Τη σημασία της συνεργασίας με Κύπρο τονίζει ο Έλληνας ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής

Το Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα κυβερνοασφάλειας, που υπεγράφη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, «θα αποτελέσει την αρχή για τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών σε θέματα κυβερνοασφάλειας με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στέλιος Ράλλης, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής του ελληνικού Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ο κ. Ράλλης επισήμανε ότι «μόνο όταν οι πολίτες εμπιστεύονται τον κυβερνοχώρο και πλοηγούνται με ασφάλεια σε αυτόν, συναλλάσσονται και επιχειρούν, οδηγώντας την οικονομία σε ανάπτυξη».

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο Τριμερές Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπεγράφη επίσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, το οποίο αφορά τον τομέα των «έξυπνων πόλεων» και των «έξυπνων σπιτιών».

Υπογραμμίζοντας το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής ως προνομιακού πεδίου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, ο κ. Ράλλης επισήμανε ότι «οι διμερείς συνεργασίες μεταξύ των χωρών μας, αλλά και η τριμερής με το Ισραήλ, δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο για να έρθουμε σε επαφή, να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δούμε εκείνους τους τομείς της πολιτικής που μπορούμε να συνεργαστούμε για να κάνουμε ένα βήμα για την συν-ανάπτυξη των οικονομιών και των κοινωνιών μας».

«Χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε την πρόοδο που σημειώνουμε, για παράδειγμα, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την πρωτοπορία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της Κύπρου στην υιοθέτηση της τεχνολογίας blockchain», σημείωσε ο κ. Ράλλης.

Ερωτηθείς για το έργο του «Ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα», που υλοποιείται από κοινού από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο που τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάστηκε και στη συνάντηση που είχε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασιλική Αναστασιάδου με τον Έλληνα Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κύπρο τον Νοέμβριο, ενώ παράλληλα χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα προόδου στον τομέα της ψηφιοποίησης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Φιλ Χόγκαν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράλλης, η αξιοποίηση της ψηφιακής γεωργίας δίνει τη δυνατότητα για παραγωγή καλύτερης ποιότητας και μεγαλύτερης ποσότητας προϊόντων, με μικρότερο κόστος παραγωγής και παράλληλα με σεβασμό προς το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.

«Στην Ελλάδα, αξιοποιούμε αυτά τα εργαλεία, ενσωματώνουμε δηλαδή με λειτουργικό τρόπο τις νέες τεχνολογίες στην αγροτική παραγωγή και δίνουμε στους αγρότες μας τη δυνατότητα να μειώσουν τα κόστη παραγωγής έως και 45%. Για να το επιτύχουμε αυτό, δημιουργούμε μια εθνική υποδομή γεωργίας ακριβείας που έχει ως βασική επιδίωξη τη βελτίωση της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές», σημείωσε αναφορικά με συγκεκριμένο έργο ο κ. Ράλλης.

Μέσα από τη δημιουργία μιας πλατφόρμας και με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, θα συλλέγονται τα σχετικά με την καλλιέργεια εδαφικά και ατμοσφαιρικά δεδομένα τα οποία θα «είναι δημόσια, ανοιχτά και προσβάσιμα από το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγροτική δραστηριότητα της χώρας», επισημαίνει ο κ. Ράλλης, υπογραμμίζοντας τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει το συγκεκριμένο έργο «στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής, καθώς και στη δημιουργία ενός ψηφιακού οικοσυστήματος».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, κατά την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου υπάρχει η πρόβλεψη της κατάρτισης και εκπαίδευσης των ωφελούμενων, μέσα από τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας τηλε-εκπαίδευσης «με επικαιροποιημένο υλικό προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε υποσυστήματος και στις ανάγκες κάθε ομάδας ωφελούμενων».

«Επιπλέον, με το πρόγραμμα αυτό εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων σε κάθε στάδιο παραγωγής, δημιουργώντας έτσι αλυσίδα αξίας προϊόντος. Κι αν λάβουμε υπόψη μας τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης της Εθνικής Τράπεζας, μια βελτίωση στην επιχειρησιακή λειτουργία του αγροδιατροφικού τομέα θα δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας και συνεισφορά στο ΑΕΠ 12,2 δισ. ευρώ», προσθέτει ο κ. Ράλλης.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρθηκε και στο «Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων» του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κάνοντας λόγο για ένα «έργο-σταθμό όσον αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα που ενισχύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους στόχους του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Ράλλης σημείωσε ότι αυτό αφορά την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με μεγαλύτερη ταχύτητα, διαφάνεια και αξιοπιστία, καθώς και με μικρότερο κόστος, μέσα από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Επισημαίνοντας ότι με τη υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, τα έγγραφα 21.000 φορέων του Δημοσίου θα διακινούνται ηλεκτρονικά εντός και μεταξύ των υπηρεσιών, ο κ. Ράλλης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα περιορίσει τη γραφειοκρατία και θα εξοικονομήσει 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από λειτουργικά έξοδα.

«Δομικό στοιχείο του έργου είναι ένας κεντρικός κόμβος διακίνησης εγγράφων με παροχή αποδεικτικών παράδοσης (Proof-of-Delivery)», τα οποία «θα αρχειοθετούνται ηλεκτρονικά και ανά πάσα στιγμή θα είναι εφικτή η αναζήτησή τους», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, προσθέτοντας ότι «η πλήρης ψηφιοποίηση της διαδικασίας δίνει τη δυνατότητα για εντοπισμό της φάσης επεξεργασίας του εγγράφου σε επίπεδου υπαλλήλου, για εξαγωγή στατιστικών στοιχείων όσον αφορά τον χρόνο διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εγγράφων που διακινούνται».

Πηγή: ΚΥΠΕ