Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ: “Οι μεταναστευτικές ροές θα περιοριστούν”

{loadposition ba_textlink}

Ο Τούρκος Πρέσβης στην ΕΕ, Selim Yenel, στο πλαίσιο συνέντευξης του στην Agence Europe, απαντά, εν όψει της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, στην κριτική των Ευρωπαίων για το ρόλο της χώρας του στη μεταναστευτική κρίση. Ερωτηθείς συγκεκριμένα για την κρισιμότητα που έχει αποδοθεί από την ΕΕ στην εν λόγω Σύνοδο και για τις κατηγορίες των Ευρωπαίων ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά στο μεταναστευτικό, ο κ. Yenel απαντά ότι δεν καταλαβαίνει γιατί είναι αποφασιστικής σημασίας η Σύνοδος και υπογραμμίζει ότι η Τουρκία έχει ήδη κάνει πολλά, αφού έχει δεσμευτεί και έχει θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι η χώρα του έχει επανεισαγάγει τις θεωρήσεις εισόδου για τους Σύριους, έχει υιοθετήσει νόμο για να μπορούν αυτοί να εργάζονται νόμιμα, υπάρχει συνεργασία με τις ελληνικές και βουλγαρικές αρχές, έχει ξεκινήσει η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ενώ, ως προς το ζήτημα των διακινητών, ετοιμάζεται νομοθεσία για πιο αυστηρές κυρώσεις και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φυλάκισης. Δεν κατανοεί, λοιπόν, τι άλλο προσδοκά η Ευρώπη από την Τουρκία, σχολιάζοντας ότι δεν είναι στο χέρι της Τουρκίας η διάσωση της ΕΕ και ότι η χώρα του θέλει να βοηθήσει, αλλά θέλει επίσης να διαπιστώσει και το βαθμό δέσμευσης της ΕΕ απέναντί της.

Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης σημειώνει ότι είναι απαραίτητος ένας τέτοιος μηχανισμός, ο οποίος θα δίνει στους Σύριους ένα νόμιμο μέσο εισόδου στην ΕΕ, αλλά υπογραμμίζει πως η τελευταία θέτει ως προαπαιτούμενο τη μείωση των ροών, ενώ προσθέτει πως η χώρα του δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη δέσμευση, αφού δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους τα κράτη μέλη.

Όσον αφορά τις ροές, ο Τούρκος Πρέσβης σχολιάζει πως η ΕΕ εστιάζει στους αριθμούς και κυρίως στον αριθμό των ανθρώπων που εισέρχονται στο έδαφός της, τονίζοντας ότι αυτό που θα έπρεπε να κοιτάζει είναι οι τάσεις και ότι χρειάζεται υπομονή, την οποία δεν δείχνει να διαθέτει η Ευρώπη, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι η μείωση των αριθμών είναι απλά ζήτημα χρόνου.

Σε ερώτηση για το εάν ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία, ο κ. Yenel ξεκαθαρίζει ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να πράξει κάτι τέτοιο, ούτε ως προς το θέμα της απελευθέρωσης των θεωρήσεων ούτε και σε σχέση με τη χρηματοδότηση των 3 δις ευρώ, χρήματα τα οποία δεν προορίζονται για την Τουρκία αλλά για τους Σύριους. Στο σημείο αυτό μάλιστα προσθέτει ότι η χώρα του πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία επανεισδοχής τον Ιούνιο και δοκιμαστικά μέχρι το Σεπτέμβριο και μετά η Επιτροπή θα συντάξει έκθεση προς το Συμβούλιο για την επιτυχία ή όχι της εφαρμογής. Σε περίπτωση που, παρά τη διαπιστωμένη επιτυχία, δεν πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων, τότε ξεκαθαρίζει ότι η συμφωνία επανεισδοχής θα ακυρωθεί.

Για τους λόγους αποτυχίας της ευρωπαϊκής προσέγγισης στην αντιμετώπιση της κρίσης, ο Τούρκος Πρέσβης επισημαίνει ότι πρόκειται για μία μεγάλη κρίση, η οποία δεν αντιμετωπίστηκε συλλογικά και προσθέτει ότι επιπλέον πολλά κράτη μέλη, κυρίως τα νεότερα, δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία ως προς την ενσωμάτωση και τη μετανάστευση, ενώ θεωρεί πως είναι σημαντικός και ο παράγοντας της ισλαμοφοβίας.

Σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο Τούρκος Πρέσβης αναφέρει ότι βρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το παρελθόν και κάνει σαφές ότι αυτό που θέλει η Τουρκία είναι η ένταξη στην ΕΕ, γι’ αυτό και είναι προς το συμφέρον της να βοηθήσει την Ευρώπη σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι επιθυμία της χώρας του είναι να μετέχει σε μία ισχυρή Ένωση.

Ως προς τα θέματα που θα απασχολήσουν την επερχόμενη Σύνοδο, ο κ. Yenel σημειώνει ότι, παρόλο που η ΕΕ θέλει να συζητηθεί το μεταναστευτικό, πρόθεση της Τουρκίας είναι να γίνει συζήτηση για τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία. Θεωρεί μάλιστα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να υιοθετήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, ενώ για τους τουρκικούς βομβαρδισμούς ενάντια στις κουρδικές ομάδες υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι επιτίθενται στη μετριοπαθή αντιπολίτευση και όχι στο Ισλαμικό Κράτος και θα πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία κουρδικής επικράτειας σε αραβικό έδαφος.

Αναφορικά, τέλος, με το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων, ο Τούρκος Πρέσβης υπογραμμίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί στα δικά της κράτη μέλη και μετά να ζητήσει από τη χώρα του το άνοιγμα των συνόρων, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη κάνει αρκετά και πλέον ελέγχει τους πάντες στα σύνορα, δεδομένης της απειλής του Ισλαμικού Κράτους και του κινδύνου που διατρέχει η χώρα.

Πηγή: KYΠΕ