καθώς και τα ερευνητικά προγράμματα με έμφαση στην πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη και να αντικατασταθούν τα παραδοσιακά ενεργοβόρα τζάκια σε ορεινές περιοχές με νέες ενεργειακές, οικολογικές και οικονομικές εστίες.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται επίσης η αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και δημιουργία πράσινων σημείων και περιβαλλοντική αποκατάσταση των παράνομων και εγκαταλελειμμένων σκυβαλότοπων, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων για ανάπτυξη του αγροτουρισμού και του τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος και αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και των δημοσίων χώρων ώστε να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες.

Πηγή: ΚΥΠΕ