Τριπλές εκλογές την Κυριακή στην Ελλάδα


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Οι Έλληνες, την Κυριακή, κατέρχονται σε τριπλές εκλογές. Ψηφίζουν για δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές. Αναλόγως δε του μεθαυριανού αποτελέσματος, μπορεί να χρειαστεί να ψηφίσουν και τέταρτη φορά. Για κυβέρνηση.

Αυτό το ενδεχόμενο, που είναι «ευχής έργον, που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια» για την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά «πισωγύρισμα, που ξαναβάζει τον τόπο σε περιπέτειες» για την κυβέρνηση, δεν το αποκλείουν πια ούτε οι ξένοι παρατηρητές, εντός και εκτός Ελλάδος.

Στην τελευταία, μάλιστα, θετική αποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τον Fitch, που ανακοινώθηκε, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης θεωρεί πιθανή τη διενέργεια εθνικών εκλογών το 2015, «χωρίς να αποκλείεται και η τρέχουσα χρονιά».

Διπλωματική πηγή στην Αθήνα, από βόρεια χώρα της ΕΕ, είπε στο ΚΥΠΕ ότι «εάν είναι μία φορά λάθος που η αξιωματική αντιπολίτευση μετέτρεψε τις αυτοδιοικητικές και, κυρίως, τις ευρωπαϊκές εκλογές σε θέμα εσωτερικής πολιτικής, υπέρ ή εναντίον του μνημονίου, είναι δύο φορές λάθος που η κυβέρνηση μπήκε σ’ αυτήν την αντιπαράθεση και διακινδυνεύει τώρα τη συνέχιση του κυβερνητικού της έργου».

«Είμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της πιο μεγάλης μάχης», είπε στην Πλατεία Συντάγματος, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία, ο Αντώνης Σαμαράς.

«Βγαίνουμε από τα μνημόνια και από την κρίση, αλλά κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στο χάος. Δεν θα τους αφήσουμε … Δεν γυρίζουμε πίσω. Θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση, τώρα που θα πάρουμε στο τέλος του καλοκαιριού την τελική ρύθμιση του χρέους», είπε ο Πρωθυπουργός και, ανεβάζοντας πιο πολύ τους τόνους, συμπλήρωσε: «Μόνο έναν ατύχημα μπορεί να πάει ξανά πίσω στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να συμβεί στην Ελλάδα».

Απευθυνόμενος προς το πλήθος ευθέως, ρώτησε: «Θέλετε να προκληθούν πρόωρες εκλογές, αστάθεια και αβεβαιότητα; Εσείς θα αποφασίσετε (…) Θα αφήσουμε κάποιους να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές;».

Οι συγκεντρωθέντες φώναξαν «όχι».

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να ολοκληρώσει τη δική του προεκλογική εκστρατεία στη Κρήτη. Επανέλαβε ότι η ψήφος της Κυριακής στις Ευρωεκλογές, «θα φέρει πιο κοντά στον τόπο την αλλαγή». Εννοεί, όπως πολλές φορές έχει απαντήσει ερωτώμενος σχετικά, ότι «η κυβέρνηση, υπό το βάρος της λαϊκής ετυμηγορίας ή θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, ή θα γκρεμιστεί μόνη της».

«Η Ελλάδα των Καννών, που η Μέρκελ, ο Γιούνγκερ, ο Σόιμπλε και ο Μπαρόζο, αποφάσιζαν και διόριζαν κυβερνήσεις, πέρασε ανεπιστρεπτί. Από Δευτέρα ο λαός μας με τη ψήφο του, βάζει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα» είπε από την Κρήτη.

Τουλάχιστον 4 δημοσκοπήσεις έχουν δει το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα αυτή, και όλες συμφωνούν ότι προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά διαφωνούν στη διαφορά. Αυτή, κυμαίνεται, στις δημοσκοπήσεις αυτές, από 2% έως και 4%.

Στην πιο πρόσφατη, της εταιρείας Public Issue, o ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται να λάβει το 30% των ψήφων στις Ευρωεκλογές της Κυριακής, και η Νέα Δημοκρατία είναι στο 27,5%.

Το κρίσιμο μέγεθος, όμως, όπως συμφωνούν όλοι, είναι η διαφορά που θα υπάρξει μεταξύ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αθροίσματος των ποσοστών των 2 κομμάτων της συμπολίτευσης.

Στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η δύναμη του ΠΑΣΟΚ, που ηγείται του σχήματος της «Ελιάς» στις Ευρωεκλογές, εμφανίζεται να είναι στο 8,5%. Γεγονός που, όπως κρίνουν οι αναλυτές, όχι μόνο ενισχύει τον κυβερνητικό συνασπισμό και αποκλείει το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί η συνοχή του και να υπάρξει πίεση για πρόωρες εκλογές, αλλά ενισχύεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσωπικά, που εξαρχής ζήτησε από το εκλογικό σώμα «να επιβραβεύσει και όχι να τιμωρήσει» το ΠΑΣΟΚ «που ανέλαβε με κόστος μεγάλο την ευθύνη της συγκυβέρνησης».

Επειδή, όμως, στην Ελλάδα υπάρχει πια «κακό προηγούμενο», όπως είπε προ ημερών ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, με τις δημοσκοπήσεις, ιδίως εκείνες τις ίδιας ημέρας των εκλογών (exit-polls), κάθε σενάριο της «επόμενης μέρας» θα ξεκαθαρίσει απολύτως μόνο όταν ανοίξουν οι κάλπες το βράδυ της Κυριακής και καταμετρηθούν οι ψήφοι.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα πρωτοφανούς πόλωσης λοιπόν, η Ελλάδα των περίπου 11 εκατομμυρίων πολιτών, θα επιλέξει την Κυριακή 21 από τα 751 μέλη που της αναλογούν πληθυσμιακά στο νέο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτούς τους 21, θα κληθεί να τους επιλέξει ο ψηφοφόρους από τους συνολικά 1299 υποψηφίους που κατέρχονται στις εκλογές με διάφορα κόμματα/σχήματα. Σε σχέση με τις άλλες 27 χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα κατέχει, μακρά των υπολοίπων, την 1η θέση σε αριθμό υποψηφίων. Ενδεικτικά, η Γερμανία έχει 1053, και η Ιταλία 807.

Παρόλα αυτά, το μεγάλο ενδιαφέρον για μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν φαίνεται να συμβαδίζει με «το πενιχρό ενδιαφέρον» που, όπως υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός Στέφανος Μάνος, υποστηρικτής της ένωσης φιλελεύθερων κομμάτων υπό την επωνυμία «Γέφυρες» και δεδηλωμένος φιλοευρωπαϊστής, «έδειξαν οι περισσότεροι Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας για σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα».

Οι «Γέφυρες», όπως και οι «Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες», κόμμα του επί 10 χρόνια Ευρωβουλευτή με τους Γερμανούς Φιλελεύθερους, Γιώργου Χατζημαρκάκη, που κατέρχονται στις εκλογές με ένα σαφές φιλοευρωπαϊκό προφίλ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, από κοινού, δεν συγκεντρώνουν περισσότερο από 2%.

Αντίθετα, το νέο κόμμα που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας περίπου 2 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, το “Ποτάμι” του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη, που επίσης παίζει «γερά το χαρτί της Ευρώπης», όπως λέει και ο ίδιος, μοιάζει να πηγαίνει καλύτερα στις δημοσκοπήσεις από τους άλλους, με ποσοστό μεταξύ 6%-7,5%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και το ποσοστό της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής στις Ευρωεκλογές. Άλλη δημοσκόπηση, απόψε, της MRB, τη φέρνει στην 3η θέση με 7,9%, με το Ποτάμι 4ο με 7% και την Ελιά 5η με 6,5%.

Ολη η εβδομάδα αυτή κύλησε με μια ιδιότυπη «σύγκρουση» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με «τα αδιάθετα ποσοστά» που πήρε η Χρυσή Αυγή στις δημοτικές εκλογές που, σε ορισμένους δήμους και περιφέρειες (όπως Αθήνας και Αττικής), επαναλαμβάνονται την Κυριακή, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί ανοικτά τους ψηφοφόρους της Χ.Α. «να ψηφίσουν αντιμνημονιακά», θεωρώντας υποκριτική την αντίδραση όσων, και είναι πολλοί, που τον κατηγορούν ότι «κάνει τα γλυκά μάτια στον νεοναζισμό».

Ο παλιός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Χαρίλαος Φλωράκης, καθιέρωσε τη φράση «η κάλπη είναι γκαστρωμένη», με την έννοια ότι, μη υπάρχοντος τότε του υπερηχογραφήματος, έλεγε ότι «δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου γεννήσει».

Πηγή: KYΠΕ