Τουρκική βάση στην Κύπρο ζητά η Άγκυρα

{loadposition ba_textlink}
Να μας τρελάνει εντελώς προσπαθεί για ακόμη μία φορά η γείτονα χώρα, καθώς ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα που να προκαλεί προβληματισμό, εμφανίζεται για πολλοστή φορά να ζητά με περίσσια υπεροψία βάση στρατιωτική στο κυπριακό έδαφος, μετά την επίλυση του κυπριακού. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Φιλελεύθερος, προσπαθώντας να κάνει πιο «δελεαστική» την πρότασή της, φρόντισε να ενημερώσει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στα οποία απευθύνθηκε, πως εάν πραγματοποιηθεί το αίτημά της τότε αυτή θα μειώσει την στρατιωτική παρουσία στο νησί σε σχέση με τον αριθμό των κατοχικών στρατευμάτων που υπάρχουν σήμερα.

Θα αλλάξει ο Μανωλιός και θα βάλει τα ρούχα του αλλιώς δηλαδή. Λες και θα έχει καμία απολύτως διαφορά το γεγονός πως θα «μειώσει» τη στρατιωτική παρουσία και δεν είναι προβληματικό, πως η χώρα που πριν 42 χρόνια εισέβαλε στο νησί μας και έως σήμερα διατηρεί παράνομη κατοχή, ζητάει σήμερα ανερυθρίαστα να νομιμοποιήσει εσαεί την παρουσία της στο νησί. Αυτό που φαίνεται να αγνοούν επιδεικτικά πάντως, οι τούρκοι αξιωματούχοι, είναι πως Λευκωσία και Αθήνα παραμένουν σταθερές στη θέση τους πως δεν δέχονται καμιά μορφή στρατιωτικής παρουσίας στο νησί και απορρίπτουν συνέχιση των εγγυήσεων.

Συν τοις άλλοις, η ιδέα αυτή που προωθεί η Άγκυρα, ουσιαστικά διατηρεί τη διαχρονική θέση της Τουρκίας για διατήρηση εγγυήσεων στο ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Φ”, γνώστες των θέσεων αυτών φέρεται να είναι οι Αμερικάνοι, ενώ αυτές δεν έχουν ακόμη τεθεί ενώπιων Λευκωσίας, ούτε διά του κατοχικού ηγέτη Ακκιντζί. Επιπλέον, δεν τίθεται θέμα πλήρους αποχώρησης των στρατευμάτων για την Τουρκία καθώς, όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί, σε ομιλία του στο παράνομο Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, οι τουρκοκύπριοι διασφαλίζουν την ασφάλειά τους μέσα από τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Εξ όσων γνωστοποιούνται, η Λευκωσία παραμένει σταθερή στην άποψή της πως δεν γίνεται δεκτή οποιαδήποτε λύση Κυπριακού στα πλαίσια της οποίας θα καθίσταται νόμιμη και μόνιμη η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Εκ παραλλήλου, την ίδια θέση διατηρεί και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί αναχρονιστική τη θέση για διατήρηση των εγγυήσεων και τάσσεται υπέρ της κατάργησής τέτοιων θέσεων.