Success story: Χριστάκης Λεωνίδου

{loadposition ba_textlink}

Ο συνιδιοκτήτης των γνωστών επιτυχημένων εστιατόριων της πρωτεύουσας, «Προσήλιο», «Ευωχία», «Εστιάδες» και «Ναβαρίνο», Χριστακης Λεωνιδίου, τονίζει ότι για να πετύχει μια επιχείρηση δεν πρέπει ένας επιχειρηματίας να θεωρεί ότι κάνει θυσίες στην ζωή του, αλλά η επιχείρηση του να είναι η ζωή του και κάτι που να απολαμβάνει χωρίς όρια.

Ήταν αναπόφευκτο

Τον συναντήσαμε στο «Προσήλιο» στην Έγκωμη, όπου με κάθε ευγένεια μας εξήγησε ότι γι’ αυτόν και τον αδελφό και συνέταιρο του Άκη , ο χώρος της εστίασης σαν εργασία ήταν κάτι το αναπόφευκτο, αφού ήταν η ασχολία των γονιών τους, από τότε που μπορούν να θυμηθούν σαν μικρά παιδιά, περίπου γύρω στο 1960.

Τέσσερα επιτυχημένα εστιατόρια

Μετά τις σπουδές του στα ξενοδοχειακά στο Foxton στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Χριστάκης μαζί με τον Άκη δημιούργησαν την εταιρεία που σήμερα περηφανεύεται για τέσσερα επιτυχημένα εστιατόρια που προσφέρουν άριστη ποιότητα σε απόλυτα προσιτές τιμές ( 11.90 ευρώ το άτομο για μπουφέ διεθνούς κουζίνας το βράδυ και μεσογειακή κυπριακή κουζίνα τα μεσημέρια), το κάθε ένα με την δική του ταυτότητα και προσωπικότητα.

Το μυστικό

«Το μυστικό της επιτυχίας» μας είπε, «είναι σκληρή δουλειά, να προσφέρεις απόλυτη ποιότητα στους πελάτες και σταθερότητα στις υπηρεσίες σου, στο προσωπικό και στο τι προφέρεις».

Δεν θεωρεί ότι κάνει θυσίες

Για τον Χριστακη δεν υπάρχουν σήμερα ωράρια εργασίας και παραδέχεται ότι η οικογένεια του και τα παιδιά του συμβιβάζονται μαζί με την πορεία της εργασίας του, χωρίς ο ίδιος να θεωρεί ότι κάνει θυσίες στην προσωπική του ζωή για χάριν της επιχείρησης.

«Για έναν επιτυχημένο επιχειρηματία δεν θεωρώ ότι υπάρχουν θυσίες, αλλά το να δουλεύεις δυο φορές full time, είναι κάτι το πολύ φυσιολογικό, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό ότι για να επιτύχεις πρέπει να απολαμβάνεις την δουλειά σου. Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό στην ζωή μας να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και η εργασία μας είναι κάτι που μας παίρνει πολλή χρόνο από την ζωή μας» μάς είπε χαμογελώντας.

60 άτομα προσωπικό

Εργοδοτώντας γύρω στα 60 άτομα προσωπικό ο Χριστακης παραδέχεται χωρίς ενδοιασμούς ότι «υπάρχουν πολλά ταλέντα στον χώρο και το μυστικό είναι να ξέρεις να τους επιλέγεις για να μπορείς να στηριχτείς σε αυτούς».

Το άμεσο μέλλον

«Η φιλοδοξία σας; Τι γίνεται από εδώ και μπρος;» τον ρωτήσαμε, για να μας απαντήσει ως ακολούθως: «Δεν υπάρχουν σχέδια αυτήν την στιγμή για περαιτέρω επέκταση και αυτό επιβάλλει η οικονομική κρίση. Εστιάζουμε την προσοχή μας στο να κρατηθούμε, αφού λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης και της οικονομίας γενικότερα, αλλά και των πελατών μας, αναγκαστήκαμε να μειώσουμε τις τιμές μας κατά 30%, αλλά ταυτόχρονα συνεχίζοντας να προσφέρουμε υψηλή ποιότητα και φρέσκα προϊόντα» μας δήλωσε.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα σημερινά δεδομένα, είπε: «Όπως κάθε κλάδος της οικονομίας, έτσι και ο κλάδος της εστίασης αντιμετωπίζει καίρια προβλήματα με τον κύριο να είναι η έλλειψη διευκολύνσεων από τις τράπεζες και τους επιχειρηματίες να αναγκάζονται να πληρώνουν προμηθευτές σε ρευστό χωρίς πίστωση και πολλές φορές να αντιμετωπίζουν ασυνέπεια από κάποιους από τους χρεώστες τους και αυτό να δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία μιας επιχείρησης αφού όλα είναι μια αλυσίδα».

«Πάντοτε ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα στους πελάτες μας με φρέσκα προϊόντα, καθώς και άψογη εξυπηρέτηση» μας είπε.

Ο Χριστάκης Λεωνίδου μας εξήγησε ότι το «Ευωχία» είναι καθημερινό εστιατόριο, όπου αποφεύγονται οι εκδηλώσεις και εξυπηρετεί με μπουφέ, οι «Εστιάδες» είναι, επίσης, καθημερινό εστιατόριο το οποίο προσφέρεται για εκδηλώσεις, το «Ναβαρίνο» είναι καθαρά χώρος εκδηλώσεων και το «Προσήλιο» συνδυάζει εστιατόριο, χώρο εκδηλώσεων στο πάνω μέρος και αυλή.

«Χωρίς στρατηγική…»

«Το να απολαμβάνεις την εργασία σου είναι το ‘άλφα’ και το ‘ωμέγα’ στην ζωή» μας δήλωσε κλείνοντας την συνέντευξη μας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η αβεβαιότητα είναι το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας σήμερα, χωρίς να υπάρχει κάποια σταθερή στρατηγική από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να μπορεί ο επιχειρηματίας στην Κύπρο, ακόμα και ο απλός πολίτης, να προγραμματίσει».

Success Moments:

  •  1980  άνοιγμα του εστιατορίου Ναβαρίνο
  •  1994 άνοιγμα του εστιατορίου Εστιάδες
  •  1997 Άνοιγμα εστιατορίου Ευωχία
  •  2003 Άνοιγμα εστιατορίου Προσήλιο

 

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!