Tο Συμβούλιο Κρατών Μελών επιβεβαίωσε τη συμφωνία με ΕΚ για το θέμα αποσπασμένων εργαζομένων

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των Κρατών Μελών της ΕΕ (COREPER) ενέκριναν σήμερα το συμβιβαστικό κείμενο που διαπραγματεύθηκε το Συμβούλιο και η Προεδρία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση εργαζομένων. Η τελική έγκριση της οδηγίας θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις ψηφιστεί η νομοθεσία στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη βουλγαρική Προεδρία, σκοπός της αναθεωρημένης οδηγίας είναι να διευκολύνει τη διακρατική παροχή υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα δίκαιο ανταγωνισμό και σεβασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων που απασχολούνται σε ένα κράτος μέλος και αποστέλλονται για προσωρινή εργασία σε άλλο από τον εργοδότη τους (αποσπασμένοι εργαζόμενοι).

Ειδικότερα, η οδηγία αποσκοπεί στη διασφάλιση δίκαιων αμοιβών και ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των ταχυδρομείων και των τοπικών εταιρειών στη χώρα υποδοχής, διατηρώντας ταυτόχρονα την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, η νέα οδηγία προβλέπει ότι από την 1η ημέρα της απόσπασης, οι αποσπασμένοι εργαζόμενοι να επωφελούνται από τους ίδιους κανόνες σχετικά με τις αμοιβές με τους τοπικούς εργαζόμενους του κράτους μέλους υποδοχής.

Εισάγεται επιπλέον η έννοια της μακροπρόθεσμης απόσπασης. Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει τοποθετηθεί μακροπρόθεσμα μετά από 12 μήνες (με δυνατότητα παράτασης 6 μηνών). Μετά την περίοδο αυτή, ο αποσπασμένος εργαζόμενος θα υπόκειται σε όλες σχεδόν τις πτυχές του εργατικού δικαίου της χώρας υποδοχής.

Ο αριθμός των δυνητικών συλλογικών συμβάσεων που ισχύουν στα κράτη μέλη που διαθέτουν σύστημα δήλωσης συλλογικών συμβάσεων ή διαιτητικών αποφάσεων γενικής εφαρμογής αυξάνεται. Οι συλλογικές συμβάσεις μπορούν να εφαρμοστούν στους αποσπασμένους εργαζόμενους όχι μόνο στον τομέα των κατασκευών, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής, αλλά σε όλους τους κλάδους και τους κλάδους.

Οι οργανισμοί προσωρινής απασχόλησης πρέπει να εγγυώνται στους αποσπασμένους εργαζομένους τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους προσωρινά απασχολούμενους στο κράτος μέλος όπου πραγματοποιείται η εργασία. Τέλος για τον τομέα των διεθνών οδικών μεταφορών, οι κανόνες θα καθοριστούν στην επικείμενη τομεακή νομοθεσία. Η προθεσμία μεταφοράς και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης θα είναι δύο έτη μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