Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος για νεαρούς κρατούμενους παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Όπως εξήγησε στην ομιλία της η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους το έργο άρχισε 1η Δεκεμβρίου το 2014 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, 2016 με στόχο να υποστηρίξει την κοινωνική επανένταξη και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων, μέσω της ανάπτυξης ενός αναπτυξιακού εκπαιδευτικού μοντέλου, το οποίο θα είναι εφαρμόσιμο σε ομάδες ατόμων οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι νεαροί παραβάτες.

Παρουσιάζοντας το έργο η κ. Αριστοτέλους τόνισε ότι η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών επιδιώκει τη συμμετοχή του προσωπικού και των κρατουμένων σε όσα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα είναι δυνατό, αφού συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, αναπτύσσουν τις αξίες της συνεργασίας και αλληλεγγύης, προωθούν την ισότητα και τη διαφορετικότητα, καθώς και την αποδοχή της ύπαρξης του άλλου, και κατ’ επέκταση της ομαλής και πολιτισμένης συνύπαρξης μεταξύ τους, αποκομίζοντας παράλληλα και προσωπικές εμπειρίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Θεωρούμε ότι είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά ευρωπαϊκά έργα στο οποίο συμμετείχαμε ως Τμήμα τόσο με το προσωπικό του Τμήματος όσο και με τους νεαρούς κρατούμενους στην Κύπρο και αποφυλακισθέντες νεαρούς στο εξωτερικό» σημείωσε εξηγώντας ότι το πρόγραμμα στηριζόταν σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος αφορούσε νέα καινοτόμα προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικές μεθόδους, και ανάπτυξη των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Ο δεύτερος πυλώνας αφορούσε στην επιχειρηματική εκπαίδευση – εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα και ο τρίτος και τελευταίος στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους το πρόγραμμα επιδιώκει ποιότητα στη ζωή και κοινωνική επανένταξη των νέων μέσω της απασχολησιμότητας, ενισχύοντας και προωθώντας τη σύνδεση μεταξύ της απασχόλησης και της μάθησης, την καινοτομία και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των εταίρων του έργου.

Στα πλαίσια του εν λόγω ευρωπαϊκού έργου, το Τμήμα Κεντρικών Φυλακών με τον εταίρο του προγράμματος στην Κύπρο Eurosuccess Conslulting στην αξιολόγηση αναγκών των κρατουμένων μέσω ερωτηματολογίων.

Ακολούθως δυο δεσμοφύλακες μετέβηκαν για εκπαίδευση στην Σκωτία μαζί με άλλους εταίρους του έργου με σκοπό την εκμάθηση μεθόδων και πρακτικών επικοινωνίας περιθωριοποιημένων ατόμων νεαρής ηλικίας.

Μετά την επιστροφή οι δεσμοφύλακες διοργάνωσαν 2ήμερη εκπαίδευση σε 15 συναδέλφους τους έτσι ώστε να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στα πλαίσια του εν λόγω έργου.

Στη συνέχεια όλοι οι εταίροι του έργου από Ηνωμένο Βασίλειο – Σκωτία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία, φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο τον Απρίλιο του 2016 και επισκέφτηκαν τις Κεντρικές Φυλακές όπου συζήτησαν με τη Διεύθυνση του Τμήματος, όσον αφορά στο μοντέλο διοίκησης και το κυπριακό σωφρονιστικό σύστημα.
Την ίδια περίοδο δυο μέλη του προσωπικού του Τμήματος Κεντρικών Φυλακών συμμετείχαν στη διακρατική συνάντηση του έργου στις 14 και 15 Απριλίου 2016.

Τέλος η φάση του προγράμματος που ήταν και η καινοτομία του εν λόγω έργου σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ήταν η συμμετοχή πρόσφατα αποφυλακισθέντων νεαρών. Συγκεκριμένα δύο πρώην νεαροί κρατούμενοι μαζί με ένα δεσμοφύλακα μετέβησαν στην Ισπανία (Βαρκελώνη) από τις 16/05/2016 – 20/05/2016 όπου είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε διάφορα θέματα τα οποία είχαν να κάνουν με την αγορά εργασίας.

