Την Παρασκευή η κηδεία της αγαπημένης ηθοποιού, Δώρας Κακουράτου

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η κηδεία της πολυαγαπημένης ηθοποιού, Δώρας Κακουράτου στον ιερό ναό Παναγίας Τριχερούσας στη Λεμεσό. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας. 

Αντί στεφάνων η οικογένεια της ηθοποιού παρακαλεί να γίνονται εισφορές για τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο και το Ίδρυμα Αροδαφνούσα.

Η Δώρα Κακουράτου έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης στα 78 της χρόνια μετά από μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η σπουδαία ηθοποιός γεννήθηκε στη Λεμεσό.Φοίτησε σε γυμνάσιο της Λεμεσού μέχρι την τετάρτη τάξη και συνέχισε τις γυμνασιακές της σπουδές αργότερα στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τα μαθήματα της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών.Πριν πάει στην Αθήνα για σπουδές, είχε ήδη ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, από την ηλικία των 15 χρόνων, λαμβάνοντας μέρος στον θίασο των «Ηνωμένων Καλλιτεχνών».

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συμμετείχε σε παραστάσεις του Ο.Θ.Α.Κ. και ακολούθως ξεκίνησε να συνεργάζεται με διάφορους θιάσους όπως τον «Θίασο Γέλιου» του πρωτοπόρου Νίκου Παντελίδη. Με την ίδρυση του Θιάσου του Δημήτρη Παπαδημήτρη, άρχισε μια μακρά συνεργασία με τον μεγάλο θεατρικό και σατιρικό συγγραφέα, ανεβάζοντας επιτυχημένες επιθεωρήσεις. Το 1975, η Δώρα Κακουράτου δημιούργησε τον δικό της θίασο και ήταν η πρώτη Κύπρια ηθοποιός που τόλμησε αυτό το εγχείρημα. Η καταξιωμένη ηθοποιός έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλά θεατρικά έργα, κυρίως σε επιθεωρήσεις, είδος στο οποίο έχει διαπρέψει. Ταυτόχρονα συνεργάστηκε με το κυπριακό ραδιόφωνο και με την τηλεόραση, όπου έχει πάρει μέρος σε πολλά θεατρικά έργα.

Το 1986 ανέβασε με τον θίασό της τηΛυσιστράτητου Αριστοφάνη με την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σημαντική ήταν και η παρουσία της ηθοποιού στα τηλεοπτικά δρώμενα του τόπου. Ενσάρκωσε ρόλους που άφησαν ιστορία και πρωταγωνίστησε σε επιτυχημένες σειρές. Η μία και μοναδική της συνεργασία με τον ΘΟΚ ήταν στην παραγωγή με το έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη «Οσπολλάτε Αρκοντύναμεν» του 2006, η οποία σηματοδότησε την τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Ανδρέα Μαραγκού. Η Δώρα Κακουράτου ασχολήθηκε και με την ποίηση. Το 1965 εξέδωσε τη συλλογή «Πετάγματα».

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παπαδημήτρης αναφέρει ότι η καριέρα της Δώρας Κακουράτου συνδέθηκε απόλυτα με τον μεγάλο του αδελφό Δημήτρη Παπαδημήτρη. «Η «Μπαζούκα» στα 1964 ήταν η επιθεώρηση που άφησε εποχή τη δεκαετία του 1960. Έκτοτε βάδιζαν χέρι, χέρι. Εκείνος έγραφε κι εκείνη έδινε ζωή τους ρόλους. Σίγουρα ήταν η ηθοποιός που υποδύθηκε τους περισσότερους ρόλους που έγραψε ο Δημήτρης Παπαδημήτρης, με τον οποίο μάλιστα φωτογραφήθηκε ως νύμφη (κι εκείνος γαμπρός) σαν αποφάσισαν να παντρέψουν τους θιάσους τους» σημειώνει ο κ. Παπαδημήτρης.

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της Δώρας Κακουράτου και σημειώνει ότι η ηθοποιός ξεχώριζε για το ευφυές της χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό της αλλά κυρίως για το πηγαίο και αστείρευτο ταλέντο της. Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια μιας από τις σπουδαιότερες ηθοποιούς της Κύπρου και εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

πηγή: Philenews