Τι δείχνουν οι αριθμοί και ποια είναι η πραγματικότητα για Νίκο Τορναρίτη

Προσοχή από παραπλανητικές δημοσκοπήσεις

Tης Αλεξίας Καφετζή

Είναι σύνηθες σε προεκλογικές περιόδους τα ΜΜΕ να προχωρούν σε δημοσκοπήσεις  οι οποίες παρουσιάζονται ανάλογα με τις επιθυμίες αυτών που τις παρήγγειλαν και οι οποίοι φυσικά δεν αποκαλύπτονται. Οι συμφωνίες  γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες , με αποτέλεσμα όσοι ενημερώνονται γι’ αυτές να μην γνωρίζουν ποιος τις έχει παραγγείλει και ποιο είναι το αποτέλεσμα το οποίο επιθυμεί ο παραγγέλλων , να εμφανισθεί.

Άλλες φορές πάλι το αποτέλεσμα κατασκευάζεται από το ίδιο το ΜΜΕ αναλόγως δικών του σκοπών. Για παράδειγμα δημοσκοπήσεις γίνονται με μικρή συμμετοχή ερωτώμενων, ή σε στοχευμένες ομάδες πολιτών.

Με αυτό τον τρόπο το αποτέλεσμα δίνει τους αριθμούς που το κόμμα ή ο υποψήφιος που παράγγειλε τη δημοσκόπηση,  να δημιουργεί θετικό κλίμα υπέρ του και αρνητικό για τους συνυποψηφίους του.

Η πιο πάνω περίπτωση χρησιμοποιήθηκε και για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές σε δημοσκοπήσεις οι οποίες παρουσιάσθηκαν πρόσφατα για τους υποψήφιους δημάρχους. Για παράδειγμα στη Λευκωσία ο υποψήφιος Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει πολύ μικρό ποσοστό έναντι του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, ενώ όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις  αμφισβητούν χωρίς δεύτερη σκέψη το αποτέλεσμα αυτό.

Μια τρανή απόδειξη για το παραπλανητικό αποτέλεσμα αποτελεί και το γεγονός ότι στη διάρκεια της παρουσίασης μιας δημοσκόπησης δεν τονίσθηκε καθόλου το ποσοστό συσπείρωσης κάθε κόμματος. Ενώ δηλαδή το ΑΚΕΛ βρίσκεται στο αποκορύφωμα της συσπείρωσης, στον ΔΗΣΥ αλλά και σε άλλα κόμματα είναι πολύ μικρότερο σε σύγκριση με αυτό του ΑΚΕΛ. Η  επισήμανση με εμφαντικό τρόπο  του ποσοστού συσπείρωσης δημιουργεί μη ξεκάθαρη εικόνα με αποτέλεσμα να φαίνεται πως η διαφορά  είναι μεγάλη μεταξύ των υποψηφίων.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που οι ψηφοφόροι πρέπει να μελετούν και όχι απλώς να διαβάζουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ώστε να έχουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη εικόνα. Εξάλλου  αυτός που θα μιλήσει τελευταίος είναι η ίδια η κάλπη.

Πάντως σύμφωνα με μετρήσεις που γίνονται από τους ίδιους τους υποψήφιους σε σχέση με την εικόνα που σχηματίζουν μετά από επισκέψεις στην κοινωνία των πολιτών, πολιτικές συγκεντρώσεις πόρρω απέχουν από τα αποτελέσματα των υποψηφίων.