Τραπεζικές «κομπίνες»;

Η ενημέρωση από τις τράπεζες προς τους Καταθέτες για τα αξιόγραφα, ήταν ότι το ρίσκο είναι μηδενικό και με τον τρόπο αυτό θα εξασφάλιζαν επιτόκιο 7%. Θύματα χιλιάδες καταθέτες, πολλοί από τους οποίους είναι συνταξιούχοι, οι οποίοι κατέθεσαν το εφάπαξ ή το ταμείο προνοίας τους.

 

Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη. Αντί για τόκος υπέρ των καταθετών, οι Τράπεζες είχαν βάλει μία ρήτρα, έτσι ώστε τα αξιόγραφα να μετατραπούν σε μετοχές, κάτι το οποίο προσπάθησαν να υλοποιήσουν τον τελευταίο καιρό.

 

Στη συνεδρία λοιπόν, τονίστηκε ότι τα επιτόκια που απορροφούσαν οι Τράπεζες άγγιζαν τα όρια της τοκογλυφίας.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα, οι Τράπεζες θα τοποθετηθούν επί του θέματος, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος ενημέρωσε όσους έχουν επενδύσει σε αξιόγραφα, να μην υπογράψουν κανένα έντυπο.

 

 

«Ιδιαίτερα μιλώ για το έντυπο του προφίλ του επενδυτή. Φαίνεται ότι είμαστε μπροστά σε μία καταστροφή πολλών που έχουν δώσει τις καταθέσεις τους σε τράπεζες υπό την μορφή επενδύσεων, ενώ οι ίδιοι είχαν πληροφορηθεί ότι ήταν καταθέτες. Ανάλογης καταστροφής αυτής του χρηματιστηρίου. Εμείς σαν Επιτροπή Θεσμών θα εξετάσουμε την λειτουργία και τις ευθύνες όλων. Απ` εκεί και πέρα φυσικά τα νομικά θέματα δεν μας αφορούν. Η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι μπορεί να υπάρχουν αρκετοί επενδυτές ή και θεσμικοί επενδυτές που έχουν αγοράσει αξιόγραφα, αλλά και πολλές χιλιάδες κόσμου που είχαν αντιληφθεί τον τρόπο παρουσίασης του συγκεκριμένου σχεδίου των αξιογράφων σαν καταθετικό σχέδιο και όχι σαν σχέδιο επενδύσεων και με αυτό τον τρόπο θεώρησαν ότι η κατάθεση τους είναι εξασφαλισμένη και επιπλέον έπαιρναν πιο ψηλά επιτόκια», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι σήμερα και με αποφάσεις ίσως σε κρατικό επίπεδο, αλλά και των τραπεζών δεν έχει επιβεβαιωθεί η παράσταση που δόθηκε προς τους επενδυτές ή καταθέτες. «Αυτό το θέμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των καταθέσεων από τα υστερήματα χιλιάδων ανθρώπων», συμπλήρωσε.

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν θέλει να την χαρακτηρίσει σαν απάτη γιατί μπορεί να είναι νομικά κατοχυρωμένη. «Ομως, δεν είναι ούτε δεοντολογικά ούτε ηθικά κατοχυρωμένη και αν είναι κατοχυρωμένη θεσμικά τότε πάσχουν οι θεσμοί μας», ανέφερε. 

 

Η Τράπεζα, συνέχισε, έχει υποχρέωση πριν δεχτεί την κατάθεση να συμπληρώσει ένα έντυπο το οποίο λέγεται προφίλ του επενδυτή για να κρίνει ο ειδικός της Τράπεζας αν ο συγκεκριμένος καταθέτης έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή την κατάθεση, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία.

 

«Αμφιβάλω αν έγινε. Πολύ αμφιβάλω αν έγινε με το σωστό τρόπο, γι` αυτό το λόγο καλώ όλους να μην υπογράψουν μεταχρονολογημένα οτιδήποτε γιατί μπορεί για να καλυφθούν κάποιες τράπεζες ή κάποιοι εκπρόσωποι των τραπεζών να πάνε εκ των υστέρων και να ζητήσουν υπογραφές. Και μπορεί να είναι ένα σημείο στο οποίο να αποδεικνύεται αυτό το οποίο εσείς ονομάσατε απάτη», πρόσθεσε.

 

Η Κεντρική Τράπεζα, είπε, τους έχει πει ότι διεξάγει έρευνα. «Αρα και το ειδικό θέμα και το γενικότερο θέμα από την πρώτη εξέταση της Επιτροπής Θεσμών κρίνουμε ότι είναι υπαρκτό, μεγάλο και σοβαρό.  Οσες εφαρμογές μπορούσαν να κάνουν τις έκαναν, όσους ελέγχους μπορούσαν να κάνουν θα έπρεπε να τους κάνουν, απ` εδώ και στο εξής οτιδήποτε έλεγχοι γίνονται από οποιονδήποτε θεσμό θα γίνονται κάτω από την παρακολούθηση της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής», ανέφερε ο κ. Συλλούρης.

 

Ο βουλευτής Αντρέας Κυπριανού δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού διερευνάται και το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών στους συμβούλους των Τραπεζών, οι οποίοι είτε δεν εξήγησαν σωστά τις πρόνοιες των αξιόγραφων, είτε παρέλειψαν να επισημαίνουν τους κινδύνους.

