Το θάρρος του Τσίπρα

{loadposition ba_textlink}

Στο Βερολίνο βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στη Γερμανία έπειτα από επίσημη   πρόσκληση   που   του   είχε απευθύνει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Αυτή ήταν και η πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών, καθώς είχε προηγηθεί εκείνη η άτυπη στις Βρυξέλλες κατόπιν αιτήματος της ελληνικής  πλευράς.
Ο ρόλος της Γερμανίας και οι Έλληνες πρωθυπουργοί

Το τι ειπώθηκε στη συνάντηση αυτή πίσω από τις κλειστές πόρτες, μόνο οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής μπορούν να το γνωρίζουν. Εδώ θα σταθούμε σε όσα μάθαμε από τους δύο ηγέτες στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη συνέχεια.
Είναι γνωστό ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος, είναι αυτή η οποία ελέγχει τα πράγματα στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά η ίδια προσπάθησε να αποποιηθεί του ρόλου της αυτού λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαι η Καγκελάριος της Γερμανίας και εκπροσωπώ ένα κράτος μέλος μεταξύ των 19 που αποφασίζουν για την παροχή ρευστότητας», μεταθέτοντας  έτσι τις όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα στα ερχόμενα Eurogroup.

Ό,τι και να λέει, όμως, η κ. Μέρκελ είναι γνωστός ο ρόλος που διαδραματίζει σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Γερμανίας, δύσκολα κάποιο από τα άλλα κράτη- μέλη θα πορευτεί σε διαφορετική ρότα.
Από τη δική του πλευρά, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στο πλευρό της κ. Μέρκελ όχι ως ένας επαίτης, αλλά ως αρχηγός ενός ανεξάρτητου κράτους, ηγέτης μιας χώρας με αξιοπρέπεια, που χαράζει τη δική της πο- λιτική εντός βέβαια των θεσμών στους οποίους υπά- γεται.
Αν κάποιος θυμηθεί μόνο πώς πήγαιναν οι προ- κάτοχοι του στις συναντήσεις με  την  κ.  Μέρκελ, θα καταλάβει πως η στάση του σημερινού Έλληνα πρωθυπουργού απέχει… έτη φωτός από τη στάση που κρατούσαν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί της Ελλάδας.

Τόλμησε ο Τσίπρας

Τι το σημαντικό λέχθηκε όμως στη συνέντευξη Τύπου; Ουσιαστικά τίποτα μα και… τα πάντα. Πέρα από τις στιγμές που εθιμοτυπικά υπήρξε η συνηθισμένη ευγένεια, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε και σε ζητήματα που καίνε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία Έλληνας πρωθυπουργός τόλμησε να μιλήσει για το θέμα των κατοχικών δανείων και των πολεμικών αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα. Και αυτό το έκανε μέσα στο Βερολίνο. Δίπλα στην Άνγκελα Μέρκελ. Τη στιγμή που τα φλας των φωτογράφων και τα φώτα όλης της Ευρώπης ήταν στραμμένα πάνω στους δύο ηγέτες. Μίλησε ακόμα και για το τεράστιο σκάνδαλο της Siemens, ζητώντας τη βοήθεια των γερμανικών δικαστικών αρχών σε ένα θέμα που αποτελεί μνημείο διαφθοράς στην Ελλάδα, μια διαφθορά για την οποία οι Γερμανοί κουνάνε το δάχτυλο στους Έλληνες.
Είπε και κάτι ακόμα, όμως, ο Έλληνας πρωθυπουργός που μάλλον πέρασε στα… ψιλά. Ότι για το κατάντημα της Ελλάδας δεν φταίνε αποκλειστικά οι ξένοι και η Γερμανία αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες. Πράγμα το οποίο πολλούς δεν τους συμφέρει να το ακούνε ή δεν θέλουν να το ακούνε. Ας το αφήσουμε όμως αυτό για την ώρα…

Η άποψη της Μέρκελ και η αναγνώριση

Η απάντηση της Καγκελαρίου στο θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων ήταν η γνωστή γερμανική άποψη. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το θέμα από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει και παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοαχίμ Γκάουκ όταν είχε βρεθεί στην Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η ίδια αναγνώρισε ότι ο ελληνικός λαός  υπέστη  φρικαλεότητες  από τα ναζιστικά στρατεύματα, σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στη Γερμανία όσο θα όφειλε».

Τα… άντερα του Τσίπρα

Πέτυχε, λοιπόν, τίποτα ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία; Μπορεί πολλά, μπορεί και τίποτα. Και σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει. Το  σίγουρο  όμως  είναι ότι η κ. Μέρκελ, κατάλαβε ότι δεν έχει πλέον να κάνει με… σκυφτούς, αλλά με ανθρώπους με αξιοπρέπεια που θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους ως λαός και ως κράτος. Όσο για τον Έλληνα Πρωθυπουργό –και τίποτα να μην καταφέρει τελικά- απέδειξε ότι έχει τα… άντερα και το θάρρος να μιλήσει για όλα τα ζητήματα μπροστά την ηγέτιδα της Ευρώπης, χωρίς να φοβάται, χωρίς να σέρνεται και χωρίς να παρακαλάει. Και αυτό θα πρέπει να πιστωθεί ως μια ακόμα μεγάλη νίκη του ίδιου όσο και της Ελλάδας, η οποία είναι -ας μην το ξεχνάμε αυτό- ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως ακριβώς δηλαδή και η Κύπρος…

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!