Τα συμπληρώματα διατροφής στο μικροσκόπιο της Βουλής

{loadposition ba_textlink}

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία η Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε ότι «παρουσιάστηκαν οι νέοι κανονισμοί που προτείνει το Υπουργείο Υγείας, ακούστηκαν αρκετές ανησυχίες τόσο από τους συνάδελφους Βουλευτές όσο και από εκπροσώπους διαφόρων φορέων, δεν δόθηκαν οι απαντήσεις από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες διότι συμπληρώθηκε ο χρόνος και ανέλαβαν να μας υποβάλουν τα σημειώματα και να επανέλθουν με απαντήσεις στις ερωτήσεις σε δύο εβδομάδες».

Πρόσθεσε ότι σε δύο εβδομάδες «θα μπορούμε να τοποθετηθούμε με περισσότερη σαφήνεια και ακρίβεια για τους συγκεκριμένους κανονισμούς έχοντας πάρει και τις απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο όσον αφορά τις ανησυχίες που σήμερα εκφράστηκαν».

Κληθείσα να πει αν σήμερα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τα συμπληρώματα διατροφής, η κ. Κυριακίδου διευκρίνισε ότι «υπάρχουν και έλεγχοι και συγκεκριμένοι κανονισμοί». Υπάρχει, πρόσθεσε, «μια εισήγηση για αλλαγή αυτών των κανονισμών από το Υπουργείο Υγείας». Εμείς, είπε, «περιμένουμε να μας ενημερώσουν ποιες αλλαγές είναι εναρμονιστικές και αν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε χαλαρώσεις γιατί αυτό πρέπει να γίνει».

Σε ερώτηση για την επικινδυνότητα των συμπληρωμάτων διατροφής, ανέφερε ότι «τα συμπληρώματα διατροφής όπως και οτιδήποτε χρησιμοποιούμε ως πολίτες, πρέπει να γνωρίζουμε καλά τι καταναλώνουμε, το ξέρετε». Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «έχει σημασία σε κάθε κράτος να υπάρχει και σωστή πληροφόρηση και σωστή ενημέρωση του καταναλωτή και να υπάρχει και ένας ικανοποιητικός έλεγχος». Πολλές φορές ακούμε τον όρο συμπληρώματα διατροφής και θεωρούμε ότι είναι εντελώς ακίνδυνα γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχουν κανονισμοί που να διέπουν τον έλεγχο, την ενημέρωση και την πληροφόρηση.

Υπενθύμισε ότι σήμερα παραγγέλλονται και πάρα πολλά σκευάσματα μέσα από το διαδίκτυο. Γι’ αυτό ένα μεγάλο κομμάτι αφορά την ενημέρωση, είπε.

«Μεγάλη έκπληξη» για την προσπάθεια, όπως είπε, της Κυβέρνησης να χαλαρώσει το θέμα διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής στην κυπριακή αγορά, εξέφρασε η Βουλευτής του ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε δικές της δηλώσεις. Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ύψιστο θέμα ασφάλειας του κοινού διότι πρέπει να ελέγχονται ακόμα και σε επίπεδο συμπληρωμάτων οι ποσότητες που λαμβάνει ο οποιοσδήποτε».

Είπε ότι «δεν έπεισε ούτε η Νομική Υπηρεσία, διότι δεν πρόκειται για οδηγία», προσθέτοντας ότι «έχουμε δικαίωμα στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας να έχουμε αυτές τις δικλείδες ασφαλείας».

«Τολμώ να πω ότι είναι τεράστια τα συμφέροντα που παίζονται γύρω από το θέμα συμπληρώματα διατροφής και θεωρούμε ότι σε αυτό το θέμα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έπρεπε να προβάλλουν αντιστάσεις, αντιστάσεις που προέβαλλαν όλες οι οργανώσεις που έχουν άμεσο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα, ο Σύνδεσμος Φαρμακοποιών, οι διατροφολόγοι και οι συνάδελφοί μου Βουλευτές στην πλειοψηφία τους, αν όχι όλοι», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Πάνω από τα συμφέροντα οποιωνδήποτε ιδιωτών, πρόσθεσε, «να τίθεται το συμφέρον του πολίτη», λέγοντας επίσης ότι και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού είχε έντονη τοποθέτηση εναντίον των κανονισμών.

«Για ακόμα μια φορά φαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έφερε τους κανονισμούς για τα συμπληρώματα διατροφής και δεν έγινε διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς με αποτέλεσμα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, εκτός από τους εισαγωγείς αυτών των σκευασμάτων, να είναι εναντίον της τροποποίησης αυτών των κανονισμών, οι οποίοι να παραδεχθούμε, όμως, ότι γίνονται κατόπιν ευρωπαϊκής οδηγίας», είπε στις δηλώσεις της η Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα.

Θεωρούμε, πρόσθεσε, «πως το ό,τι απλουστεύεται η διαδικασία εισαγωγής αυτών των σκευασμάτων δημιουργεί τεράστια προβλήματα και κρίναμε ότι το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να συνδιαλλαγεί με τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε τουλάχιστον να έχουμε κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες».

Μπορεί σε άλλες χώρες να κυκλοφορούν ελεύθερα αλλά η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή χώρα, είπε η κ. Μαυρονικόλα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά γυμναστήρια που λειτουργούν χωρίς κανόνες λειτουργίας και πουλούν τέτοια σκευάσματα. Αναφέρθηκε και στην κουλτούρα των Κυπρίων η οποία είναι διαφορετική. Πολλές φορές ότι παίρνει ο γείτονάς μας τα χρησιμοποιούμε και εμείς, ανέφερε.

Είπε επίσης ότι «επιτέλους θα πρέπει να έχουμε όπως άλλες χώρες της Ευρώπης ανεξάρτητη Αρχή Ασφάλειας Φαρμάκων».

Πηγή: ΚΥΠΕ