«Το σύστημα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση»

Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου και δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης αναφέρει σε γραπτή δήλωση ότι «ένα μεγάλο συγγνώμη είναι το μόνο που θα μπορούσε κάποιος να πει σε όλους εκείνους που μετά την 11η Ιουλίου του 2011 η ζωή τους ‘συννέφιασε’ για πάντα» μετά τον τραγικό θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης προβαίνει σε παράθεση σημείων που αφορούν την υπόθεση της έκρηξης προς υποστήριξη της θέσης του ότι το «μεγάλο συγγνώμη» θα πρέπει να το πούμε στους συγγενείς των νεκρών και τραυματιών της έκρηξης, «όχι ατομικά – παρόλο που ορισμένοι που συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα όφειλαν να το έκαναν από καιρό – αλλά συνολικά ως κοινωνία, η οποία κατάφερε να δημιουργήσει και να συντηρεί ένα σύστημα».

Θίγει στη δήλωσή του ότι ακόμη να αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον εκείνων που έκρινε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι ευθύνονται ποινικά, ότι το πόρισμα της διορισθείσας από το Υπουργικό Ερευνητικής Επιτροπής «αφορίστηκε διότι δεν άρεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ο οποίος πριν την έκδοση του δεσμεύτηκε να το σεβαστεί,, ενώ «μετά το πέταξε εις τον κάλαθο των αχρήστων προτιμώντας, είπε, το πόρισμα της Αστυνομίας».

Αναφέρει περαιτέρω ο  κ. Τριανταφυλλίδης ότι «περνά στα ‘ψηλά γράμματα’ πράγματα απαράδεκτα, όπως αστυνομικές έρευνες σε σχέση με πρακτικά που παραποιήθηκαν ή συντάχθηκαν εκ των υστέρων οι όποιες, έρευνες, ξεχάστηκαν από όλους», όπως και δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κατέχει εμπιστευτικό πόρισμα της Αστυνομίας που μόνο ο Γενικός Εισαγγελέας δικαιούταν να έχει, αλλά και δηλώσεις του Πρόεδρου ότι ‘κάποτε θα μιλήσει’, «ξεχνώντας ότι είναι ο μοναδικός Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος είχε την ευκαιρία να μιλήσει και μάλιστα ενόρκως, αφήνοντας σαφέστατο υπονοούμενο περί απόκρυψης ή ψευδορκίας».

Προσθέτει πως το σύστημα «περνά στα ‘ψηλά γράμματα’ τη συμπεριφορά ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ‘κρύβεται’ πίσω από τη συνταγματική του ασυλία, αφήνοντας ταυτόχρονα δύο Υπουργούς του να στέκουν στο εδώλιο του κατηγορούμενου ωσάν να μη γνώριζε τίποτα για τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρεται και στον Αρχηγό της ΕΦ, ο οποίος «υπό κανονικές συνθήκες, θα ήτο μπροστάρης στον αγώνα για απελευθέρωση να ‘κρύβεται’ στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη αρνούμενος να προσέλθει εις το Δικαστήριο της χώρας που του εμπιστεύθηκε τα παιδιά της για να αντιμετωπίσει τις όποιες ευθύνες του».

«Το αποτέλεσμα είναι να ‘δικαιώνεται’ το κρυφτούλι του και ο Γενικός  Εισαγγελέας να τερματίζει τη ποινική του δίωξη», συνεχίζει.

Αναφέρει ότι «ο πιο πάνω ενδεικτικός καταθλιπτικός απολογισμός οδηγεί αβίαστα εις το συμπέρασμα ότι εις την Κύπρο υπάρχει και συντηρείται ένα πολιτικό και κοινωνικό σύστημα, το οποίο παρουσιάζει έντονα τα σημάδια της σήψης, ένα σύστημα το οποίο τοποθετεί και ανέχεται το προσωπικό συμφέρον πάνω από όλα ακόμη και από το θάνατο συνανθρώπων μας».

Τέλος πρόσθεσε, ότι είναι εμφανές πως το σύστημα χρειάζεται επειγόντως ριζική αναδιάρθρωση, τόσο από πλευράς νοοτροπίας και κουλτούρας αλλά και από πλευράς προσώπων που θα φέρουν αυτή την αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και προειδοποιεί με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον του τόπου αν καθυστερήσει περαιτέρω.