Στήριξη στην ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου προσέφεραν Κύπρος και Μάλτα

{loadposition ba_textlink}

Στη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών οι κύριοι Ιωάννης Κασουλίδης, Τζοτζ Βέλα και Ίγκορ Λούκσιτς συζήτησαν την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου και κατέδειξαν τομείς όπου Κύπρος και Μάλτα θα μπορούσαν να παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη για την ενταξιακή πορεία του.

Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο του 2012 και μέχρι στιγμής έχει ανοίξει 16 κεφάλαια.

«Αυτή η τριμερής πρωτοβουλία συμβολίζει την αλληλεγγύη και φιλία που οδηγεί και θα οδηγήσει τα μικρά κράτη στην ΕΕ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

«Οι καρποφόρες συζητήσεις που έχουμε σήμερα θέτουν τις προϋποθέσεις για μια στέρεη τριμερή εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου, της Μάλτας και του Μαυροβουνίου, η οποία περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής βοήθειας στο Μαυροβούνιο, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί στην ολοκλήρωση των ενταξιακών του διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Συνεχάρη το Μαυροβούνιο για την παραδειγματική πρόοδο του στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ενεθάρρυνε τη συνέχιση της απαραίτητης διαδικασίας μεταρρύθμισης.

«Τόσο η Μάλτα όσο και η Κύπρος», κατέληξε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, «είναι έτοιμες να προσφέρουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε αυτή την πολύ σημαντική πορεία του Μαυροβουνίου, σε συγκεκριμένους τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως το κράτος δικαίου, η δικαιοσύνη, η τελωνειακή ένωση και το εμπορικό δίκαιο».

Από την πλευρά του ο Μαλτέζος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση δίνει στις δύο χώρες τη δυνατότητα να εργαστούν από κοινού με το Μαυροβούνιο, με στόχο να παρέχουν στη χώρα όσο το δυνατό περισσότερη βοήθεια σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης.

Το Μαυροβούνιο, είπε ο κ. Βέλα, έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την ενταξιακή του πορεία και η Κύπρος και η Μάλτα είναι έτοιμες να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Με τη σειρά του, ο κ. Λούκσιτς σημείωσε ότι η χώρα βλέπει τις δύο αυτές χώρες ως εξαίρετη πηγή γνώσης, που θα συμβάλει στο απαιτητικό έργο εναρμόνισης της χώρας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Παρατηρώντας τις αρχές της διεύρυνσης, οι οποίες βασίζονται στο κράτος δικαίου, την οικονομική διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, πιστεύω ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι εξαίρετες πηγές εμπειρίας», τόνισε.

«Αυτή η τριμερής συνάντηση αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα», είπε ο κ. Λούκσιτς, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Μεσόγειος αποτελεί πεδίο αναταραχών και αυτό καθιστά επιτακτική την ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις μεσογειακές χώρες στον τομέα της ασφάλειας.

Της τριμερούς συνάντησης προηγήθηκε διμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Μάλτας και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Οι διμερείς σχέσεις και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, το Κυπριακό, το φαινόμενο της τρομοκρατίας, ο ISIL, θέματα μετανάστευσης, καθώς και άλλα περιφερειακά ζητήματα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο Υπουργών.

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αύριο Κύπρος και Μαυροβούνιο θα υπογράψουν Συμφωνία για Συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