Το έργο του Δ. Τσάτσου εξήρε ο Γ. Ομήρου σε ημερίδα του Παν. Κύπρου

Έκανε λόγο για την κορυφαία και πολυσήμαντη συμβολή του στους αγώνες και τις προσπάθειες του Ελληνισμού και της Ευρώπης στην επιστήμη, στην αποκατάσταση και την εμπέδωση της Δημοκρατίας και στην υλοποίηση του οράματος της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργανώνει το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με θέμα «Οι επιπτώσεις της κρίσης στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις συνταγματικές τάξεις των κρατών μελών», ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Δημήτρης Τσάτσος «υπήρξε μια διαδρομή γεμάτη φως και δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού και η σύνοψη της ζωής του θα αποτελεί για πάντα πολύτιμη κιβωτό αρετών».

«Γι’ αυτό σήμερα μετράμε τη μεγάλη απουσία σου. Τον Δημήτρη Τσάτσο θα τον  βλέπουμε πάντα ορθό, ζωντανό και περήφανο, με τις αδυναμίες ενός  παιδιού που απολάμβανε χορταστικά τις χαρές της ζωής. Είναι με έντονη συγκίνηση που παρευρίσκομαι σε αυτή την εκδήλωση. Γιατί για μένα ο Δημήτρης Τσάτσος, πέρα από κορυφαίος πανεπιστημιακός, αγωνιστής της αντιδικτατορικής πάλης, της μαχόμενης πολιτικής, και μέγας ευρωπαϊστής, υπήρξε και ένας ακριβός φίλος», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πρόσθεσε πως «τα λόγια μοιάζουν φτωχά και ανήμπορα να περιγράψουν το ανάστημα και τις διαστάσεις της προσωπικότητας και της προσφοράς του Δημήτρη Τσάτσου», συμπληρώνοντας πως «αν υπάρχει ωστόσο κάτι που μπορεί με βεβαιότητα να λεχθεί είναι ότι ο Δημήτρης Τσάτσος ως κορυφαίος επιστήμονας και πολιτικός-αγωνιστής αποτέλεσε την τέλεια, ιδανική και αρμονική σύζευξη επιστήμης και πολιτικής». 

Συνέχισε λέγοντας πως «ως επιστήμονας του Συνταγματικού Δικαίου υπηρέτησε τη ζώσα πολιτική πραγματικότητα, τους αγώνες και τις αγωνίες των πολιτών», για να προσθέσει πως «μας δίδαξε ότι το Δίκαιο και ιδιαίτερα το Σύνταγμα είναι η αφηρημένη έκφραση της ιστορικότητας μιας κοινωνίας».

Είπε πως «ως λειτουργός της επιστήμης δεν υποτάσσεται στη λογική και το βωμό μιας αποστεωμένης συντηρητικής αντίληψης που απομονώνεται από τη ζώσα κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, γι’ αυτό τον βλέπουμε στις επάλξεις για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Πρωτομάχο αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού κατά της επτάχρονης τυραννίας».

Η συμβολή του Δημήτρη Τσάτσου στους προβληματισμούς για το συνταγματικό μέλλον της Ευρώπης υπήρξε  τεράστια, τόνισε, ενώ ανεκτίμητη είναι και η προσφορά του στη θεμελίωση και ανάπτυξη της Συνταγματικής Επιστήμης και της Πολιτειολογίας αλλά και πολύτιμος, πρωτοποριακός και καινοτόμος ο επιστημονικός και πολιτικός του ρόλος και λόγος στο εν εξελίξει ευρισκόμενο θεσμικό ευρωπαϊκό φαινόμενο. 

Πηγή: KYΠΕ