«Για μας η κοινή συμμετοχή νεαρών αποφυλακισθέντων με το προσωπικό στο εξωτερικό ακόμα και η παρουσία τους εδώ μαζί μας σήμερα αποτελεί απόδειξη ότι εργαζόμαστε προς την ορθή κατεύθυνση και ότι η επένδυση στην εκπαίδευση, και οι νέες μέθοδοι διοίκησης για εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος, επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα, αλλάζοντας τις νοοτροπίες και αφήνοντας πίσω τις αναχρονιστικές καταστάσεις που κρατούσαν το Τμήμα στάσιμο και υποανάπτυκτο» τόνισε στο δικό του χαιρετισμό ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως προωθεί κάθε προσπάθεια και κάθε έργο το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων, και κυρίως όταν αυτό έχει να κάνει με την υιοθέτηση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού μοντέλου που θα ενδυναμώνει τα άτομα που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, περιλαμβανομένων των νεαρών παραβατών.

Σημείωσε επίσης ότι οι νεαροί παραβάτες είναι στο επίκεντρο της σωφρονιστικής πολιτικής και στα πλαίσια της προσπάθειας για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή μετά την αποφυλάκιση, λειτουργούν εξειδικευμένα Σωφρονιστικά Προγράμματα Νεαρών Παραβατών μέχρι 25 ετών, με στόχο την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη, την αποκατάσταση των ψυχοκοινωνικών χαρακτηριστικών παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς και την ανάπτυξη σωφρονιστικής κουλτούρας, μέσα από την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης, τη διαχείριση θυμού και τον έλεγχο της παρορμητικότητας.

Όπως εξήγησε ο Ιωνάς Νικολάου όλα αυτά τα προγράμματα, όπως και έργο που παρουσιάζεται σήμερα, εντάσσονται στα πλαίσια της αποφασιστικότητας της Διεύθυνσης των Φυλακών και του Υπουργείου να αλλάξουν την αρνητική εικόνα που για χρόνια είχαν οι Φυλακές και να οικοδομήσουν σταδιακά και μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση ένα σωφρονιστικό ίδρυμα εκ νέου.

«Ένα ίδρυμα το οποίο σήμερα σέβεται τον κάθε κρατούμενο, αναγνωρίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματά του και του παρέχει δυνατότητες για άθληση, ψυχαγωγία, προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη» όπως σημείωσε.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ακόμη ότι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των κρατουμένων ως προς την δημιουργική χρήση του προσωπικού τους χρόνου μέσα στη φυλακή, ενισχύει την προσωπική τους ανάπτυξη αλλά και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ελαχιστοποιώντας τα κρούσματα αντικοινωνικών συμπεριφορών λόγω του εγκλεισμού.

Τόνισε παράλληλα πως «πέραν, όμως, από όλα αυτά που γίνονται εντός των φυλακών, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε τι γίνεται και έξω από τις φυλακές» εξηγώντας ότι η σωστή προετοιμασία που γίνεται στις φυλακές, δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που θα βρεθεί εκτός, να μπορεί να διεκδικήσει μια δεύτερη ευκαιρία, τη χρυσή ενδεχομένως ευκαιρία για τον ίδιο στη δική του ζωή.

Και υπέδειξε ότι για να πετύχει αυτός ο στόχος, πρέπει να εγκαταλειφθούν οι νοοτροπίες και η κουλτούρα της περιθωριοποίησης που έχουν κάποιοι, όλα αυτά τα χρόνια.

«Τα άτομα αυτά δικαιούνται τη δεύτερη ευκαιρία που δικαιούται ο καθένας μας. Και οφείλουμε όλοι να τους την δίνουμε, γιατί υπάρχουν παιδιά που πραγματικά θέλουν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, να αξιοποιήσουν αυτά τα προγράμματα, να εργαστούν και να επανενταχθούν στην κοινωνία» τόνισε.

Εταίρος του προγράμματος στην Κύπρο ήταν ο συμβουλευτικός όμιλος Eurosuccess Consulting. Το έργο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Erasmus+.

Πηγή: ΚΥΠΕ