Το προσφυγικό επιφέρει αλλαγές στη FRONTEX

{loadposition ba_textlink}

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Jean Asselborn, δήλωσε σήμερα ότι ο διασυνοριακός οργανισμός της ΕΕ, FRONTEX, θα μπορούσε να αναπτυχθεί και σε μη κράτη μέλη της ΕΕ. Είπε ακόμη ότι μέλη της ΕΕ χωρίς εξωτερικά σύνορα θα πρέπει να παράσχουν περισσότερη βοήθεια σε όσες χώρες έχουν τέτοια σύνορα.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια για την ενίσχυση του FRONTEX και η λήψη μέτρων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος συνοριοφυλάκων και ακτοφυλακής που, σε επείγουσες περιπτώσεις, θα μπορούσε να αναπτύσσεται ακόμη και χωρίς την έγκριση του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, θα παρουσιαστούν από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και θα συζητηθούν με τους ευρωβουλευτές στην ολομέλεια σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια για την ενίσχυση των πόρων και των κανόνων διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ στην ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση την οποία κατέθεσε στις 13 Μαΐου 2015.

Οι ευρωβουλευτές είχαν ζητήσει από το Συμβούλιο και την Επιτροπή το 2013 να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για την αντιμετώπιση των μεταναστατευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Στις 2 Απριλίου 2014 το Κοινοβούλιο υποστήριξε επίσης ότι “τα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν πρέπει στο μέλλον να φυλάσσονται με τη στήριξη Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων, η εκπαίδευση των οποίων θα περιλαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Με ψήφισμα που εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες το ΕΚ ζήτησε από την Επιτροπή να συμπεριλάβει στην επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τον Frontex διατάξεις για τη δημιουργία μηχανισμού επεξεργασίας των ατομικών καταγγελιών σχετικά με εικαζόμενες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο.

Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφέρουν ότι ο Frontex θα πρέπει να γίνει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ο οποίος με δικό του προσωπικό 1.500-2.000 ατόμων αλλά και δικό του εξοπλισμό, δε θα χρειάζεται πλέον να βασίζεται εξ ολοκλήρου στις συνεισφορές των κρατών μελών και θα μπορεί σε επείγουσες περιπτώσεις, να αναπτύσσεται χωρίς την έγκριση του κράτους μέλους που το αφορά η περίσταση (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για την ανάπτυξή του μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη).

Πηγή: ΚΥΠΕ