Success Story: Έρικ Μοντάνιος

 

{loadposition ba_textlink}

Δεν είναι καθόλου έκπληξη που ο διακεκριμένος δικηγόρος Έρικ Μοντάνιος επιλέγηκε φέτος για το βραβείο Προσωπικότητας Κυπριακής Ναυτιλίας, το οποίο του απένεμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δεξίωση του διεθνές συνεδρίου «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015» στην Λεμεσό νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του γνωστού δικηγορικού γραφείου με παγκόσμια εμβέλεια «Μοντάνιος&Μοντάνιος», ο οποίος εργάζεται ως δικηγόρος από το 1966, αν και πολύ χαμηλών τόνων, έχει καταφέρει πολλά για την κυπριακή ναυτιλία και κατ’ επέκταση την οικονομία του νησιού μας. Με σκληρή δουλειά, απόλυτο επαγγελματισμό και απίστευτο ταλέντο για επαφές και σχέσεις εμπιστοσύνης, τόσο στο εσωτερικό όσο και ανά το παγκόσμιο, αποτελεί πρότυπο προσωπικότητας.

Η ανταπόκριση του στην ιδέα για την «ιστορία επιτυχίας» του ήταν θετική, αφού ο Έρικ είναι πάντοτε φιλικός, ευγενικός και πολύ προσιτός, παρά το κύρος και την κοινωνική του υπόσταση στην Κύπρο και το εξωτερικό.

«Αποδέχτηκα», μας είπε, «γνωρίζοντας ότι ασχολείστε για χρόνια με την κυπριακή ναυτιλία».

Δεν επιλέγουμε να ασχοληθούμε με τα επιτεύγματα του για την κυπριακή ναυτιλία και το κυπριακό νηολόγιο, διότι, με αυτά ασχολήθηκε και ανέλυσε με ακρίβεια ο κ. Ευθύμιος Φλουρεντζος, Πρόεδρος της Επιτροπής επιλογής του βραβείου Προσωπικότητας Κυπριακής Ναυτιλίας 2015 και πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών. Παραθέτουμε την ομιλία του κατά την απονομή του βραβείου στο ξενοδοχείο Αμαθούς:

«Η Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας 2015 κατά την τρίτη συνεδρία του την 28ην Αυγούστου 2015 ομόφωνα αποφάσισε όπως το βραβείο το οποίο να απονεμηθεί αυτή τη χρονιά είναι το Βραβείο Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας και όπως αυτό δοθεί στον κ. Ελευθέριο Μοντάνιο.

Ο κ. Ελευθέριος Μοντάνιος (ή Έρικ όπως είναι καλύτερα γνωστός) γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941. Το 1965 απέκτησε τον τίτλο Barrister-at-Law του MiddleTemple και το 1966 άρχισε να εργάζεται στο δικηγορικό γραφείο που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχαλάκης Μοντάνιος το 1951, με τον οποίο συνέστησε τον συνεταιρισμό Μοντάνιος & Μοντάνιος. Ο κ. Ελευθέριος Μοντάνιος είναι τώρα ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού γραφείου Μοντάνιος & Μοντάνιος ΔΕΠΕ.

Διαχρονικά ο κ. Μοντάνιος επέδειξε συνεχή και εξαιρετική προσφορά κυρίως σε δύο τομείς και ειδικά σε σχέση με την

  • Προώθηση και προβολή της Κυπριακής Εμπορικής Ναυτιλίας και
  • Ανάπτυξη (ποσοτική και ποιοτική) της Κυπριακής Εμπορικής Ναυτιλίας

όπως επίσης και σε σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που εμπίπτουν στους πιο πάνω τομείς.

Το 1967 πρωτοστάτησε με τις εισηγήσεις του στο Νηολόγο Κυπριακών Πλοίων, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και την Κεντρική Τράπεζα για την άρση των εμποδίων που εμπόδιζαν την περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής σημαίας. Ταυτόχρονα οι επίμονες ενέργειες του κ. Μοντάνιου ήταν επικεντρωμένες στην ανάπτυξη και προώθηση των προτερημάτων τα οποία η Κυπριακή σημαία προσέφερε, όπως επίσης και στην προσέλευση εγγραφής πλοίων στο Κυπριακό Νηολόγιο, πράγμα που οδήγησε στη γρήγορη ανάπτυξη του Κυπριακού Νηολογίου.

Ειδικά, κατόπιν εισήγησης του κ. Μοντάνιου, έγινε αποδεχτό ότι ένα πλοίο μπορούσε να νηολογηθεί προσωρινά στο Κυπριακό Νηολόγιο μέσω Κυπριακού Προξενείου στο εξωτερικό, χωρίς την προϋπόθεση όπως το πλοίο βρίσκεται κατά το χρόνο εκείνο στο λιμάνι όπου το Προξενείο είχε την έδρα του. Περαιτέρω, μέσω των ενεργειών του, η Κεντρική Τράπεζα τροποποίησε την πολιτική της και συμφώνησε να παρέχει άδεια ελέγχου συναλλάγματος σε μη κατοίκους Κύπρου να κατέχουν πέραν του 49% του μετοχικού κεφαλαίου Κυπριακών πλοιοκτητικών εταιρειών, όπως επίσης και να παρέχει άδεια να δίδονται δάνεια σε τέτοιες εταιρείες από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, ο κ. Μοντάνιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο να πεισθούν ξένες τράπεζες (κυρίως Αμερικανικές) που δανειοδοτούσαν πλοία να εμπιστευθούν και να αποδεχθούν την εξασφάλιση που παρέχεται σε ενυπόθηκους δανειστές από υποθήκες πάνω σε πλοία γραμμένα στο (μέχρι τότε άγνωστο) Νηολόγιο Κυπριακών Πλοίων.

