Το θέμα των intersex ατόμων συζήτησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι κατά τη συνεδρία τοΎς αναφέρθηκε ότι 1,7 παιδιά στις 1.500 γεννήσεις, μπαίνουν κάτω από την ομάδα των intersex παιδιών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν το θέμα σαν θέμα σωματικής ακεραιότητας των παιδιών και ότι πρέπει να γίνονται επεμβάσεις εκεί όπου κρίνονται απόλυτα αναγκαίες, αν είναι δυνατό με την συγκατάθεση όχι μόνο των γονιών αλλά και των ίδιων των παιδιών. Τα intersex άτομα στην Κύπρο είναι μία αόρατη ομάδα. Αόρατη ομάδα γιατί πουθενά δεν είναι καταγεγραμμένα. Είναι καταγεγραμμένα τα στοιχεία μόνο από το παιδοχειρουργικό του Μακάρειου Νοσοκομείου, αλλά δεν ξέρουμε τι γίνεται σε ιδιωτικές κλινικές και πόσα περιστατικά είχαμε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Ο στόχος της συζήτησης σήμερα στην Επιτροπή, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, είναι αυτή η αόρατη ομάδα παιδιών και συμπολιτών μας να γίνουν ορατοί, να αντιμετωπιστούν τα θέματα τους σαν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να δουν πώς να βελτιώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τόσο όσον αφορά πιθανές αλλαγές στην νομοθεσία αλλά και τη σωστή ενημέρωση των γονιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις 26 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί σύσκεψη από το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως για να γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πού βρισκόμαστε στην Κύπρο και τι πρέπει να γίνει.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της είπε ότι στην Κύπρο τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε δύο τέτοιες περιπτώσεις.

«Επιβάλλεται να βρούμε τους τρόπους να δώσουμε εκείνες τις κατευθύνσεις και τις δομές, έτσι που να μην γίνεται η παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού από την μια, με διάφορους τρόπους. Η μια πτυχή ακόμα και στην εγγραφή του παιδιού στο ληξιαρχείο όπου επιβάλλεται να καταχωρηθεί και το φύλο του παιδιού οπότε στην προκειμένη περίπτωση εάν δεν καταχωρηθεί φύλο υπάρχει κενό, υπάρχει πρόβλημα, δεν θα μπορεί να ολοκληρωθεί η εγγραφή της γέννησης του παιδιού και από την άλλη είναι το δικαίωμα του παιδιού να αποφασίσει ποιο φύλο ενδεχομένως να έχει. Από την στιγμή που αποφασίζουν οι γονείς και ενδεχομένως με την ιατρική καθοδήγηση, ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν δείξει έρευνες ότι στην ενηλικίωση του το παιδί είχε δείξει διαφορετικά χαρακτηριστικά», κατέληξε.

ΚΥΠΕ