Stress Tests: «Αβάσιμοι πανηγυρισμοί»

{loadposition ba_textlink}

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των κυπριακών τραπεζών δεν έχουν καμιάν επίπτωση στην πραγματική οικονομία, δηλαδή οι κυπριακές τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια εκεί που δεν έδιναν και θα προχωρήσουν με τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αυτό δήλωσε στο «24h” o επιφανής οικονομολόγος Κώστας Κυαμίδης, προσθέτοντας ότι «πρώτα, πρώτα, τρεις ελληνικές και τρεις κυπριακές τράπεζες απέτυχαν τα στρες τεστ στις 31.12. 2013, παρόλο που η τράπεζα Κύπρου πέρυσι το Μόρτη μας είπε ότι έγινε δυνατή κεφαλαιοποίηση και δεν έχει πρόβλημα.»

«Η δε Ελληνική τράπεζα απέτυχε στις 31.12.2013 παρόλο που ήλθαν η Third Point και η Wargaming και ανακεφαλοποησαν. Ο δε συνεργατισμός πήρε το ποσό που είχε συμφωνηθεί δηλαδή 1.5 δις από το κράτος,» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυαμιδη «φέτος η μεν τράπεζα Κύπρου κάλυψε το κενό με το 1 δις αλλά είναι δηλωμένο και από την Τρόικα και την διεύθυνση της τράπεζας ότι τα δάνεια θα πουληθούν σε επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού, σμικραίνοντας έτσι το μέγεθος της τράπεζας σε επίπεδο που δεν θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία.»

«Άρα, αυτοί οι πανηγυρισμοί για την επιτυχία των κυπριακών τραπεζών στα τεστ αντοχής είναι αβάσιμοι διότι ήταν για το παρελθόν και όχι για το μέλλον και η επιθεώρηση των δανείων ( asset quality review) έδηξε ότι exουμε περισσότερα μη εισπραττόμενα δάνεια από ότι νομίζαμε.»

«Τα στρες τεστ δεν είναι τόσο σημαντικά, πχ στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι μεγάλες τράπεζες όπως η City Bank, HSBC USA απέτυχαν αλλά αυτές είναι δυνατές τράπεζες με προοπτικές,» μας είπε τονίζοντας ότι: “Τουλάχιστο εμείς έπρεπε να περάσουμε στα στρες τεστ 31.12 2013, άρα η κατάσταση στην πραγματική οικονομία χειροτερεύει δραστικά και γρήγορα. Δεν τα περάσαμε. Το τι κάναμε είναι ανακεφαλοποιηση 1 δις στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ ο συνεργατισμός έχει πρόβλημα διότι έπιασε τα χρήματα από το κράτος και η ελληνική χρειάζεται ανακεφαλοποιηση. Οι τρεις απέτυχαν διότι δεν έχουν προοπτικές.»

Το CNBC μεταδίδει ότι από τις 13 Ευρωπαϊκές τράπεζες οι οποίες πρέπει να συμπληρώσουν το καινό στο κεφάλαιο τους η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ τράπεζες στην Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Σλοβενία, Γάλλια, Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία χρειάζονται να βρουν κεφάλαια στις επόμενες δυο εβδομάδες. »

Στην λίστα των τραπεζών που απέτυχαν του CNBC συμπεριλαμβάνονται η Τράπεζα Κύπρου, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και η Ελληνική ενώ στην λίστα των ελληνικών τραπεζών που απέτυχαν βρίσκονται η Εθνική, η Πηραιως και η Εurobank.

Γράφει η Δήμητρα Μολυβά