Τις προσπάθειες του Υπουργείου για εκσυγχρονισμό της Παιδείας στηρίζει η Σύν. Πρυτάνεων

{loadposition ba_textlink}

Τις πολιτικές που δρομολογεί και εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, παρουσίασε σήμερα ενώπιον της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, με τους πρυτάνεις να εκφράζουν, δια του Προέδρου της Συνόδου, τη στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο Κώστας Καδής συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της 20ης Συνόδου των Πρυτάνεων που φιλοξενήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο νέος πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος παρουσίασε τους στόχους της επόμενης διετίας, με κυριότερο, την αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Συνόδου, η οποία όπως εξήγησε, λειτουργώντας όπως και οι αντίστοιχες Σύνοδοι σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αποτελεί συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό μηχανισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αλλά και άλλων κρατικών φορέων.

Η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε μεταξύ άλλων, την εκπροσώπηση της Συνόδου στην EUA, την παρέμβαση της Συνόδου σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, θέματα έρευνας (ερευνητικές προτεραιότητες, χρηματοδότηση κ.λπ.), τη διασύνδεση με κοινωνία – βιομηχανία και δημόσιους φορείς και τη συνεργασία της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών Πανεπιστημίων και της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στην παρουσίαση του ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται τα δύο τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων άρχισαν να αποδίδουν καρπούς, εξηγώντας πως από την τρέχουσα σχολική χρονιά αρκετές από τις πολιτικές του Υπουργείου πέρασαν από το στάδιο της εξαγγελίας στο στάδιο της υλοποίησης.

Αναφέρθηκε στο νέο σύστημα διορισμών στην εκπαίδευση, στην κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου, στη λειτουργία του Φορέα Πιστοποίησης της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα νέα αναλυτικά προγράμματα και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, υποδεικνύοντας ωστόσο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα του τόπου χρειάζεται κι άλλες βελτιώσεις και αλλαγές για να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των νέων και της κοινωνίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι δράσεις που προωθούνται έχουν κυρίως να κάνουν με τη δημιουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας, την προσφορά προγραμμάτων εξ αποστάσεως για τους εθνοφρουρούς, τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου μέσα από προβολή της ανώτατης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και υπογραφή συμφωνιών αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών με άλλες χώρες, την προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από τα δημόσια πανεπιστήμια σε γλώσσες διδασκαλίας πέραν των επισήμων και τη διαμόρφωση δέσμης προγραμμάτων εξ αποστάσεως σε συνεργασία του ΑΠΚΥ με όλα τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της Κύπρου.

Απευθυνόμενος προς τους Πρυτάνεις ο Κώστας Καδής είπε ότι μέσα από τις επαφές που έχουν γίνει με χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Ομάν διαφαίνεται ότι από αυτές τις χώρες υπάρχει ενδιαφέρον και για να στείλουν φοιτητές στην Κύπρο αλλά και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, διαμηνύοντας τους να κινηθούν προς αυτές τις κατευθύνσεις. «Υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αν και από κυπριακής πλευράς επιδειχθεί το ανάλογο ενδιαφέρον θα υπάρξει όντως μια καλή κατάληξη σε αυτό τον τομέα.

Έκανε επίσης λόγο και για επόμενες κινήσεις που προγραμματίζει το Υπουργείο με χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία. Για τη Ρωσία είπε ότι θα βρίσκεται τον Απρίλιο στη χώρα αυτή για την υπογραφή κατά πάσα πιθανότητα συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης τίτλων σπουδών και για συμμετοχή στην εκπαιδευτική έκθεση.

Κάλεσε παράλληλα τους Πρυτάνεις όπως τα πανεπιστήμια πλαισιώσουν την αντιπροσωπεία του Υπουργείου στην αποστολή αυτή λέγοντας μάλιστα πως σύμφωνα με ενημέρωση που έχει λάβει από τον Ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο «υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για σπουδές στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κώστας Γουλιάμος υπογράμμισε ότι η Σύνοδος και κατ` επέκταση τα πανεπιστήμια στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Έχοντας κοινούς στόχους, μπορούμε συλλογικά να δημιουργήσουμε το μέλλον μας επενδύοντας στη γνώση ως μοντέλο ανάπτυξης αλλά και στις δυνάμεις και τις δυνατότητες της πανεπιστημιακής κοινότητας» τόνισε, υποδεικνύοντας ότι η Κύπρος διαθέτει ένα καλό υπόβαθρο ποιότητας και αριστείας και πως εφόσον αυτό το υπόβαθρο καλλιεργηθεί μεθοδικά και συστηματικά, μπορεί η Κύπρος να εξελιχτεί σε εκπαιδευτικό προορισμό.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ζήτησε τη στήριξη των Πανεπιστημίων στις περαιτέρω προσπάθειες που θα καταβάλει το Υπουργείο Παιδείας, εξηγώντας ότι «ο αγώνας και η αγωνία για να δούμε το εκπαιδευτικό σύστημα εκεί που του αξίζει και τους μαθητές και τους αποφοίτους των σχολείων με σωστές γνώσεις, δεξιότητες και αρχές, να δούμε την Κύπρο να καθίσταται περιφερειακός κόμβος εκπαίδευσης, είναι κοινοί», και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι, όπως είπε, υπάρχει πλήρης συμπαράσταση εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Από την πλευρά του ο Κώστας Γουλιάμος επανέλαβε τη στήριξη της Συνόδου στις προσπάθειες του Υπουργού για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικούς συστήματος. «Ο αγώνας είναι κοινός, ο στόχος είναι κοινός και κατά συνέπεια αυτή την υποστήριξη θα την έχει ο Υπουργός από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων» είπε.

Επειδή, όπως εξήγησε, η επιστημονική κοινότητα της Κύπρου «αντιλαμβανόμαστε ότι η γνώση είναι επένδυση και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και καινοτομίας πάντα μέσα από κριτήρια ποιότητας και αριστείας σε πολύ ψηλά επίπεδα, έτσι ώστε πραγματικά να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο».

Στα αξιοσημείωτα της Συνόδου το γεγονός ότι για πρώτη φορά, συμμετείχε σε συνεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων και Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποτελούμενο από τους συμπρόεδρους, πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Γεώργιος Πετράκος οι οποίοι και συζήτησαν με τους πρυτάνεις των κυπριακών πανεπιστημίων θέματα κοινού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας στον Ευρωπαϊκό Ενιαίο Χώρο της Ανώτατης Παιδείας και Εκπαίδευσης.

Μάλιστα όπως εξήγησε ο Κώστας Γουλιάμος, στο πλαίσιο της συνεργασίας των ακαδημαϊκών αρχών Κύπρου – Ελλάδας, αναμένεται να υπογραφεί Σύμφωνο Συνεργασίας εντός του 2016.

Πηγή: KYΠΕ