Στυλιανίδης: “Η Ελλάδα η δεύτερη χώρα που είναι έτοιμη να στείλει ιατρική ομάδα για αντιμετώπιση του Έμπολα”

{loadposition ba_textlink}

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τη Σουηδία που, ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία και έκκληση του Κύπριου Επιτρόπου, αρμόδιου για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστου Στυλιανίδη, που είναι έτοιμη να στείλει ιατρική ομάδα στις χώρες της Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από το θανατηφόρο ιό του Έμπολα.

Ο κ. Στυλιανίδης, που υπό τη νέα του ευρωπαϊκή ιδιότητα, πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, τον περασμένο μήνα, στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ενημερώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Ιογενών Αιμορραγικών Πυρετών, και μετέβη στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Φλέμιγκ της Αθήνας, το οποίο έχει τύχει εξειδίκευσης για τον Εμπολα, και που καταδεικνύει, όπως επισημάνθηκε από τον Υπουργό, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη ως χώρα να αντιμετωπίσει την ασθένεια εάν χρειαστεί.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κομισιόν όσον αφορά την ενεργοποίηση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να στείλουν ιατρικές ομάδες στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον Εμπολα.

Ήδη έχει συσταθεί το πρώτο ιατρικό κλιμάκιο, που είναι από τη Σουηδία και αποτελείται από 42 ανθρώπους που θα μεταβούν στην περιοχή μέσω του Συντονιστικού Κέντρου της ΕΕ, του οποίου προΐσταται ο Κύπριος Επίτροπος.

Η Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, είναι η δεύτερη χώρα που είναι έτοιμη να στείλει ιατρική ομάδα και αυτό ο κ. Στυλιανίδης θεωρεί πολύ σημαντικό.

Ανάλογο ιατρικό κλιμάκιο αναμένεται να συσταθεί και στην Κύπρο.

Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν ιατροί, νοσοκόμοι, και άλλα άτομα που είναι ειδικευμένα σε θέματα υγιεινής.

Αυτές οι ομάδες θα μεταβούν επιτόπου στις περιοχές, και θα δουλέψουν είτε μαζί με άλλες που ήδη βρίσκονται εκεί, ή θα δουλέψουν αυτοτελώς, για την αντιμετώπιση του Εμπολα.

Θεωρείται «συμβολική αλλά και ουσιαστική ενέργεια», αυτή η συμμετοχή των ιατρικών ομάδων στον αγώνα κατά του Έμπολα, διότι όπως επισημάνθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, «δείχνει κατ’ αρχάς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη, και κατ’ επέκταση δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση τέτοιων ασθενειών να προσφέρουν άμεσα τις γνώσεις και υπηρεσίες τους».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όρισε τον Επίτροπο Χρίστο Στυλιανίδη ως συντονιστή και αυτής της πρωτοβουλίας έμπρακτης συμμετοχής ιατρών και άλλων νοσηλευτών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στην αντιμετώπιση του Εμπολα.

Μετά το ταξίδι του στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον Λιθουανό Επίτροπο Υγείας, Βιτένις Αντριουκάϊτις, ο κ. Στυλιανίδης είχε πει ότι ήταν σημαντικό που η ΕΕ έδειξε, σε επίπεδο ηγεσίας, κατ’ αρχάς, αλλά κυρίως σε συμμετοχή ευρωπαϊκών ιατρικών ομάδων στην παροχή βοήθειας, ότι «δεν φοβόμαστε και δεν μπαίνουμε στη λογική της υστερίας, όπως παλιά με το AIDS».

Στις περιοχές όπου η ασθένεια έχει απλωθεί περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, υπάρχουν ήδη ιατρικές ομάδες από διάφορα μέρη του κόσμου. Στη Λιβερία, για παράδειγμα, είναι οι Αμερικανοί. Στη Γουινέα οι Γάλλοι. Και οι Βρετανοί που έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη Σιέρα Λεόνε.

Οι ιατρικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο μπορούν να ενταχθούν σε κάποια από τις υπάρχουσες μονάδες, κινητές ή μη, αλλά μπορούν και να αυτονομηθούν. «Σημασία έχει, συντονισμένα και από κοινού, όλες οι ιατρικές ομάδες από χώρες της ΕΕ να προσφέρουν υπηρεσίες όπου αυτές χρειάζονται», επισημάνθηκε από τις ελληνικές υγειονομικές Αρχές.

Πηγή: ΚΥΠΕ