«Φαίνεται ότι μέσα από μία διαδικασία μετατροπής των καταθέσεων σε αξιόγραφα έχουν εξαπατηθεί χιλιάδες συμπολίτες μας, μικροκαταθέτες.

 

Σημείωσε ότι τα αξιόγραφα έφεραν επιτόκιο 7% το οποίο με βάση το διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών σήμερα δεν μπορεί να καταβληθεί. «Υπήρχε δικαίωμα μετατροπής αυτών των αξιογράφων σε μετοχές, κάτι το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα ότι προσπάθησαν οι τράπεζες να κάνουν το τελευταίο διάστημα. Ελεγαν στους καταθέτες ότι επενδύοντας στα αξιόγραφα θα μπορούσαν να πάρουν ανάλογο δάνειο, ισόποσο, χαμηλότοκο, κάτι όμως το οποίο δεν εφάρμοσαν», συμπλήρωσε.

 

Στην Επιτροπή Θεσμών, είπε, συζήτησαν και για τα επιτόκια που χρεώνουν οι κυπριακές τράπεζες, τα οποία αγγίζουν τα όρια της τοκογλυφίας και για την προσπάθεια των τραπεζών να αλλάξουν ουσιαστικά δάνεια κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνοντας τα μονοετή, με αποτέλεσμα να μπορούν να αλλάξουν τα συμφωνηθέντα στο παρελθόν επιτόκια. Συζήτησαν, συνέχισε, και για τα μέμο, για τις εγγυήσεις και τις προσωπικές εγγυήσεις του κόσμου.

 

«Σήμερα τα κυπριακά νοικοκυριά κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν αυτή την θηλιά που έχει μπει στο λαιμό τους, άρα πρέπει να δούμε ακριβώς πως λειτουργεί αυτό το κράτος για να μπορέσει να οδηγήσει σε ανάπτυξη και ανάπτυξη σημαίνει πρώτα και κύρια φθηνή τιμή του χρήματος», πρόσθεσε.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι ότι αξιόγραφα έχουν εκδώσει δύο μεγάλες τράπεζες και η τελευταία φορά που Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή έχουν εκδώσει αξιόγραφα ήταν τον Μάιο του 2011. «Και εδώ θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, γνώριζαν ή δεν γνώριζαν το Μάιο του 2011 ότι η Λαϊκή, παραδείγματος χάριν, έχει πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης και πως μπορεί να εκδίδει αυτού του ρίσκου προϊόντα ενώ έχει αυτό το πρόβλημα; Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις. Στην επόμενη συνεδρία, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου, είναι καλεσμένος και ο Γενικός Εισαγγελέας για να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα», συμπλήρωσε.

 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι είναι δικαίωμα των τραπεζών να εκδίδουν νέα προϊόντα, αλλά, παράλληλα, έχουν και την υποχρέωση να ενημερώνουν, να κατατοπίζουν πλήρως τους πελάτες τους.

 

«Ο στόχος μας, εμάς, ως Επιτροπή Θεσμών είναι να εξετάσουμε κατά πόσο οι διαδικασίες στην προκειμένη περίπτωση έχουν τηρηθεί και έχουν ακολουθηθεί οι πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Οπου υπάρχει ευθύνη, σαφέστατα, και θα πρέπει να αποδοθεί», πρόσθεσε.

 

Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, στις δικές του δηλώσεις, είπε ότι «είμαστε καθημερινά μάρτυρες παραπόνων από πολίτες, καταθέτες, επενδυτές για τον τρόπο με τον οποίο τους εκμεταλλεύονται οι εμπορικές τράπεζες στην Κύπρο, γι΄ αυτό ήταν υποχρέωση της Επιτροπής Θεσμών να ασχοληθεί με το θέμα».

 

«Σήμερα αναδείξαμε τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στο τομέα αυτό είτε πρόκειται για τα επιτόκια τα οποία επιβάλουν οι τράπεζες είτε για τις επιβαρύνσεις τις αδικαιολόγητες είτε για τα μέμο στις περιουσίες προβληματικών πελατών, αλλά προπάντων για το θέμα των αξιογράφων», ανέφερε.

 

Φαίνεται, συνέχισε, ότι οι τράπεζες εκμεταλλευόμενες την άγνοια των πολιτών- καταθετών, συμβουλεύοντας τους με μη εξειδικευμένους συμβούλους, τους παρέσυραν να προχωρήσουν στην μετατροπή των καταθέσεων τους σε αξιόγραφα με αποτέλεσμα σήμερα να νοιώθουν παραπλανημένοι με μεγάλο κίνδυνο όχι μόνο να χάσουν τα πιθανά επιτόκια τα οποία ανέμεναν από αυτή την επένδυση, αλλά να κινδυνεύει το ίδιο το αρχικό κεφάλαιο.

 

«Είναι γι` αυτό το λόγο που εμείς λέμε οι εποπτικές αρχές δεν είχαν ευθύνη να ελέγξουν τις τράπεζες και να πάρουν μέτρα; Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Ποιος προστάτευσε ή προσπάθησε να προστατέψει αυτούς τους ταλαιπωρημένους και ξεγελασμένους πολίτες – καταθέτες», διερωτήθηκε.