Στήριξη Κύπρου σε Σύμφωνα με χώρες Αφρικής, εξέφρασε στο Λουξεμβρούργο ο Υπ. Δικαιοσύνης

 

Η Κύπρος συμφωνεί, τόνισε σε παρέμβασή του, να συναφθούν επενδυτικές συμφωνίες, με τις χώρες εκείνες που χρειάζονται τη βοήθεια της ΕΕ για βελτίωση των κοινωνικο-οικονομικών υποδομών τους με τρόπο που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξή τους, αλλά και στη ανάσχεση του επαπειλούμενου μεταναστευτικού κύματος προς την ίδια την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός τόνισε ότι η Κύπρος θα επιθυμούσε στο εγγύς μέλλον την επέκταση των Συμφώνων και σε χώρες της Ασίας όπως το Πακιστάν και το Ιράν, λόγω της μεγάλης μεταναστευτικής πίεσης προς την ΕΕ και των πρακτικών δυσκολιών που εντοπίζονται με ορισμένες εξ αυτών, όσον αφορά τις επιστροφές, αξιολογώντας μάλιστα ως θετική την επιτυχία των συμφώνων αυτών και χαιρετίζοντας την πρόσφατη συμφωνία με το Αφγανιστάν.

Καθώς την πρώτη ημέρα των εργασιών κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, με στόχο να εντοπιστούν τα κενά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, καθώς επίσης και η αναδιατύπωση του νομοθετικού πακέτου για το Άσυλο, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αντάλλαξαν απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με το βαθμό υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης και την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών της Ελλάδας και της Ιταλίας μέσω της αποστολής εμπειρογνωμόνων. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε και ο βαθμός εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και οι αδυναμίες που έχουν εντοπιστεί.

Οι Υπουργοί είχαν, εξάλλου, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόταση που υποβλήθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή σε σχέση με ένα μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, οι 28 αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τοποθετήθηκαν επί της πορείας εφαρμογής του Πλαισίου Εταιρικής Σχέσης και των Συμφώνων Μετανάστευσης με τις χώρες προτεραιότητας, οι οποίες στο πρώτο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος είναι η Αιθιοπία, το Μάλι, ο Νίγηρας, η Νιγηρία και η Σενεγάλη.

Κατά τη συζήτηση, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις από κράτη μέλη, οι οποίες αναδεικνύουν τις μεγάλες διαφορές που τα χωρίζουν στον τρόπο χειρισμού και αντιμετώπισης του θέματος και τοποθετούν το μεταναστευτικό ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά τους

Σήμερα το Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα δικαιοσύνης, ο κανονισμός για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) και η Οδηγία για την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (PIF).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα κατά τη συζήτηση για την Εισαγγελία εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου επί του συμβιβαστικού κειμένου αναφορικά με τη συνεργασία που θα υπάρχει με τη Eurojust, τη συνεργασία με τρίτες χώρες και μη συμμετέχοντα κράτη μέλη, καθώς και το δικαστικό έλεγχο.

Ταυτόχρονα επανέλαβε τους προβληματισμούς της χώρας αναφορικά με την προτεινόμενη διαδικασία συλλογής των αποδεικτικών στοιχείων και το παραδεκτό του αποδεικτικό υλικού.  

Αναφορικά με την Οδηγία PIF, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενδεχόμενη συμπερίληψη των αδικημάτων Φ.Π.Α. εντός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας, θέση τη οποία στηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο. Τα κράτη μέλη, κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων τους, συμφώνησαν στην ανάγκη για περαιτέρω μελέτη ενός τέτοιου ενδεχομένου στη βάση των προτάσεων που ακούστηκαν, με σκοπό την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης που θα θέτει σαφή κριτήρια και θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων, όπως για παράδειγμα τα σοβαρά διασυνοριακά αδικήματα.