Σαν αποτέλεσμα, ενώ το 1966 γράφτηκαν στο Κυπριακό Νηολόγιο μόνο 26 πλοία, το 1967 γράφτηκαν 45, από τα οποία τα 10 μέσω του κ. Ελευθέριου Μοντάνιου. Κατά την πενταετία 1967-1971 οι αντίστοιχοι αριθμοί πλοίων που γράφτηκαν στο Κυπριακό Νηολόγιο ήταν 372, από τα οποία 20 γράφτηκαν μέσω του κ. Μοντάνιου (δηλαδή ο κ. Μοντάνιος συνεισέφερε να εγγραφούν 18% του συνολικού αριθμού των πλοίων που γράφτηκαν).

Οι προσπάθειες του για ανάπτυξη της Κυπριακής Εμπορικής Ναυτιλίας συνεχίστηκαν με την εργασία της adhoc επιτροπής Ναυτοδικηγόρων που συστάθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 70. Ο κ. Μοντάνιος, ως αφοσιωμένος υποστηρικτής της Κυπριακής σημαίας, συνέχισε τις ατέλειωτες προσπάθειες του από τη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Ναυτιλίας του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και στη συνέχεια από τη θέση του Προέδρου της εν λόγω Επιτροπής μέχρι τον Φεβρουάριο του 2009.

Πρόσφατα, συνέβαλε στην εγκαθίδρυση στην Κύπρο αριθμού πλοιοδιαχειριστριών εταιρειών, σε δύο από τις οποίες είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Με βάση τα πιο πάνω επιτεύγματα και συνεισφορά της πιο πάνω σημαντικής προσωπικότητας της Κυπριακής Εμπορικής Ναυτιλίας, όπως επίσης και την αφοσίωση και υποστήριξη της στη Ναυτιλία όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της Επιτροπής Επιλογής ομόφωνα αποφάσισαν να απονείμουν το βραβείο Προσωπικότητας της Κυπριακής Ναυτιλίας 2015 στον κ. Ελευθέριο Μοντάνιο».

Γιατί τόσο πάθος με την κυπριακή ναυτιλία; ρωτήσαμε τον Έρικ.

«Διότι με την αύξηση των πλοίων που γράφονται στην κυπριακή σημαία, το σύμβολο μας βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και η μικρή Κύπρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία», ήταν η απλή απάντηση του.

Μας απεκάλυψε ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι «η αφοσίωση στο στόχο, η σκληρή δουλειά, καθώς και η εμπιστοσύνη στην Θεϊκή πρόνοια».

Και αυτό προκύπτει από την τραυματική εμπειρία της οικογένειας Μοντάνιου, η οποία κατάγεται από την κατεχομένη πόλη του Ευαγόρα, και η οποία βίωσε την τραγωδία της προσφυγιάς και τον κρίσιμο τραυματισμό του Ακι Μοντάνιου, κατά την δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις μάχες της περιοχής των κεντρικών φυλακών το 1974.

Η οικογένεια ξανάξεκίνησε από το μηδέν αποφασισμένη όμως να ορθοποδήσει.

«Ο στόχος μου», πρόσθεσε, «ήταν από ανέκαθεν να φανώ χρήσιμος στην κοινωνία και να συμβάλω στην ανάπτυξη του τόπου».

 Στην αντιφώνηση του μετά την απονομή του βραβείου, ο Έρικ εξέφρασε την επιθυμία να μοιραστεί την τιμή του βραβείου με τους δυο αδελφούς του Άκι και Αδάμο.

«Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή για μένα να μου απονέμεται αυτό το Βραβείο. Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σ’ εσάς κ. Πρόεδρε για την επίδοση του Βραβείου, στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Επιλογής για την ομόφωνη απόφαση τους, όπως επίσης και στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο ο οποίος υπέβαλε την υποψηφιότητα μου, και στον κ. Νικόλαο Τσάκο ο οποίος την υποστήριξε. Επιθυμώ να μοιραστώ την τιμή αυτού του Βραβείου με τους αδελφούς μου Άκι και Αδάμο. Μετά την έλευση τους στο δικηγορικό γραφείο, του Άκι το 1972 και του Αδάμου το 1979, τα επιτεύγματα για τα οποία μου απονέμεται το Βραβείο ήταν κοινή προσπάθεια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους άλλους συνεταίρους και συνεργάτες μου για την εργασία τους για επίτευξη των ιδίων στόχων. Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στη σύζυγο μου Ιωάννα για την κατανόηση και υποστήριξη της στην εργασία μου. Τελειώνω εκφράζοντας την βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους αείμνηστους γονείς μου και εις τον Δημιουργό των πάντων, τον Θεό».

Στις ελεύθερες του ώρες, που είναι πολύ λίγες, ο Έρικ περπατά, κολυμπά στην θάλασσα της ελεύθερης ανατολικής ακτής της Κύπρου, αφού είναι από την Αμμόχωστο, ακούει κλασσική μουσική και όπερα με σκοπό να καλλιεργεί την πνευματική και θρησκευτική του ανάπτυξη.

«Η φιλοσοφία μου στην ζωή είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίσει τον Δημιουργό του, να τον εμπιστεύεται και να προσπαθεί να γίνει ένα με αυτόν και με όλους τους άλλους ανθρώπους», ανέφερε καταλήγοντας.

* Διαβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” εδώ!