Θετικό το Ισραήλ για προμήθεια ΦΑ στην Κύπρο

 

Αν οι διεργασίες για την προμήθεια προς την Κύπρο μικρής ποσότητας φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο αρχές του 2015 και σε χαμηλότερες τιμές, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις του για την επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας για το φυσικό αέριο στο Ισραήλ, επεσήμανε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει καταφατικά εάν θα έχουμε τελικά το φυσικό αέριο από Ισραήλ, αφού πρέπει πρώτα να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται.

Όπως είπε, η επίσκεψη της Ομάδας Εργασίας στο Ισραήλ, που αποτελείτο από το Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας, τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ και εκπροσώπους της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, «είχε πολύ ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις».

Αρχικά, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε τη θετική προσέγγιση που υπάρχει από πλευράς Ισραήλ για την προμήθεια προς την Κύπρο μικρής ποσότητας φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, που κυμαίνεται από 0,5 με 0,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και αντιστοιχεί στο ένα εικοστό πέμπτο των αναγκών του Ισραήλ. Σημείωσε δε ότι αυτή η θετική προσέγγιση είχε διαπιστωθεί και σε πολιτικό επίπεδο κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ τον περασμένο Ιούνιο και τις συναντήσεις που είχε τόσο με τον Ισραηλινό ομόλογο του κ. Λαντάου, όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Ο στόχος των Ομάδων Εργασίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Εμπορίου, δεν ήταν να υπάρξει συμφωνία επί όλων των ζητημάτων από την πρώτη συνάντηση, αλλά να τεθούν επί τάπητος η τεχνολογία και η μορφή εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Το ισραηλινό φυσικό αέριο, επεσήμανε, θα διατίθεται σε φυσική μορφή, γι’ αυτό και συζητείται ως ένα ενδεχόμενο η έλευση του στην Κύπρο με την τεχνολογία της θαλάσσιας μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης εξήγησε ότι πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, γι’ αυτό και η Ομάδα Εργασίας έχει δεσμευτεί στις επόμενες δέκα ημέρες να αποστείλει στους Ισραηλινούς σχετική μελέτη για το θέμα, όπως το έχουν ζητήσει. «Στη συνέχεια θα υπάρχουν συζητήσεις ώστε σε μια νέα συνάντηση, που θα γίνει περί τα τέλη Οκτωβρίου, να διαπιστωθεί πόσο εφικτή και λιγότερο δαπανηρή είναι η τεχνική υλοποίηση αυτής της λύσης», πρόσθεσε.

Ως δεύτερο ενδεχόμενο που έθεσε η ισραηλινή πλευρά στο τραπέζι, επισήμανε ο Υπουργός Εμπορίου, είναι η έλευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Εξήγησε ότι η πρότασή τους αφορά στη συνεργασία μας στα πλαίσια της πλωτής μονάδας αποϋγροποίησης που το Ισραήλ θα εγκαταστήσει για εισαγωγή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή προς άμεση κάλυψη των δικών του αναγκών.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε, επίσης, ότι η προσπάθεια είναι να έχουμε φυσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, εξηγώντας ότι «αν όλες αυτές οι διεργασίες ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε θα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο αρχές του 2015 και για ένα χρονικό πλαίσιο 3 – 5 χρόνων που θα μας επιτρέψει να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές».

O Υπουργός Εμπορίου ξεκαθάρισε ότι δεν είναι σήμερα σε θέση να απαντήσει καταφατικά εάν θα έχουμε τελικά το φυσικό αέριο από Ισραήλ, αφού πρέπει πρώτα να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται.

Κληθείς να αναφέρει αν έχει αποκλειστεί πλέον το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε, κατά τις συναντήσεις του στο Ισραήλ τον Ιούνιο, είχε θέσει ως θέματα προς συζήτηση τόσο την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ ως ενδιάμεση λύση, όσο και τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα υποδομών.

Για το δεύτερο αυτό θέμα, είπε, απέστειλε τον περασμένο Ιούλιο σχετικές επιστολές στον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ κ. Λαντάου και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών της Ελλάδας κ. Λιβιεράτο. Στις επιστολές αυτές, εξήγησε, εισηγείται την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, για την εξέταση, σε πρώτο στάδιο, των προτάσεων για τρία έργα που ήδη κατέθεσε η Κύπρος για συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.

Η πρώτη πρόταση, σημείωσε, αφορά στην εγκατάσταση υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, ενώ η δεύτερη, ως εναλλακτική της πρώτης, αφορά στη δημιουργία του Διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της χρήσης του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου που θα βρίσκεται στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε, θα μεταφέρεται στην Κύπρο φυσικό αέριο από τα κυπριακά και τα ισραηλινά κοιτάσματα μέσω υποθαλάσσιων αγωγών για σκοπούς υγροποίησης, και στη συνέχεια, με πλοία το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Κύπρο θα μεταφέρεται στην Ελλάδα για αποϋγροποίηση και διοχέτευση του στην Ευρωπαϊκή αγορά. Η τρίτη πρόταση, είπε ο κ. Συλικιώτης, βασίζεται στη γνωστή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ Quantum, της ΑΗΚ και της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ και αναφέρεται στην ευρωασιατική ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω της πόντισης καλωδίων για σύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας.

Αναφερόμενος στη χρησιμοποίηση του λιμένα της Λεμεσού για την επισκευή και συντήρηση πλατφόρμων εξόρυξης φυσικού αερίου, ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως και αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό ότι η Κύπρος έχει τόσο την αναγκαία γεωγραφική θέση όσο την αναγκαία υποδομή για να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο ενέργειας.

Ερωτηθείς, αν το Υπουργείο Εμπορίου έχει καθορίσει ανώτατη τιμή για την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η προσπάθεια είναι το φυσικό αέριο να αγοραστεί από την ΑΗΚ είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας είτε μέσω συμφωνίας της ΑΗΚ και της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Ισραήλ. Ξεκαθάρισε όμως ότι είναι πρόωρο να μιλάμε σήμερα για την τιμή, αφού πρέπει σε αυτή να συνυπολογιστεί και το κόστος μεταφοράς, που αφορά στις υποδομές για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Η δική μας πλευρά, κατέληξε, ζήτησε το θέμα να εξεταστεί τόσο υπό τη μορφή αγοράς από την ΑΗΚ όσο και υπό τη μορφή δανεισμού για να το επιστρέψουμε από τα δικά μας αποθέματα στο μέλλον.