«Στο Μηχανισμό μόνο για τράπεζες»


 

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των Τραπεζών, οπόταν δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
 

Κληθείς να σχολιάσει, στο περιθώριο επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αναφορές ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αποτελούν τροχοπέδη στις προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών να κάνει τη δουλειά του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι στο κόμμα του έχουν “πλήρη επίγνωση για το ποια είναι η κατάσταση της οικονομίας και όχι σήμερα μόνον, αλλά διαχρονικά”.
 

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, “δυστυχώς, επιβαρύνεται με ανεύθυνες συμπεριφορές από την πλευρά κάποιων πολιτικών προσώπων”.
 

“Σε ό,τι αφορά την ανάγκη λήψης μέτρων”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “εμείς είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές του ότι δεν θα πρέπει να αφήνονται τα πράγματα να προχωρούν, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα μέτρα”.
 

“Το ερώτημα”, πρόσθεσε, “είναι ποιά μέτρα θα ληφθούν” και “δεν πρόκειται το ΑΚΕΛ -και θέλω να το καταλάβουν όλοι αυτό το πράγμα- να αποδεχθεί να φορτώνονται τις συνέπειες των όποιων μέτρων μόνον οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου”.
 

“Υπάρχει”, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, “συσσωρευμένος πλούτος, υπάρχουν κέρδη τα οποία γίνονται ακόμα και μέσα στις σημερινές συνθήκες από ορισμένους και αυτοί θα πρέπει να έχουν τη μεγάλη δική τους συνεισφορά”.
 

“Έχουμε καταθέσει”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “δύο νομοσχέδια στη Βουλή, αναφορικά με αυτά τα ζητήματα και θα θέλαμε να ιδούμε την Επιτροπή Οικονομικών να τα συζητήσει και να τοποθετηθούν τα πολιτικά κόμματα πάνω στις προτάσεις , τις οποίες έχουμε καταθέσει”.
 

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το κατά πόσον υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή και της υπόλοιπης Κυβέρνησης Χριστόφια για το ενδεχόμενο προσφυγής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και εάν θα είναι μόνον για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου ή και για το δημοσιονομικό έλλειμμα , ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ ενημερώθηκε χθες από τον κ. Σιαρλή για τους σχετικούς προβληματισμούς στο Υπουργείο του.
 

“Νομίζω”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητούμε για αυτά τα ζητήματα” και ότι θα πρέπει “να αφήσουμε πρώτα και κύρια να ιδούμε κατά πόσον θα υπάρξει ανάγκη προσφυγής στον Μηχανισμό Στήριξης, ανάγκη η οποία, εάν και εφ` όσον προκύπτει, θα προκύψει για τις Τράπεζες”.

 
“Θέλω να ξεκαθαρίσω”, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία, δηλαδή το δημοσιονομικό μας έλλειμμα και το δημόσιο χρέος δεν δικαιολογούν προσφυγή σε Μηχανισμό Στήριξης και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός”.
 

Όπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι “άλλο το εάν οι συζητήσεις, οι οποίες θα διεξαχθούν σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, ενδεχομένως να ασχοληθούν και με αυτά τα ζητήματα”.
 

“Ως εκ τούτου”, πρόσθεσε, “το πρώτο, το οποίο θα περιμένουμε να ιδούμε, είναι αν θα προκύψει ανάγκη -και αυτό θα το γνωρίζουμε σύντομα κατά την άποψή μου- για προσφυγή, ενώ το δεύτερο είναι το ποιες συζητήσεις θα διεξαχθούν και γιατί θα διεξαχθούν αυτές οι συζητήσεις και με ποιον προφανή στόχο”.
 

“Θεωρώ, λοιπόν”, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, “ότι δεν χρειάζεται να λέμε πολλά λόγια αυτήν τη στιγμή, ας αφήσουμε τα πράγματα να προχωρήσουν και θα μπορέσουμε να πούμε πολύ περισσότερα όταν και εφ` όσον προκύψουν κάποια ζητήματα”.
 

Σε ερώτηση εάν το κόμμα του θεωρεί πως υπάρχει άλλη επιλογή για κάλυψη αυτού του ζητήματος  των Τραπεζών, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως, “εάν εξασφαλίζαμε, αυτήν τη στιγμή, ένα δάνειο, το οποίο θα κάλυπτε τις ανάγκες των Τραπεζών, δεν θα υπήρχε καμμία απολύτως ανάγκη προσφυγής στο Μηχανισμό Στήριξης και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός και δεν πρέπει κάποιοι να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα”.
 

“Υπάρχει δυνατότητα εξασφάλισης δανείου;” έθεσε το ερώτημα ο κ. Κυπριανού, δηλώνοντας ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, “εδώ και καιρό και ευρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες προσπάθειες”.