Στο 10,5% ο δείκτης Core Tier 1 της Τράπεζας Κύπρου

Στο 11,7% ή κατά 80 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2013 τα κύρια βασικά ιδία κεφάλαια (Core Tier 1) 64 ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Κύπρου, από 21 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), η οποία δημοσιοποίησε τη Δευτέρα τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης διαφάνειας 2013 (EU-wide transparency exercise) που διενήργησε

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν την έκθεση τους σε περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο (Risk Weighted Assets – RWAs) κατά 817 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης της EBA, διέθετε δείκτη Core Tier 1 στις 30 Ιουνίου του 2013 που ανερχόταν στο 10,5% ή κεφάλαια ύψους 2,47 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία καλύπτουν το πρώτο εξάμηνο του 2013 και βασίζονται σε 730.000 πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών, των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού (Risk Weighted Assets – RWAs) και της έκθεσης τους σε κρατικά ομόλογα.

Στόχος της άσκησης, σύμφωνα με την ΕΒΑ, είναι να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της κατάστασης των κεφαλαίων και των ανοιγμάτων των τραπεζών της ΕΕ, συμβάλλοντας έτσι στην πειθαρχία της αγοράς και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ένωση.

Όπως αναφέρει η EBA, τα στοιχεία που δημοσίευσε έδειξαν συνεχιζόμενη θετική τάση στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών της ΕΕ: Το Core Tier 1 (CT1) αυξήθηκε περισσότερο από 80 δισ. ευρώ μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουνίου του 2013.

Αυτό συνδυαζόμενο με τη μείωση κατά 817 δισ. ευρώ στα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού, οδηγεί σε βελτίωση του δείκτη CT1 κατά 170 μονάδες βάσης, δηλαδή από 10% σε 11,7%, σημειώνει η Αρχή.

Αναφέρει επίσης ότι το σύνολο της καθαρής έκθεσης των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα μειώθηκε κατά περίπου 9% στη διάρκεια του 2011, αλλά αυξήθηκε στη συνέχεια κατά 9,3%.

Επιπλέον, αναφέρει ότι αυξήθηκε σημαντικά η έκδοση κρατικών ομολόγων προς εγχώριες τράπεζες μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Ιουνίου 2013.

Σύμφωνα με την EBA, οι τράπεζες της ΕΕ είναι κυρίως εκτεθειμένες προς μεγάλες εταιρείες (32%), στο λιανικό εμπόριο (31%) και στα κράτη (19%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Andrea Enria , Πρόεδρος της EBA δήλωσε ότι «αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ΕΕ» και πρόσθεσε: «Η EBA συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ”.

“Η ανάπτυξη κοινών ορισμών και η τακτική ενημέρωση είναι θεμελιώδης σημασίας για τη στήριξη της αποτελεσματικής πειθαρχίας στην αγορά”, σημείωσε.

Πηγή: KYΠΕ